Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) 6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü’nde öldürülen ilk Türkiyeli gazeteci Hasan Fehmi’nin Çemberlitaş’ta bulunan mezarını ziyaret etti. TGC Başkanı Orhan Erinç mezar başında yaptığı konuşmasında gazetecilerin artık öldürülmediğini yerine caza infazına dönen uzun tutukluluk dönemlerine maruz kaldığını söyledi.
“Serbesti Gazetesi Başyazarı Hasan Fehmi Bey, muhalif tavrı nedeniyle Galata köprüsünde kurşunların hedefi olmuş ve hunharca bir cinayete kurban gitmiştir. O günden bu yana en dikkate değer durum olarak; 70 yıl sonra Abdi Bey’in suikaste uğrayarak yaşamını yitiren 16. gazeteci olduğunu görüyoruz. Ancak 1992 yılında 14, 1993 yılında da 8 gazetecini öldürülmüş olması o süreçteki Türkiye’yi de simgelemektedir
“Meclis Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu, öldürülen gazetecilerle ilgili herhangi bir girişimde bulunmamıştır. Bulunduysa da bu konuda çalışmalar ve araştırmalar yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne bilgi verilmemiştir”
Erinç en son Güney Marmara Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Cihan Hayırsevener’in 19 Aralık 2009’da öldürüldüğünü söyledi.
“2009’dan bu yana öldürülen meslektaşımız olmamıştır. Ama öldürme yerine ceza infazına dönen tutuklamalar uygulanmaktadır. Bu da meslektaşlarımızın uzun süredir hem mesleklerini yapmaktan hem de özgürlüklerinden yoksun bırakılmasını, yapılan yasalarla sağlanan bir durumu olmaktadır.”
Hasan Fehmi kimdir?
Gazeteci Hasan Fehmi İstanbul’da Mülkiye’yi bitirmiş, Paris’e gitmiş ardından İstanbul’a dönerek Serbesti gazetesinde yazmaya başlamıştı. İttihat ve Terakki’ye mesafeli duran Hasan Fehmi özgürlükleri savunacak, kimseye taraf olmayan bir gazete arzusundaydı.
Hasan Fehmi 6 Nisan 1909 gecesi arkadaşı Ertuğrul Şakir Bey ile Beyoğlu’ndan Sirkeci’ye giderken öldürüldü. Cenazesine binlerce kişinin katıldığı Hasan Fehmi’nin cinayeti aydınlatılamadı. TGC 6 Nisan 1996'dan beri Hasan Fehmi'nin ölüm yıldönümünü Öldürülen Gazeteciler Günü olarak anıyor. (EA)