Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.
Konuşmasına Müslümanların Ramazan ayını ve Ezidilerin Çarşema Sor bayramını kutlayarak başlayan Oluç, konuşmasında Covid-19 salgını, ekonomik durum, işsizlik, Merkez Bankası rezervinden eksildiği iddia edilen 128 milyar dolar konularına değindi.
Oluç’un açıklamaları şöyle:
“19.00’dan sonra bulaşan mutant”
“Türkiye'de yeni bir mutant virüs bulundu. Pandemi önlemleri bunu gösteriyor. Bu mutant virüs saat 19:00’dan sonra bulaşmaya başlıyor. Saat 19:00’a kadar herhangi bir tehlike yok, ama önlemler onu gösteriyor ki, saat 19:00’dan sonra bu mutant virüs bulaşmaya başlıyor.
“Günlük vaka sayılarının 60 bini geçtiği, ölüm sayısının 300 sınırında olduğu bir dönemde bu alınan önlemleri bir tek ifade anlamlandırabilir: Allah’a emanet olun önlemleri.
TIKLAYIN - Erdoğan yeni Covid-19 kararlarını açıkladı
TIKLAYIN - İçişleri Bakanlığı'ndan "Kısmi Kapanma" genelgesi
“Halka sunulan sosyal güvence neredeyse sıfır”
“Pandemi döneminde hep tartıştık, hep söyledik. Doğru dürüst hiçbir sosyal güvence sağlanmadan, halka ekonomik ve sosyal anlamda destek sunmadan önlemler alınıyor.
“Destek diye açıklananlar da çok komik rakamlar. Esnaf borç altında, kira ödeyemiyor, siftah yapamıyor; işçi, emekçi, kadın, çiftçi, işsiz çok ciddi sorunlarla karşı karşıya. Günde 10 milyon TL saraya harcayan iktidarın halka sosyal güvencesi olarak sunduğu neredeyse sıfır.
“Her 3 kişiden biri işsiz”
“Bu iktidar, açıkladığı önlemler ve açıklamadığı desteklerle iflas etmiştir. İşsizlere bayat ekmeği, patates ve soğan yardımını, esnafa icra dosyalarını gönderen bir iktidar ile karşı karşıyayız.
“Vatandaşa hayal pazarlıyor; kendisine ve yandaşlarına her türlü desteği sağlayarak iktidarını sürdürüyor. Temel vatandaşlık haklarını ayaklar altına alıyor ve en temel görevlerini manipülasyon ve hamaset ile örtbas etmeye çalışıyor.
“Pandemide işsizliği konuşuyoruz. Geniş tanımlı işsizlik, gerçek işsizlik yüzde 29. İşsiz sayısı 10 milyonu aştı. Ekonomi iyiye gidiyor diyor iktidar, her 3 kişiden birinin işsiz olduğu bir ekonomi nasıl iyiye gidiyor olabilir?
“Kadınlarda geniş tanımlı işsizlik yüzde 36’ya ulaşmış vaziyette. Gençlerde de ha keza durum bu.
“Geniş tanımlı işsiz sayısı son bir yılda 3 milyon artmış pandemi döneminde.
TIKLAYIN - TÜİK: Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 26,9
TIKLAYIN - DİSK-AR: Geniş tanımlı işsiz sayısı 10 milyon
“İşsizlik fonu talan ediliyor”
“Pandemi önlemleri nereden finanse ediliyor? İşsizlik Fonu’ndan. İşsizlik Fonu, işsizler ve emekçiler için kullanılmıyor. Pandemi önlemlerini finanse etmek için talan ediliyor.
“Salgın işsizliği artırmaya devam ediyor. Kadın işsizliği çok yüksek seyrediyor. Dar ve geniş işsizlik arasındaki makas gittikçe büyüyor. İşgücüne katılma oranı düşüyor. Böyle bir dönemde açıklanan pandemi önlemlerinde sosyal güvenceye dair hiç bir şey yok. İşçiye, emekçiye, çiftçiye ve esnafa dönük hiçbir şey yok.
“128 milyar dolar nerede?”
“Biz böyle bir dönemde bir konuyu tartışıyoruz, 128 milyar dolar meselesi. ‘128 milyar dolar nerede?’ yazan afişleri pankartları indiriyorlar. Neden? Neden bunu sormak Cumhurbaşkanı’na hakaret oluyor? Biz de soruyoruz. 128 milyar dolar nerede?
“AKP’den bir eski bakan ve yönetici Nurettin Canikli, 128 milyar dolar halkın evinde diyor. Hangi halkın evinde? Patates ve soğan dağıttığınız halkın evinde mi? Öyle bir şey yok. Yalanın bu kadarı görülmedi.
