İbrahim Sevimli için Almanya'nın Hannover kentinde düzenlenen cenaze törenine Avrupa'nın çeşitli bölgelerinden gelen iki bini aşkın kişi katıldı.
Avrupa'da "Ali Dayı" ismiyle de anılan İbrahim Sevimli Hannover'deki Enjersohde Mezarlığı'nda anti-faşistlerin yer aldığı özel bölüme defnedildi.
Sevimli'nin "Ölüm işlemleri" için Türkiye'den istenen nüfus kayıt örneğine, belgenin ölüm işlemleri için verildiği ve halen Jandarmaca arandığı kaydı düşülmüştü. Kısacası: Ölmüştü ama aranmaya devam ediliyordu.
12 Mart öncesinde Gazi Eğitim Enstitüsü Öğrenci Birliği Başkanı ve 12 Eylül öncesinde de Türkiye Öğretmenler Dayanışma Derneği (TOB-DER) Merkez Yürütme Kurul Üyesi olan Sevimli Dev-Gençli'ydi.
12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası Devrimci Yol örgütü genel komite üyesi olduğu iddiasıyla aranırken Türkiye'den çıkarak Almanya'ya yerleşmişti.
Yaklaşık 5 ay önce ilk belirtileri ortaya çıkan kanserin hızla yayılması sonucu durumu ağırlaşan ve 10 Şubat Pazar günü ölen Sevimli, yaklaşık 15 yıldır Almanya'da yaşıyordu.
Son yılların en kalabalığı
Sevimli'nin yurtdışına çıktıktan sonra yönetiminde yer aldığı ve 90'lı yılların başında dağılan Devrimci İşçi örgütü taraftarı yüzlerce kişinin yanı sıra, yurtdışındaki sol örgütlerin eski ve yeni kuşak üyelerinin katıldığı cenaze töreninin sonunda, Alman Sendikalar Birliği'nin (DGB) Hannover Merkezindeki salonunda bir toplantı düzenlendi.
Cenazeye, Sevimli'nin oğulları Necdet ve Tayfun, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Merkezi adına Genel Başkan Yardımcısı Haydar İlker, Avrupa'daki ÖDP taraftarları, Eğitim, Bilim ve Kültür Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, yurtdışında yaşayan TÖB-DER yöneticileri Demir Küçükaydın, Mahir Sayın, Ragıp Zarakolu katıldılar.
Almanya'da son yıllardaki en kalabalık kitle gösterilerinden biri olarak değerlendirilen cenaze yürüyüşünde Sevimli'nin fotoğrafları ve üyesi olduğu Devrimci Yol, Devrimci İşçi gibi örgütlerin sembollerinin yer aldığı pankartlar taşındı.
DGB'de anma
Hannover kent içindeki yürüyüşten sonra DGB salonundaki yüzlerce kişinin katıldığı toplantıda Türkiye ve Avrupa'nın çeşitli bölgelerinden gönderilen mesajlar okundu.
Toplantıda, Sevimli, "Avrupa'daki devrimci işçi hareketlerinin kolektif üretimin önemine inanmış lideriydi, o bu kimliğe sahip olduğu için Türkiye'ye halen girmesi yasak olan bir isyankardı. O arkasında yalnızca arada bir çiçek bırakılan bir tümsek değil, sosyalizm için mücadele doğrultusunda kararlı bir devrimcinin nasıl davranması gerektiğini öğretecek bir miras bıraktı" sözleriyle özetlendi.
Afişlerle duyuruldu
"Kısacası O, sevimli bir insandı bilenler bilir onu."
Günlerdir Almanya başta olmak üzere Avrupa'nın bir çok kentinde duvarları kaplayan afişlerle ve ilanlarla son yolculuğu duyurulan Sevimli, üyesi olduğu kitle örgütlerinin 90'lı yıllarda dağılmasından sonra, araştırmacı-yazar olarak çalışmaları ve Türkiye'de yayınlanan Uzun Bir Göç Öyküsü, Kimliksiz Cemaatler kitaplarıyla öne çıkıyordu.
Sevimli göç olgusu siyasal ve sosyal soyutlarıyla ele aldığı çalışmaları doğrultusunda üçüncü bir kitabı tamamlamak üzereydi. (GK/NM)