Enver Aytekin, hukukçu olmasına rağmen kendini savunmaktan fırsat bulup avukatlık yapamamıştı.
Hemen her ünlü tevkifatta ilk isim olarak içeri alınan Enver Aytekin, inancından taviz vermemiş, yaptığı çeviriler ve kurduğu yayıneviyle kültür alanında büyük hizmet vermiş, sol camiada büyük saygınlık kazanmıştır.
1960'lı yıllarda Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) Siirt adayı olarak topladığı oylarla Milli Bakiye'den milletvekillik hakkını Aybar'ı kırmayarak Behice Boran'a bırakmış ve inancını fedakârlıkla taçlandırmıştı.
Enver Aytekin, 1945'te Siirt'in toplumcu (CUMHURCU) gazetesinde toprak reformuyla ilgili yazdığı yazıdan ötürü Emniyette sorgulanırken, gazetenin Mesul Müdürü merhum Haydar Kılıççıoğlu'nun kendisini "erbab-ı kalemdir" diyerek savunduğunu her zaman hatırlamıştır.
Ayrıca Siirt'teki ilk tutuklanışında trenle İstanbul'a gönderilmiş, Kurtalan'a gitmek için kamyon beklerken kendisini dükkanında oturtan merhum berber Abdullah Güldoğan'ı da unutmamıştır.
Enver Aytekin ilk vukuatını, Adnan Öktüren'lerin İnönü mahallesindeki evleri önünde yakılan Ramazan ateşini (Melede) söndürmeye kalkışan bir üniformalıyla tartışarak yapmıştı. Aytekin, Melede'nin saygı duyulacak bir geleneğimiz olduğunu savunmuştu.
Sosyal Yayınlar'ın Kurucusu ve Sahibi Enver Aytekin'in Kısa Yaşamöyküsü :
Enver Aytekin'i 27 Aralık 1999 günü yitirdik. Cenazesi 28 Aralık Salı günü yazar, sanatçı ve yayıncı dostları tarafından Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.
1927 Siirt doğumlu Enver Aytekin, orta öğrenimini Diyarbakır Lisesi'nde tamamladı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde okudu. Fakültede öğlenciyken Türkiye Sosyalist Emekçi ve Köylü Partisi ile ilgili görülerek dönemin sıkı yönetim komutanlığınca iki ay gözetim altına alındı. Nâzım Hikmet adına İstanbul'da düzenlenen Çiçek Palas toplantısına katılması nedeniyle Ceza Yasası'nın 142. maddesine aykırı eylemde bulunduğu öne sürülerek tutuklandı.
Musa Anter, Edip Karahan, Ziya Şerefhanoğlu, vb. başkalarıyla birlikte bu kez 125. maddeyi "ihlal" savı ile yargılandı. Bir yıl tutuklu kalıp beraat etti. "Hür Gençlik", "Dicle - Fırat" dergilerinde "Ahmet Botanlı" takma adıyla yazan Aytekin, Düşün Yayınevi ve Tanin Gazetesi 'nde yönetici olarak çalıştı. Haftalık "Sosyal Adalet" gazetesinin yönetimine katıldı, özellikle Marksist klasik yapıtlardan oluşan "Sosyal Yayınlar Yayınevi"ni kurdu.
Sosyal Yayınlar bugün kızı Zeynep Hanım'la tarih işlevini sürdürüyor.(CK/NS)