Açık Radyo'nun düzenlediği serginin adı, "hem acıklı hem de gülünç bir sözcük oyunu" radyonun Genel Yayın Yönetmeni Ömer Madra'nın deyişiyle. Madra sergilenen eserlerden yaklaşık 40'ının bu sergi için yapıldığını söylüyor.
"Natür-Mort", 13 Mayıs'a dek açık kalacak.
"Muazzam bir dayanışma ve eylem çağrısı"
Sanatçılar, eserlerden elde edilecek geliri de, Açık Radyo'nun "sürdürülebilir bağımsızlık" projesine bağışlıyorlar.
"Bu sergi, bir yandan muazzam bir dayanışma, bir yandan da eylem çağrısı" diyor Madra.
"Dünyanın önündeki en önemli tehlikelerden birine, büyük şirketlerin yalanlarına karşı, küresel bir yurttaş hareketi için bir tür eylem çağrısı bu sergi."
Madra, küresel iklim değişikliğine karşı "öncü rolün, kısmen, sanatçıların zayıf omuzlarına kaldığını" söylüyor:
"Çünkü, şu gezegeni insanlar ve diğer pek çok başka canlı için yaşanmaz hale getirecek 'iklim değişikliği diye bir tehdit yoktur' demek, insanlığın şu gezegen üstündeki yüz küsur bin yıllık tarihinde yarattığı en büyük yalandır, bu bir.
"Çünkü, 'böyle bir tehdit varsa bile bu insan faaliyetleri yüzünden olmuyordur canım' demek, insanlığın yüz küsur bin yıllık tarihinin en büyük ikinci yalanıdır, bu da iki.
"Ve çünkü, Picasso'nun bir zamanlar söylediği gibi, 'sanat, gerçeği söyleyen bir yalandır", bu da üç."
6 galeri, 83 sanatçı
Natür-Mort'un organizasyonu yaklaşık üç ay sürdü. Madra'nın deyişiyle, radyonun yıllardır programcısı olan Galeri Nev'den Haldun Dostoğlu ve radyonun yönetim kurulu üyesi Füsun Eczacıbaşı "anormal bir enerjiyle altı galeriyi bir araya getirdi": Apel, Pi Artworks, Galeri x-ist, Galerist, Galeri Nev ve C.A.M.
Madra, ortak serginin bu temayla ortaya çıkışını şöyle anlatıyor:
"Açık Radyo her zaman, sanatçıların, yani bir anlamda toplumun öncü kesiminin hem mânevi, hem de maddi desteğini de hep gördü. İşte şimdi, yine böyle bir desteğe, hatta -10 yılı zorbela ama kılkuyruğunu hep dik tutarak devirmişken - iyice büyük ve özel bir desteğe ihtiyaç duyduğunu duyurdu: Tablolarından, heykellerinden, çizimlerinden, fotoğraflarından ve/ya önceden kestirilemeyecek, ancak sanatçının yaratıcı zekâsından çıkabilecek biricik 'iş'lerinden birini Açık Radyo'nun 'sürdürülebilir bağımsızlık' projesine bağışlamasını istedi - haddini aşmadığını umarak.
Ve haddini hâlâ aşmamış olduğunu umarak bir de 'ortak tema' önerdi. Elbette herhangi bir şekilde bağlayıcılığı, zorlayıcılığı olması asla düşünülmeyecek, alçakgönüllü bir 'gündem önerisi'ydi bu: Küresel Isınma. Ya da, hem acıklı, hem de gülünç bir kelime oyunuyla: 'NatürMort'. Mütevazı oluşu, bir sanatçıya herhangi bir 'tema' önerme densizliğinden, had bilmezliğinden geliyordu aslında. Yoksa, insanlığın ve hatta belki tüm canlılar âleminin 'gündemindeki' en hayatî konu olan küresel ısınmanın böyle bir dayanışma sergisi için ideal bir tema olarak ortaya çıktığını da düşünmüyor değildi.
Açık Radyo, Küresel Isınma konusundaki düşünce ve duygularını bir tür 'eyleme çağrı' metni olarak sunmak istedi. Sanatçılar da hem 'NatürMort' konulu yapıtlarıyla, hem de istedikleri konudaki işleriyle, Açık Radyo'nun 'fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür' yayınlarını sürdürmesine destek verdiler."
Bu çağrıya yanıt vermek için hepi topu beş gün var. Galerist, İstiklal Caddesi'nde Mısır Apartmanı'nda.
Sergide neyle karşılaşacağına dair önceden fikir edinmek isteyenler, Açık Radyo'nun sayfalarına uğrayabilirler. (TK/KÖ)