*İspanya'dan Paula Badosa sıcaktan baygınlık geçirince stattan tekerlekli sandalyeyle çıkarıldı.
Meteorologlar, Tokyo'daki olimpiyat sporcuları ve gönüllülerinin, tarihin en sıcak Oyunları'nın, iklimin bozulduğu bir dünyada sporun geleceğini yeniden düşününoyr.
Japonya'nın başkentinde Perşembe günü sıcaklıklar yaklaşık %70 nem oranıyla 34 dereceye ulaştı. Sporcular ve spor bilimciler, ısı ve nem kombinasyonunun gelecekteki etkinliklerde kaçınılması gereken "acımasız" koşullara yol açtığını söylüyorlar.
Bu, dayanıklılık sporları aralığını coğrafya, mevsim ve günün saati açısından sınırlayabilir.
Etkinliklerin daha soğuk mevsimlere, daha yüksek enlemlere, sabah ve akşamlara taşınması için baskının artması bekleniyor.
Rusyalı sporcu Daniil Medvedev'in tek erkekler çeyrek finalinde iki tıbbi molaya ihtiyacı vardı.
"Maçı bitirebilirim ama ölebilirim" dedi hakeme. "Eğer ölürsem, sorumlu sen mi olacaksın?" Medvedev, maçtan sonra nefes alamadığını, gözlerinin karardığını ve her an düşebileceğini söyledi.
"Yaşadığım her şeyden zor"
Dünyanın 1 numarası Novak Djokovic, koşulların 20 yıllık kariyerinde yaşadığı her şeyden daha zor olduğunu söyledi. "Sürekli susuz kalıyorsunuz, çok fazla ısı, nem ve durgun hava olduğu için omuzlarınızda ağırlıklar olduğunu hissediyorsunuz" dedi.
O ve diğerleri, programın yeniden gözden geçirilmesini talep ettiler ve organizatörler, öğlen güneşinde daha fazla iyileşme süresi ve için bir sonraki Olimpiyatlarda turnuvaya iki gün ekleyeceklerini söylediler.
Guardian'ın haberine göre su sporları da sporcularına hiçbir rahatlama sağlamadı. Uzun mesafe yüzücüler, etkinliklerinin sabah 6:30'da başlayıp sabah sıcağının en şiddetlisinden önce bitebilmesi için şafaktan önce uyanmak zorundaydı.
Buna rağmen Tokyo Körfezi'ndeki su sıcaklığı, "çorba kadar sıcak" olarak tanımlanan 29C'ye yükseldi. Kano slalomu için suni akıntılar o kadar sıcaktı ki, Slovakyalı bir yarışmacı olan Matej Benus, onları "banyo suyunda kürek çekmek gibi" olarak tanımladı.
Rusyalı okçu Svetlana Gomboeva sıcaktan bitkinlik tedavisi gördü ve plaj voleybolu oyuncuları kumun üzerinde durmaknın işkence gibi olduğunu söyledi.
Brezilya'nın 2016 altın madalyalı sporcusu Bruno Schmidt şaşırmıştı: "İnanın ya da inanmayın, buradaki ilk iki hafta hayatımda geçirdiğim en sıcak haftalardan biri."
Sis spreyleri, tuz tabletleri
Oyunların genel sorumlusu Toshiro Muto, buz ceketleri, sis spreyleri, tuz tabletleri ve etkinlikleri daha serin akşamlara yeniden planlamak gibi karşı önlemler sayesinde sadece 30 kişinin ısıya bağlı hafif hastalığa yakalandığını söyledi.
Spor bilimcileri, atletizm, plaj voleybolu, bisiklet, futbol, hokey, maraton yüzme, modern pentatlon, kürek çekme, ragbi, tenis ve triatlon gibi en yüksek riskli olaylar için organizatörlere, serinletici de dahil olmak üzere tedavi için "ısı güverteleri" kurmalarını tavsiye etti.
- NOT: NASA'ya göre, 1900'den beri sıcaklıklar 2,9C arttı. dünya ortalamasının neredeyse üç katı. Bunun nedeni büyük ölçüde şehirlerin betonla kaplanmasıyla sıcak havanın hapsolması ve bunun bir "kentsel ısı adası etkisine" yol açması.
İngiltere Sürdürülebilir Spor Derneği'nin kurucusu Russell Seymour'a göre, insan kaynaklı küresel ısınma, gezegen genelinde sıcaklıkları artırıyor ve spor festivallerini dayanıklılık sınavlarına dönüştürmekle tehdit ediyor.
Seymour, oyunlar öncesinde "Kendilerini insan kapasitesinin en yüksek seviyelerinde test eden sporculardan, insan fizyolojisine düşman hale gelen ortamlarda yarışmaları isteniyor. Spora olan sevgimiz ve iştahımız vahşiliğe dönüşme riskini taşıyor" diye yazdı.
Organ fonksiyonları çöküyor
Sıcak çarpması, sporcularda ani ölümün ilk üç nedeninden biri ve sıcak hava dalgaları özellikle 15 ila 19 yaş aralığındaki sporcuları öldürme eğiliminde.
Genellikle sıcak ve nemli koşullarda yapılan yorucu egzersizler, vücut ısısını 40°C'ye yükselttiğinde, bunun ötesinde terleme ve diğer soğutma tekniklerinin yetersiz kalması ve organ fonksiyonlarının çökmeye başlamasına sebep olabilir.
Oxford Brookes Üniversitesi'nden bir spor bilimcisi olan Paul Hough, ısı stresinin üç aşamada ortaya çıktığını söyledi: Performansı etkileyen ve sporcunun başını döndürebilen ısı krampları; enerji tükenmesi ve rakiplerin geri çekilmek zorunda kaldığı ısı bitkinliği.
(PT)
*Kaynak. The Guardian.