PEN Yazarlar Derneği Şubat kitabı olarak ölümünün 100. yılında anılan Mustafa Suphi'yi anlatan iki kitabı seçti.
Ahmet Kardam'ın "Mustafa Suphi Karanlıktan Aydınlığa" ve Cazim Gürbüz'den "Mustafa Suphi Olayı ve Edebiyata Yansımaları."
PEN yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Mustafa Suphi ve 15 yoldaşı bundan tam 100 yıl önce 28 Ocak'ı 29'a bağlayan gece Karadeniz'in karanlık sularında katledildi. TKP'nin kurucu önderi Mustafa Suphi ve yoldaşlarının katlinin ardından geçen 100 yılda ise sular hiç durulmadı. Bu katliam sürekli sorgulanırken, şiirlere, şarkılara, araştırma kitaplarına konu edildi, yazıya, yani tarihe geçti, Suphi ve 15'ler ölümsüzlük mertebesine erişti.
"Konuyla ilgili iki yeni kitabı da Şubat ayının kitapları olarak seçtiğimizi bildiriyoruz. İlki Ahmet Kardam'ın ezber bozan, etkileyici biyografisi "Mustafa Suphi Karanlıktan Aydınlığa" (İletişim), diğeri Cazim Gürbüz'ün kapsamlı araştırması "Mustafa Suphi Olayı ve Edebiyata Yansımaları" (Berfin).
"Suphi ve 15'leri saygıyla anarken, ülkemizdeki aydın katliamının hiç bitmediğini de acıyla düşündük. Hiçbir şeyin karanlıkta kalmayacağına olan inancımızla."
Mustafa Suphi hakkında
Türk komünist ve Türkiye Komünist Partisi'nin ilk merkez komitesi başkanı. Farklı kaynaklara göre doğum tarihi, 4 Ağustos 1882 veya 4 Mayıs 1883 olarak geçer.
Suphi, 28 Ocak 1921'de TKP'nin Bakü'deki kuruluşundan birkaç ay sonra Karadeniz'de 15 yoldaşı ile Trabzon açıklarında öldürüldü.
İlk öğrenimini Kudüs ve Şam'da, lise öğrenimini Erzurum'da gördü. Yüksek eğitimini İstanbul Hukuk Fakültesi'nde tamamladı. Ardından, 1905 yılında Paris'e gidip Ecole des Scienes Politiques'de (Siyasal Bilgiler Okulu) okudu. Osmanlı Talebe Birliği'nin başkanlığını da bu dönemde yürütmüştür.
Eğitimini tamamladıktan sonra İstanbul'a döner. Tanin, Servet-i Fünûn ve Hak gazetelerine yazılar yazar. İttihat ve Terakki Fırkası'nın 1911 yılındaki genel kongresine Anadolu delegesi olarak katılır. İttihatçılıktan kopuşu bu kongreden sonra başlar ve 1912 Ağustos'unda partiden tamamen ayrılır ve fırkaya muhalefet etmeye başlar.
1913 yılının sonlarında Sinop'a sürülür. 1914'te kendisini komünist düşünceyle tanıştıracak olan süreç, bir grup arkadaşı ile Rusya'ya kaçmasıyla başlar. (Kaynak: https://tr.wikipedia.org/)
(AÖ)