Gezi direnişi sırasında İstanbul 1 Mayıs mahallesinde hayatını kaybeden Mehmet Ayvalıtaş davasının sekizinci duruşması bugün Kartal'daki Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme olaydan iki yıl sonra keşif yapılmasına karar verdi.
Duruşmaya tutuksuz sanıklar Mehmet Görkem Demirbaş ile Cengiz Aktaş katıldı. Mehmet Ayvalıtaş'ın babası Ali Ayvalıtaş, ağabeyi Muharrem Ayvalıtaş, olayda yaralanan S.K.’nın babası Mustafa Kartal da duruşmadaydı.
Mahkemenin bulunduğu koridor sürgülü bariyerlerle güvenlik görevlilerince kapatıldı ve davaya müştekiler dışında izleyici alınmadı.
Mahkeme Başkanı, olay yerine ilişkin kamera görüntülerini içeren ve mahkemeye sunulan CD'nin montaj olup olmadığı konusunda Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Bölümü'nden seçilen ve bilirkişilerce yapılan inceleme sonucunda görüntülerde montaj olmadığı yönünde cevap yazısı geldiğini açıkladı.
Duruşmada tanık olarak dinlenilen Mustafa Umut Aydın, “Olay günü yürüyorduk. Bir kısmı karşı yola geçmeye çalıştı. Bir taksi Mehmet Ayvalıtaş'ı altına alarak çiğnemeye başladı. Bütün arabalar durmuştu, bekleme halindelerdi. Bu hiçbir şekilde durmadı. Üstüne arabayı direkt olarak sürdü” diye konuştu.
Bir diğer tanık Mahmut Aktaş da, “Otoban tamamen kapalıydı, kitle yürüyordu. Arabalar kornaya basıyordu. Kitle yolun diğer kısmını da sloganlarla flamalarla kapattı. Arabalar yavaşlayarak geçiyordu. Gelen araçlardan biri Mehmet'e vurdu, öbür gelen cip takla atarak üzerine uçtu” dedi.
Sanık Demirbaş ise, “Bazıları benim fren yapmadığımı söyledi, katılmıyorum. Süratli de değildim” diye itiraz etti.
Duruşmada müşteki avukatları görüntülerde üçüncü bir aracın olduğu yönünde beyanda bulunurken olay yerinde keşif yapılmasını talep etti.
Mahkeme heyeti delillerin değerlendirilmesi için 14 Ekim 2015, saat 13.30'da olay yerinde keşif yapılmasına karar verdi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Trafik Kürsüsünden 3 kişilik bilirkişi ekibinin görevlendirilmesine karar veren mahkeme keşif mahallinde olayda yaralanan mağdur S.K., sanıklar ve tanıkların da hazır bulunmasına hükmetti.
Bir sonraki duruşma tarihi de 11 Kasım 2015, saat 09.30 olarak belirlendi.
Dava sürecini değerlendiren baba Ali Ayvalıtaş da duruşma çıkışı yaptığı açıklamada, “İnanın iki senedir ilk kez bugün yüzüm güldü. Yani adalet inşallah gelir umudu doğdu. Olmayan bir adalet yavaş yavaş yerine oturur gibi bir görünüm verdi. İki senedir avukatlarımın baskısıyla keşfe karar verdiler” dedi. (AS)
Ne olmuştu? |
Mehmet Ayvalıtaş Gezi direnişi eylemlerinde, İstanbul 1 Mayıs Mahallesi'nde 2 Haziran gecesi saat 22:00 sularında TEM yolunu kapatan grubun içindeydi. Eylemcilerin içine hızla giren aracın çarpması sonucu hayatını kaybetti. 19 yaşındaydı. Cumhuriyet Savcısı Müfit Büyükçolpan'ın hazırladığı iddianameye göre, olay şöyle gelişti: "Akşam 23:00 sularında aralarında Ayvalıtaş ile 17 yaşındaki kuzeni S.K.'nin de olduğu bir grup direnişçi, Mustafa Kemal Mahallesi 6 Nolu üst geçit civarında, yayalara kapalı olan yolu trafiğe kapatmak istediler, yola çıkarak araçlara dur işareti yaptılar." "Sanıklardan Mehmet Görkem Demirbaş'ın aracı ile diğer sanık Cengiz Aktaş'ın aracı bu yolda giderken önlerindeki araçların durması ile ani fren yaptılar. Demirbaş'ın aracı, önündeki Aktaş'ın aracına çarptı. Bu çarpışmanın etkisiyle her iki araç da yoldaki Ayvalıtaş ile S.K.'ye çarptı. Ayvalıtaş hayatını kaybetti, kuzeni S.K. ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı." Lise öğrencisi S.K 20 gün yoğun bakımda kaldı. Sanıklar Mehmet Görkem Demirbaş ve Cengiz Aktaş'a "taksirle insan öldürme ve yaralama" suçlamasıyla 3 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla dava açıldı. İddianame hazırlanmadan önce olay yerinde tanıklarla birlikte keşif yapılmadı. İddianamede MOBESE kayıtlarına yer verilmedi. Sanıklar tutuklanmadı. Ayvalıtaş'ın ölümü kayıtlara "kaza" olarak geçti. |