*Fotoğraf: AA.
Japonya, Olimpiyat Oyunları ev sahibi Covid-19 vakalarında bir artışla karşı karşıya olduğu için Tokyo'da olağanüstü hali uzatıyor ve yeni bölgelere genişletiyor.
Başkenti çevreleyen alanların yanı sıra Osaka şehrinde kısıtlamalar getiriliyor.
Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, enfeksiyonların benzeri görülmemiş bir oranda yayıldığı konusunda uyardı ve ülkeyi oyunları evden izlemeye çağırdı.
Yeni vakalar, daha bulaşıcı Delta varyantı tarafından körükleniyor.
"Son derece korkutucu"
Suga, "Enfeksiyon artışı durmazsa, ciddi semptom vakaları artacak ve tıbbi sistem muhtemelen daha fazla baskı altında olabilir" dedi.
Daha önce Sağlık Bakanı Norihisa Tamura, ülkenin pandeminin yeni, "son derece korkutucu" bir aşamasına girdiği konusunda uyardı.
Reuters'in aktardığına göre, "İnsanların ileriyi göremediğini düşünüyorum ve bu durumun ne kadar süreceği endişesiyle normal günlük hayata dönememeyi dayanılmaz buluyorlar" dedi.
Japonya, Covid-19 ile mücadelede, vakaları ve ölümleri aylarca düşük tutarak bazı başarılar elde etti, ancak şimdi rekor vakalar görüyor.
Ülke çapında günlük vakalar Perşembe günü ilk kez 10 bin'i aştı, bunların üçte birinden fazlası başkentte.
Olimpiyatlarda 200'den fazla vaka
Olimpiyatların ağırlıklı olarak gerçekleştiği Tokyo, zaten olağanüstü hal altında olmasına rağmen, üç gün boyunca rekor vakalar gördü.
Şehirde hastaneler giderek artan bir baskı altında.
Olimpiyat organizatörleri Cuma günkü Oyunlarda 27 yeni enfeksiyon bildirerek Temmuz ayının başından bu yana toplamı 200'ün üzerine çıkardı.
Ancak seyirci yasağı da dahil olmak üzere katı kurallar uygulandığında, organizatörler etkinliğin vakalardaki artışı tetiklediğini reddediyor.
Buna rağmen, bazı uzmanlar olimpiyatların bu gibi durumlarda düzenlenmesinin halka günlük yaşamı sınırlama ihtiyacı konusunda kafa karıştırıcı bir mesaj göndermesinden endişe ediyor.
Olağanüstü hal kapsamında, barlar ve restoranlar alkol servisini durdurmalı ve erken kapatmalıdır.
%30'dan azı aşılandı
Japonya'da vilayet olarak bilinen üç bölge, Osaka ile birlikte 2-31 Ağustos'tan itibaren kısıtlamalara girecek ve Tokyo'da uygulanan önlemler ay sonuna kadar uzatılacak.
Diğer ülkeler sakinlere yasal kısıtlamalar getirirken, Japonya'da insanlara yalnızca evden çalışmaları tavsiye ediliyor, bu nedenle yeni önlemlerin ne kadar etkili olacağı konusunda sorular gündeme geldi.
Tokyo Valisi Yuriko Koike, salgını kontrol etmenin anahtarının genç insanlar olduğunu söyledi ve onları aşı olmaya çağırdı, ancak BBC'den Mariko Oi, düşük doz mevcudiyeti göz önüne alındığında bunun adil olmadığını olduğunu söylüyor.
Nüfusun %30'dan azı tam olarak aşılanmış durumda ve yetkililer Ekim veya Kasım ayına kadar bir doz isteyen herkesi aşılamayı hedefliyor.
Çin'de Wuhan'dan sonra en büyük oranlar
İlk olarak Çin'in Nanjing kentinde keşfedilen bir Çovid salgını, devlet medyasının Wuhan'dan sonra en yaygın bulaşma olduğunu söyleyerek beş eyalete ve Pekin'e yayıldı.
20 Temmuz'da şehrin işlek havaalanında virüsün ilk tespit edilmesinden bu yana yaklaşık 200 kişiye bulaştı.
Yerel basına göre Nanjing havaalanından tüm uçuşlar 11 Ağustos'a kadar askıya alınacak.
Yetkililer, "başarısızlıkları" nedeniyle eleştirilen şehir genelinde testlere de başladılar.
Devlet kontrolündeki Xinhua haberlerine göre, ziyaret edenler de dahil olmak üzere şehrin 9,3 milyon sakininin tamamı test edilecek.
Sosyal medyadaki gönderiler insanların uzun kuyruklar oluşturduğunu gösteriyor ve yetkililerin insanları maske takmaya, bir metre uzakta durmaya ve beklerken konuşmaktan kaçınmaya çağırdığı bildiriliyor.
Yetkililer, virüsün son derece bulaşıcı Delta varyantının enfeksiyonların arkasında olduğunu ve havalimanının ne kadar yoğun olması nedeniyle vakaların daha da yayıldığını da sözlerine ekledi.
(PT)