Sitede İBB'nin deprem hazırlığı yanında bir de alternatif deprem önlemi ve hazırlığı ortaya konuldu.
İstanbul depreme nasıl hazırlanıyor...
Sözkonusu sitenin haberinde göre İBB'ye göre kent olası depreme şöyle hazırlandı:
*Olası bir afet sonrasında müdahale yapacak bir sistem kurulması ve bu sistem içinde yer alan birimlerin personel, araç ve gereçlerinin belirlenmesi çalışmaları da gerçekleştirildi.
* Çalışmalar kapsamında İtfaiye Daire Başkanlığı bünyesindeki 18 istasyondaki 250 kurtarmacı personel, hizmet içi eğitimle 38 istasyonda 570 kurtarmacıya çıkarıldı.
* Muhtemel bir afet anında tam donanımlı ve hazır bir kurtarmacı ekibi hazır bulundurmak amacıyla Şişli ve Kavacık 'ta, Afet Müdahale Merkezi açıldı. Bu merkezler, Avcılar, Kartal, Kocasinan ve Fatih'te de kısa süre içinde açılacak.
* Afet durumunda kurtarma, müdahale, sosyal hizmet ve benzeri hizmetleri koordine etmek amacıyla da Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) kuruldu.
* Öte yandan, Belediye Hasar Tespit Komisyonu, 17 Ağustos depreminden itibaren gelen talepler doğrultusunda 127 bin 659 bina üzerinde hasar tespit çalışması yaptı.
Görüldüğü gibi...
* Görüldüğü üzere İstanbulluların artık rahat rahat uyumamaları için de neden kalmamış oldu(!?) Tezatlar ülkesi Türkiye'de yine cahillikten doğan cesaretimizle yaşamaya devam edeceğimiz anlaşılıyor.
Maalesef "depreme hazırlık" konseptinden anladığımız tek şey yeterli sayıda ceset torbası temin etmekten öteye gitmedi. Bu cahil anlayışı terk edebilmemiz için son büyük depremde arkamızda bıraktığımız 40.000 ölü bile yeterli olmadı.
2001 yılında hala depremle yaşamayı öğrenmek = masanın altına girmek olarak algılanıyor.
Gelecek büyük deprem için yapılan hazırlıklara bakın :
* Enkaz altından adam kurtarıcıların sayısını arttırmak : (20.000 kişiye 1 kurtarıcı düşüyor!)
* Karayolu, demiryolu, denizyolu envanterlerini çıkartmak (Çünkü hala bilmiyoruz).
* Hasar tespit çalışması yapmak.
* Ceset torbası toplamak, tabii kireci de unutmamak lazım. Zira birkaç gün içinde çürüyen cesetleri dezenfekte etmek gerekecek!
İstanbul depreme nasıl hazırlanmalı
www.yapiworld.com'a göre, depreme hazırlıklı olmak için İstanbul'da şunların yapılması gerekiyor:
Makro ölçekteki önlemler:
1. Anayollardaki tüm köprüler bugünün teknolojileri kullanılarak test ve yeniden analiz edilmeli (elimizde yeterince deprem datası var artık) ve güçlendirme çalışmalarına hemen başlanılmalıydı.
2. Karayollarının devre dışı kalması durumunda deniz yolunun nasıl kullanılacağı planlanmalı; tüm kente denizyolundan ulaşabilmenin yolları araştırılarak, denizden gelecek yardımın hinterlandı ve koordinasyonunun nasıl sağlanacağı belirlenmeli idi (Umarız yukarıdaki çalışmada bunlara değinilmiştir). Gerekli yerlerde yardım gemilerinin yanaşabileceği rıhtımların yapımına da başlanmalıydı.
3. Tüm hastane ve okulların yeni veriler ışığında analizleri ve gerekli güçlendirme çalışmalarının tamamlanması, güçlendirilemeyecek olanların da derhal boşaltılması gerekliydi.
4. Çevre için risk taşıyan endüstri ve/veya sanayi tesislerinin şehir dışına taşınması için bir plan hazırlanmalı ve tesis sahiplerine bunu teşvik edici kolaylıklar sağlanmalıydı (arazinin şehir dışındaki araziye tesis edilmesi - yeni sanayi alanlarına altyapı götürülmesi gibi...) Tüpraş felaketi sırasında yangının diğer depolara sıçraması ihtimaline karşı bölge boşaltılırken, enkaz altında kalanların da kaderlerine terk edildiği asla unutulmamalı idi.
5. Deprem sonrası altyapının bir bölümünün bir müddet devre dışı kalacağı hesap edilerek, özellikle afette kullanılacak hastanelerin altyapı (su-elektrik-doğalgaz) ihtiyaçlarını karşılayacak alternatif çözümler üretilmeliydi.
6. Havaalanlarında terminal binalarının devre dışı kalabileceği ihtimaline karşı sadece pistler kullanılarak, gelecek yardımların koordinasyonunun sağlanması için çalışmalar yapılmalı, Havaalanı - denizyolu halkasını tamamlayacak güvenilir güzergahlar tesis edilmeliydi.
7. Deprem sonrası iletişimin tamamen çökmemesi için hem Telekom'un hem de cep telefonu operatörlerinin altyapılarının güçlendirilmesi zorunlu hale getirilmeliydi.
Mikro ölçekteki önlemler:
1. Sokak sokak ağır hasar görecek binaların tahliye edilmesi sağlanmalıydı.
2. Orta ve hafif hasar görmesi beklenen binaların, gerçekçi bir denetim yasası gözetiminde güçlendirilmesi sağlanmalıydı (Hala uygulanması mümkün olmayan bir denetim yasasını tartışıyoruz).
3. Hasar görmesi muhtemel mahalleler bazında (muhtarlıklar koordinasyonunda) deprem sonrası acil ihtiyaçların karşılanmasına yönelik koordinasyon ve eğitim çalışmalarının tamamlanması gerekliydi.
4. Yine mahalleler bazında deprem sonrası gönüllüleri belirlenmeli ve bunların -yedekli olarak- işbölümü şimdiden hazırlanmalıydı.
5. En riskli mahallelerden başlayarak, her apartman için acil durum planı hazırlanmalı ve her ailenin bu plandaki rolü açık olarak belirlenmeliydi. Bu planlarda her evde yedekte tutulacak erzaktan acil durum araç - gerecine kadar her şey belirtilmeli idi.
6. Havayolu (helikopterler) vasıtası ile yollanacak yardım malzemelerinin hangi koordinatlara bırakılacağı belirlenmeli, pilotlar da buna göre eğitime şimdiden başlamalıydı. Bu dağıtım noktaları mutlaka mahalle afet yönetmeninin (şimdilik muhtarların) kontrolünde olacak şekilde organize edilmeliydi.(YÖ/NA)