Y.A. (16) Adana Pozantı M Tipi Cezaevi Çocuk Koğuşunda ölü bulundu. Uyuşturucu sattığı iddiasıyla tutuklanan ve mahkemesi devam eden Y.A.'nın ailesinin verdiği bilgiye göre Adli Tıp Raporu çocuğun kaburgalarının kırıldığını ve iple asıldığını söylüyordu.
Radikal'in haberine göre 13 çocuğun kaldığı koğuşta cinayeti 12 yaşında bir çocuk üstlendi.
bianet'in ulaştığı Y.A.'nın ailesinin avukatı Ali Bozan ise şöyle diyor:
"Aile Mersin'de yaşıyor. Şimdi oğullarının cenaze işlemleriyle ilgileniyorlar. Bu nedenle vekalet alıp hukuki süreci başlatamadık" diyor.
Bozan Pozantı cezaevine dikkat çekiyor:
"Cezaevi yönetiminin ihmali ya da kusuru olup olmadığı önümüzdeki süreçte belli olacak. Ancak cinayetten önce kamuoyuna başka olumsuz uygulamalarıyla yansımıştı."
Avukat Bozan Terörle Mücadele Yasası kapsamında yargılanıp aynı cezaevine konulan çocukları kast ediyor.
"Bu çocuklar kaldıkları cezaevi koşullarından rahatsızlar. Hatta içlerinden biri koşulları protesto etmek için açlık grevine girmişti. Düşünebiliyor musunuz açlık grevi yapan henüz bir çocuk?"
Pozantı Cezaevi'nde yaşanan hak ihlalleri şöyle:
Yapılan gösterilere katıldıkları gerekçesiyle tutuklanan ve ceza alan çocukların, Şubat ayı içinde tutuldukları Adana Pozantı Cezaevi'nde işkence yapıldığı ve ölümle tehdit edildiği iddia edilmişti.
Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişinin yıl dönümü nedeniyle Şakirpaşa Mahallesi'nde yapılan gösteriye katıldıkları iddiasıyla 3 çocuk gözaltına alınıp tutuklanmıştı. Tutuklanan çocuklardan Ş. Ö.'nin (16) annesi Fadile Ö., Pozantı M Tipi Kapalı Çocuk Cezaevi'nde bulunan çocuğunun ziyarete gittiğini belirterek, 'Çocuğumu 3 gün aç bırakıp, dövmüşler' demişti.
Pozantı Cezaevi'nde bulunan tutuklu çocukların genel arama sırasında askerler tarafından dövüldüğünü 'Siz Kürtsünüz, kanınız bozuk' şeklinde hakaretlerde bulunduğu ve ölümle tehdit edildiği iddia edilmişti. Konuyla ilgili Adana TUHAYD-DER ve İHD'ye başvuruda bulunan tutuklu aileleri çocuklarının hayatından endişe duyduklarını dile getirmişti.
İHD Adana Şubesi, tutuklu çocukların tahliye edilmesini isteyerek, Anayasa'nın ve BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin eşitlik maddesine uygun olarak yargılanmalarını istedi.Yine çocukların maruz kaldıkları uygulamaları gündeme getirmek için ve çocukların haklarını savunmak amacıyla kurulan Çocuklar için Adalet Girişimi çalışmaları kapsamında 11-12 Mayıs tarihinde Adana'ya gelerek bir dizi toplantı ve görüşme gerçekleştiren heyet, konuya ilişkin rapor hazırlayarak raporunda çocukların gözaltı, tutukluluk ve cezaevi koşullarının düzeltilmesini de içeren bir rapor hazırlamıştı.
Ardından Adana'da 14 Şubat 2009'da 18 yıla varan ceza talepleri ile tutuklananmış, tutuklandıktan sonra önce Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi'ne ardından da Pozantı M Tipi Kapalı Çocuk Cezaevi'ne götürülen çocuklar gözaltına alınma esnasından, adliyede ve cezaevlerinde gördükleri, yaşadıkları, tanık oldukları ve maruz kaldığı kötü muameleleri kamuoyuna yansımıştı.
Haziran ayı içinde görülen duruşmalarda da tutuklanan çocuk sayısı 81'e yükseldi. Adana'da 14 Şubat günü yapılan gösterilere katıldığı gerekçesiyle tutuklanan M.A. (16), gözaltında ve cezaevinde işkence gördüğünü söylemişti.
Adana'da tutuklu çocukların cezaevlerinde yaşadıkları sorunlara ilişkin giden heyetlerin yaptığı incelemelerden ise sonuç çıkmadı. Çocukların bulunduğu Adana Pozantı Çocuk Cezaevi'nde yaşanan sorunlara ilişkin incelemelerde bulunan ve MHP İzmir Milletvekili Şenol Bal, AKP Amasya Milletvekili Avni Erdemir, AKP Adana Milletvekili Necdet Ünüvar ve CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur'dan oluşan TBMM Çocuk Hakları İzleme Komisyonu'nun ise tutuklu çocuklara 'Pişmanlık Yasası'ndan faydalanmayı teklif ettiği ileri sürülmüştü.
İHD Adana Şubesi'nin Adana'da 2008 yılı itibariyle gözaltına alınan, tutuklanan, tutuksuz yargılanan ve ceza alan çocuklara ilişkin hazırladığı raporda Adana Pozantı Cezaevi'nde bir yıl içerisinde 71'i siyasi, 207'i ise adli davadan olmak üzere toplam 278 çocuğun bulunduğu belirtilmişti. (EZÖ)