Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Berkin Elvan davasında mahkeme, 10 Nisan 2019’da olay yerinde bilirkişi eşliğinde keşif yapılmasına hükmetti.
Gezi direnişinde İstanbul, Okmeydanı’nda biber gazı fişeğiyle vurulan ve hayatını kaybeden Berkin Elvan’la ilgili davanın görülmesine bugün İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi.
Sanık polis Fatih Dalgalı’nın Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SERGBİS) ile katıldığı bugünkü duruşmada da Dalgalı’nın tutuklanması talebi kabul edilmedi.
Polisler yine “hiçbir şey hatırlamadı”
Bugünkü duruşmada tanık polisler B.G. ile H.P. dinlendi. Her ikisi de, davada daha önce tanıklık eden diğer polisler gibi “hiçbir şey hatırlamadıklarını” söylediler.
B.G., sanık Dalgalı’yı müdahale ederken görmediğini söyledi, diğer tanık H.P. ise Dalgalı’yı tanımadığını ifade etti. Olay görüntüleri izletilen B.G. Dalgalı’yı teşhis edemedi.
Görev yeri Samsun’dan SEGBİS ile bağlanan H.P., “Kimsenin vurulduğundan haberimiz olmadı, ancak bir yıl sonra ifadeye çağrılınca öğrendim” dedi.
Avukatlardan Can Atalay, daha önceki tanık ifadelerini de hatırlattı ve “dosyanın ilgisi olmayan tanık polislerle şişirildiğinin tanıklar tarafından da beyan edildiğini, delil karartıldığını” söyledi.
Avukat Çiğdem Akbulut da olay yerinde keşif yapılmasını ve sanık polisin tutuklanmasını talep etti.
Mahkeme verilen aranın ardından olay yerinde bilirkişi eşliğinde mahkemece keşif yapılmasına karar verildiğini açıklarken sanık polis Dalgalı’nın tutuklanması talebi yine reddedildi.
Bir sonraki duruşma 8 Mayıs 2019’da.
Ne olmuştu? |
İstanbul, Okmeydanı’nda Mahmut Şevket Paşa Mahallesi'nde 16 Haziran 2013’teki polis saldırısında başının arkasından gaz fişeğiyle yaralanan 14 yaşındaki Berkin Elvan hastaneye kalbi durmuş olarak götürülmüştü. 269 gün sonra, tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 11 Mart 2014'te hayatını kaybetti. Soruşturma dosyası altı savcı değiştirdi. Savcı Faruk Bildirici'nin talebi üzerine, olay yerinde polislerin kullandığı ve Elvan'ın vurulduğu sokağın başındaki TOMA'ya monte edilmiş kamera görüntüleri, Ulusal Kriminal Büro görevlisi bilirkişisi tarafından incelendi ve analiz raporu 6 Mayıs 2014'te dosyaya sunuldu. Savcı İsa Dalgıç'ın talebiyle görüntüler bu kez Jandarma Kriminal Laboratuvarı'nda incelendi. Netleştirilmiş görüntüde iki şüpheli memurun göründüğü ve bu memurlardan birinin Elvan'ın ölümüne neden olduğu tespit edildi. Soruşturma 7 Aralık 2016’da tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu savcılarından İsa Dalgıç’ın hazırladığı iddianamede, tek sanık olarak gösterilen polis memuru F.D.’nin "olası kastla öldürme" suçundan yargılanması istendi. İddianamede, polislerin “mukavemette bulunan” eylemcilere müdahale ettiği, bu sırada kafasına gaz fişeği isabet eden Berkin Elvan'ın yaralanarak, hastaneye kaldırıldığı ve tedavi gördüğü sırada hayatını kaybettiği anlatıldı. İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen 11 sayfalık iddianame kabul edildi. Soruşturma kapsamında ifadesi alınan 42 polis hakkında ise takipsizlik kararı verildi. Elvan ailesinin avukatı Oya Aslan bianet’e verdiği bilgide, olay yerindeki tek bir polise dava açıldığını, davanın da “kasten öldürmek” değil “olası kastla öldürmek” suçundan açıldığını, bunun da hapis cezasını 20 yıla kadar düşürdüğünü belirtti: “Müebbet gerektiren kasten öldürme yerine olası kast ile yargılandığında, polis mahkum olsa dahi ceza 20 yıla kadar düşüyor. Oysa sadece kamera görüntüleri bile kasten öldürmeye dava açmak için yeterliydi.” |
(AS)