Pembe Hayat özellikle cezaevindeki trans kadınların ihtiyaçlarını karşılamak üzere giysi bankası oluşturuyor. Giysi bankası, 2008 yılında Ankara’da Etlik bölgesinde transfobik nefret cinayeti sonucu yaşamını yitiren Dilek İnce’nin adını taşıyacak.
Giysi bankası özellikle cezaevindeki trans kadınlar için oluşturulsa da; ihtiyacı olan ve zor durumdaki herkes faydalanabilecek. Bankada, abiyelerden iç çamaşırlarına, günlük giysilerden ayakkabılara kadar geniş bir yelpazeden kıyafetlerin bulunması planlanıyor.
Giysi bankasına katkı sunmak isteyenler; salı, çarşamba ve perşembe günleri 10.00 ile 18.00 saatleri arasında Pembe Hayat Derneği’ne kıyafet bağışında bulunabilir ya da eşyaların düzenlenmesine yardım edebilir.
“İhtiyacı olan herkese açığız”
Pembe Hayat LGBTİ Derneği’nden Buse Kılıçkaya bankayı oluşturma nedenlerini anlattı:
“Kendi numarasına göre kıyafet bulamayan, alacak gücü olmayan, kıyafetini uyduramayan, parası olsa dahi mağazalardan alışveriş yapamayan trans arkadaşlarımız için oluşturduk. Birçok trans kadın için alışveriş yapmak bile büyük bir mesele olabiliyor. Bankamız herkese açık. Öncelikle cezaevindeki tutsaklarla dayanışmak için kullanacağız. Tutsak arkadaşlarımızın ihtiyaçları doğrultusunda kıyafet de temin edeceğiz. İsteyenler çalışmamıza katılabilir ya da bağış yapabilir.”
Kılıçkaya bankanın Dilek İnce anısına olmasının kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, “Dilek, Eryaman sürecinde ciddi mücadeleler veren arkadaşlarımızdan bir tanesiydi. Biz de bir hayır işi gibi düşündüğümüz bu işle onun anısını yaşatmak, emeklerine vefamızı göstermek istedik” dedi.
Dilek İnce kimdir?
Dilek İnce, 10 Kasım 2008’de, Ankara’da, Etlik bölgesinde, otomobili içinde pompalı tüfekle saldırıya uğramış ertesi gün de hayatını kaybetmişti.
Dilek İnce, “Eryaman Olayları” olarak bilinen, Eryaman ilçesinde travesti ve transseksüellere yönelik saldırılarla ilgili davanın şikayetçilerinden ve tanıklarındandı. İnce, Eryaman Davasında tanık olarak ifade vermişti.
Dilek İnce’nin “heteroseksist nefretin kurbanı” olduğunu belirten LGBT örgütler, 12 Kasım 2008’de, “Öfke içindeyiz çünkü sırada hangi gey veya transseksüel arkadaşımız var bilemiyoruz” açıklaması yapmışlardı.
Ankara, İzmir ve İstanbul’da Dilek İnce’nin öldürülmesini protesto eden örgütler, “Transseksüel Dilek İnce’yi başkentte pompalı tüfek ile vurarak kimler öldürdü ve katilleri bulunacak mı?” diye sormuşlardı. (YT/BK)