Manşet görseli: Aysel Doğan cenazesi/ Mezopotamya Ajansı
Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi'nin yedinci panelinin başlığı "Ölü Bedenlere Yönelik Şiddetin Toplumsal Cinsiyeti Konuşmak". Önceki panelimizde farklı grupların yaslarını ve politik mücadeleleriyle hafızayı tartışmıştık.
Bu sefer de ölü bedenlere yönelik şiddetin toplumsal cinsiyetini hep beraber konuşuyoruz. Adaletin yerini bulması açısından tecrübe, bilgi ve birikimlerimizi paylaşıyoruz.
Ölü bedenlere yönelik şiddetin, bu sefer toplumsal cinsiyet boyutunu, kadınlar LGBTİ+'lar, göçmenler ve çatışmada öldürülen kadın gerillalar açısından, aynı zamanda farklı kimlikler ve topluluklar açısından hep beraber ele alıyoruz. Ölülerimizi toplumsal cinsiyet temelinde ele alırken hem toplumsal boyutu hem devlet boyutunu beraber konuşuyor, tartışıyoruz.
Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi, Ocak 2021'den bu yana toplanıyor.
TIKLAYIN- Aysel Doğan'ın cenazesine tazyikli su ve gazlı saldırı
Mekiye Ormancı moderatörlüğündeki programda Kayuş Çalıkman Gavrilof, Fatoş Hacıvelikızı, Meral Danış Beştaş, Aysel Avesta ve Esmail Fattahi katıldılar. Bu dizimizde paneldeki konuşmaların çözümlerini yayımlıyoruz, panelleri kayıttan da izlemek mümkün.
Panelistler
Kayuş Çalıkman Gavrilof: Çevirmen, seramik eğitmeni. Hrant Dink Vakfı'nda Arşiv sorumlusuydu. Ermeni dili, Ermeni toplumsal hayatı ve kadınlar üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Kitaplar, makaleler çeviriyor. İlk, orta ve lise eğitimini Ermeni okullarında aldı, İstanbul Üniversitesi Bilgi Belge Yönetimi dalı mezunu. 1962 İstanbul doğumlu. üç çocuk annesi.
Fatoş Hacıvelikızı: Avukat, Adana Barosu'na kayıtlı. Çatlak Zemin'de yazıyor. Sosyalist Feminist Kolektif ve Amargi'de yer aldı. . Kadın cinayetleri ve cinsel şiddet dosyalarına bakıyor, LGBTİQ+ ve seks işçilerinin gönüllü avukatlığını yapıyor.
Meral Danış Beştaş: Halkların Demokratik Partisi Siirt milletvekili, Meclis Grubu Başkan vekili. Avukat. İnsan Hakları Derneği, Uluslararası Af Örgütü-Türkiye, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi'nde yönetim kademelerinde yer aldı. Almanya/Weimar İnsan Hakları Ödülü (1999) sahibi. 1967, Mazıdağı, Mardin doğumlu. Evli ve iki çocuk annesi.
Esmail Fattahi: İranlı, insan hakları ve LGBTİ+ aktivisti. Düşünceleri ve insan hakları konusunda faaliyetlerinden ötürü İran'da baskılara, işkencelere maruz kalınca ülkesinden çıktı, iltica başvurusu yaptı, 2015'ten beri Türkiye'de güvenli üçüncü ülkeye yerleşmeyi bekliyor. Türkiye'nin İstanbul sözleşmesinden çekilmesine karşı düzenlenen barışçıl protestolara katıldığı için hakkında sınır dışı kararı verildi.
Aysel Avesta: Gazeteci, Ortadoğu coğrafyasında çalışıyor. Êzidî toplumundan.
"Türkiye'de ölülere yönelik şiddet", "Farklı İnançlar cenazelere ve mezarlıklara saldırıları konuşuyor", "Hukukçular Ölüye Saygı ve Adaleti Konuşuyor" , "Basında Ölülere Yönelik Şiddetin Yeri" ve "Adli Tıp Kurumu Çerçevesinde Ölülere Saygı ve Adalet" , "Yas, Hafıza ve Politika" başlıklı panelleri de buradan okuyup, izleyebilirsiniz. (MO/Lİ/APK/KU)
* 26 Şubat 2022'de webinar olarak gerçekleşen “"Ölü Bedenlere Yönelik Şiddetin Toplumsal Cinsiyetini Konuşmak" paneli kayıtlarını Leyla İşbilir yazıya döktü, Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi yayına hazır hale getirdi. Metindeki arabaşlıklamayı bianet yaptı. Manşet görseli ve metin görsellerini Korcan Uğur düzenledi. Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi'ne çalışmayı bianet'te yayımlama imkanı verdikleri için teşekkür ediyoruz. e-posta: [email protected]
ÖLÜYE SAYGI VE ADALET PANELLERİ VII
Ölü Bedenlere Yönelik Şiddetin Toplumsal Cinsiyetini Konuşmak/ Mekiye Ormancı
Fırat suyu ve Ermeni genç kadınları türkülerde/ Kayuş Çalıkman Gavrilof
Kadın cinayetlerinde ve yargılamalarında ölüye saygısızlık/ Fatoş Hacıvelikızı
Kadına yönelik şiddet ırkçılıkla birleşince daha vahşileşiyor/ Meral Danış Beştaş
“3 Fotoğraf, 3 Dönem, 3 Katliam”/ Aysel Avesta
İran'da LGBTİ+ ve kadın, Türkiye'de mülteci olmak/ Esmail Fattahi