Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi öğrencileri, her sene yılsonu etkinliği olan İnek Bayramı geleneğini, bu sene ihraç edilen hocaları için erken gerçekleştirdi.
Ancak “Ayrılık da Sevdaya Dahil” sloganıyla Cebeci kampüsündeki Siyasal Bilgiler Fakültesi Aziz Köklü Salonu’nda yapılan etkinliğe az sayıda akademisyen girebildi.
İhraç edilen akademisyenlerin okula alınmama kararı vardı, bu nedenle engellemelerle karşılaştılar.
Onlar arasında bulunan Prof. Dr. Funda Başaran ve Arş. Görevlisi Hakan Yüksel de bir süre kampüse alınmadı. Beklemeye başlayan akademisyenler daha sonra özel güvenlik görevlilerinin engellemelerine rağmen içeri girmeyi başardı.
İçeri alınmayan birçok akademisyen ise etkinliğe internet bağlantısıyla katıldılar.
"Hocalarımız geri gelecek"
Evrensel’in haberine göre, İnek Bayramı'nın geleneği olan bölüm fermanları bu kez KHK'lere karşı okundu.
Maliye, İşletme, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri (ÇEKO), Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümleri fermanında şu ifadeler yer aldı.
“Sonucu ne olursa olsun doğruları hoyratça söylemekten vazgeçmeyeceğiz. Giden siz, hocalarımız geri gelecek ve zafer de Mülkiye'ye geri gelecek.
"157 yaşındaki koca çınar Mülkiye'yi yaşatmaya devam edeceğiz. Bu okuldan nice hocalar atıldı tıpkı geri geldikleri gibi, duruşumuz kararlı ve naif olacaktır.
"Bir tiranın heyhulası geziniyor bu günlerde. Biz Mülkiye'yi sarayın duble yollarına değil bu mülkün temeline yazdık.
"Hocalarımızı, arkadaşlarımızı kapılarda sürükleyip, köpekleri kampüse saldığınızdan, cübbeleri postallara ezdirdiğinizden dolayı öfkeliyiz.”
İhraç kararlarına karşı bölümlerin fermanların okunmasının ardından tiyatro gösterisi ile sürdü.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İnek Bayramı kapsamında 22 Şubat Çarşamba saat 13.30’da SBF-DER öğrencilerle buluşacak.
23 Şubat Perşembe 11.30’da Dinçer Demirkent’le ve 13.30’da Zeliha Etöz ile çaylı muhabbet gerçekleştirilecek.
İnek Bayramı 24 Şubat 11.30’da Duygu Türk’le, 13.30’da Ayhan Yalçınkaya’yla çaylı muhabbet ile son bulacak.
Ne olmuştu?
8 Şubat’ta, Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında çıkarılan 686 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 48 Üniversiteden 330 akademisyenin görevine son verilmişti.
23’ü Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden olmak üzere Ankara Üniversitesi’nden 70 akademisyen için ihraç kararı verilmişti.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden ihraç edilen isimler şöyle...
Ahmet Haşim Köse, Ahmet Murat Aytaç, Aydın Ördek, Aykut Namık Çoban, Ayşe Gökçen Alpkaya, Benan Eras, Bülent Duru, Cavidan Soykan, Dinçer Demirket, Ekin Değirmenci, Elçin Aktoprak Uzgel, Gamze Nazan Bedirhanoğlu Balaban, Hande Sönmez, İlhan Uzgel, Murat Sevinç, Nilgün Erdem, Nisan Kuyucu, Pınar Ecevitoğlu, Reşat Barış Ünlü, Şennur Özdemir, Utku Barış BalaBan, Zafer Yılmaz, Zeliha Etöz. (NÖ/YY)
Ferman okuma |
SBF’nin internet sitesinde Dr. M. Şehmus Güzel İnek Bayramı’nı anlattığı yazısında ferman okumayı şöyle anlatıyor. “Ferman okuma, SBF ve BYYO’daki bölümler arasındaki kardeşçe rekabeti yansıtan bir gelenektir. İmparator fermanlarının okunuşunu karikatürize ederek her bölüm kendi fermanını Merdivenli Salonda ‘tebasına’ duyurur ve törenle asar. “Fermanda, fermanı okunan bölümün öğretim elemanları, öğrencileri övülür, üstünlükleri belirtilir, diğer bölümlere eleştiri ve sataşmalarla fakültede egemenlik ilan edilir. “Geniş bir öğrenci kitlesi tarafından izlenen ve karşılıklı laf atmalar ve şakalarla, tezahüratla okunan fermanlardan herkes, memur, hizmetli, Mülkiye camiasının tüm mensupları nasibini alır. “Herkes, bir yerde “bana hangi çamur atılacak, hangi övgü yapılacak” diye biraz merakla, biraz heyecanla bekler; iyi espriler alkışlanırken, kötüleri de izleyicilerden layık oldukları tepkiyi hemen alır. “Bu yapısı ile fermanın okunduğu Merdivenli Salon gerçek bir öğrenci agorasına dönüşür. “Ferman okunmadan önce, o esnada ve sonrasında öğrenciler arasında, o samimi ortam içinde azımsanamayacak bir günlük haber ve bilgi alışverişi yapılır, espriler dillerde dolaşır durur.” |