“Canikli, uzun uzun tweet’ler atarak açıklama yapmış. Gerek yoktu öyle hiç bir şey açıklamamak için atılmış tweet’lere. Daha kolayı var. Milyarlık saatleri rüşvet olarak alıp, peçeteye yazarak bunu resmi belge, fatura olarak kabul eden bakanlar gördü bu ülke. Canikli de bir not yazıp, 128 milyar dolar sağlamda deseydi, daha iyi yapmış olurdu.
“128 milyar dolar meselesinin peşini kesinlikle bırakmayacağız. Çünkü bu kul hakkıdır, yetimin hakkıdır, halkın hakkıdır.
TIKLAYIN - AKP’li Canikli: 128 milyar dolar burada
“Albayrak dönemi soruşturulmalı”
“Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı olduğu döneme ilişkin döviz satışları hakkında çok ciddi bir soruşturma yapılmak zorundadır. Bu 128 milyar dolar meselesi ele alınmalıdır. Devletin bütün kurumlarına, denetleme kurumları dahil çağrıda bulunuyoruz. Bu 128 milyar dolar soruşturulmalıdır.
“Bir tweet atana soruşturma açılıyor da, 128 milyar doları kaybetmiş olanlara soruşturma açılmıyor bir türlü. Albayrak döneminde talimatı ve onayı ile yapılan satışlar, üstelik açığa satışlar mutlaka soruşturmalıdır. Bu soruşturmanın sonucu mutlaka kamuoyuna açıklanmalıdır.
“128 milyar doların satıldığı dönemde kur ortalama 6.5-6,85 arasında değişiyordu. Bugün 8.15, arada böyle bir fark var. Bunun yarattığı kamu zararı 200 milyar TL’nin üzerindedir. Hiç bir dönemde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası rezervleri böyle sıfırlanmadı. Yönetmelik dışı satış bu düzeye ulaşmadı.
“Canikli attığı tweet’lerle durumu örtbas edemez, önemsizmiş gibi gösteremez.
“Bir de 6,1 milyar dolar meselesi var”
“‘Naci Ağbal neden görevden alındı’ tartışmaları yapılırken, 128 milyar dolar nerede diye araştırdığı için görevden alındı diye haberler çıktı. Bugüne kadar tekzip edilmedi.
“Canikli çıkıp diyebilir mi ‘bu yalan’ diye? 128 milyar dolar nerede sorusunu sormaya devam edeceğiz.
“Sadece bu değil, bunu 25 gün önce de söyledik. Hala iktidardan bir açıklama gelmedi. Naci Ağbal’ın görevden alındığı dönem, o günlerde 6.1 milyar dolar üzerinde satış yapıldı. Bir operasyon yapıldı. Üç gün içinde Türkiye halkı biraz daha yoksullaştırıldı. Görevden alınmayı önceden bilen, bu manipülasyonla haksız kazanç gerçekleştirenler ve servetlerine 6 milyar dolar katanlar kimlerdir diye sorduk, cevap gelmedi. 128 milyar doların yanında bir de 6,1 milyar dolar meselesi var.
“Kamu kurum ve bankaları arpalık haline getiriliyor”
“Dün Meclis’te bir araştırma önergesi verdik. Çoklu maaş sistemi ve arpalık haline getirilmiş olan kamu bankaları ve kamu kuruluşları hakkında araştırma yapılsın dedik, bu önerge de AKP ve MHP oylarıyla reddedildi.
“Bankacılığın A’sından anlamayan ve banka yönetimlerine oturan eski bakanlar, milletvekilleri, çoklu maaş sistemine bağlanan çeşitli kamu kurum yöneticilerinin araştırılması gerekiyor.
“Kamu kurumları ve bankaları nasıl arpalık haline getiriliyor? Nasıl iktidarın talimatları doğrultusunda kamu bankaları ve kamu kurumlarının imkanları talan ediliyor, araştırılsın dedik. AKP ve MHP önergemizi reddetti. Kayırma ve yandaş hukuku araştırılsın istemiyorlar. Bunun da peşinden gitmeye devam edeceğiz.
“Çoklu maaş sistemine bağlanmış olan Ebubekirlerin, Fahrettinlerin, Kürşatgillerin peşinden gitmeye devam edeceğiz.
“İktidar patates soğan işine girdi”
“Böyle bir dönemde patates soğan işine girdi iktidar. Hesapladık patates soğanın maliyeti nedir diye. 164 bin haneye dağıtılacak patates ve soğanın hane başına maliyeti 13 lira.
“Bunun toplam maliyetine baktığımızda, Kürşatgillerin bindiği bir arabanın parası bile karşılanmıyor. Bunu da büyük bir iş olarak anlatıyorlar. Patates soğan meselesi de mefta haline getirilmiş tarım sisteminin, bitirilmiş bir tarım ekonomisinin ve rant düzeninin sonucudur.”
TIKLAYIN - Hacer Foggo: Patates soğan dayanışması hak odaklı olmalı
(EKN)