Olimpos Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içinde yüzlerce endemik bitkiye ve şelalelere ev sahipliği yapan alanda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verdiği Hidroelektrik santral (HES) iznin geri çekilmesi için imza kampanyası başlatıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın izniyle Antalya İli, Kemer İlçesi, Kesme Boğazı Mevkii’nde bir Regülatör Tip Hidro Elektrik Santralı (HES) yapımına karar verildi.
Kemer orkidesi ve olimpos safranı tehlikede
“Olimpos Beydağları Sahil Milli Parkı” sınırları dahilinde yer alan bu bölge 1. Derece Koruma Alanı özelliği taşıyor.
Bölgede, 32’si nadir bulunan ve yalnızca bölgede yetişen 100’ün üzerinde bitki türü; dağ keçisi, geyik, tilki gibi yine artık nadir görülen yaban hayvanı ve çok sayıda kuş türü yaşıyor.
Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan WWF Türkiye tarafından desteklenen "Antalya’nın Beşi Bir Yerde" projesi kapsamında korunmaya çalışılan türlerden ikisi Kemer Orkidesi ve Olimpos Safranı.
Kanyon ve şelaller var
“Güney Antalya Turizm Alanı” sınırları dahilinde yer alan bölge, tur operatörleri ve bölgede konaklayan turistler tarafından, alternatif doğa aktiviteleri amacıyla yoğun şekilde kullanılıyor.
Bölgede, kış, bahar ayları da dahil olmak üzere yıl boyunca trekking, canyonning, doğa fotoğrafçılığı ve cip safarileri yoğun şekilde yapılıyor. Rekreasyon alanı olarak kullanılan bölgede kanyonların içindeki şelaleler suyun milyonlarca yılda oyup şekillendirdiği dev kayalar var.
İmza metninde yukarıda sayılan özellikler nedeniyle bu bölgeye yapılacak HES projesinden sadece şirketin kar edeceğini kamunun ise zarar edeceği belirtilerek "bu tip HES kompleksleri, ürettikleri (ülke geneli açısından) neredeyse ihmal edilebilir düzeydeki elektrik enerjisi karşılığında, çok büyük ve telafisi olanaksız kayıplara neden olacak" dendi. (NV)