* Fotoğraf: Canva
İklim kriziyle ilgili Advances in Atmospheric Sciences (Atmosfer Bilimlerinde İlerlemeler) akademik dergisinde dün (11 Ocak) yayınlanan yeni bir araştırma, 2022 yılında dünya genelinde okyanus sıcaklıklarının en yüksek seviyeye çıktığını gösterdi.
The Guardian gazetesinin aktardığına göre, çok sayıda bilim insanından oluşan ekibin yaptığı araştırmada, insan kaynaklı emisyonlardan kaynaklanan ısıyı emen okyanusların 2022'de en yüksek sıcaklığa ulaştığı ve bunun iklim sisteminde derin değişimlere yol açtığı belirtildi.
Buna göre, okyanuslardaki ısı içeriği 2021 seviyelerini yaklaşık 10 zettajoule aştı. Bu fark, 2021'de dünyada üretilen elektriğin 100 katı demek.
ABD'de St. Thomas Üniversitesi'nden Prof. John Abraham, küresel ısıtmanın yüzde 90'dan fazlasının okyanuslara gittiğini belirterek "Okyanusların ısınması sebebiyle daha aşırı hava koşulları yaşıyoruz. Bunun tüm dünyada korkunç etkileri var" değerlendirmesini yaptı.
1958'den itibaren tutulan kayıtlar, 1990 yılından itibaren ısınmanın hızlanmasıyla birlikte okyanus sıcaklığında önemli bir artış olduğunu gösteriyor. Buna göre, dünya genelindeki okyanus sıcaklıklarında 1985 yılından bu yana neredeyse kesintisiz bir artış yaşanıyor.
"Artış, net sıfır emisyona ulaşana kadar sürecek"
2022 yılının "dünya okyanusları için şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl" olduğunu ortaya koyan araştırmaya göre, okyanusların ısınması ve aşırı hava koşulları üzerindeki etkileri, insanlık net sıfır emisyona ulaşana kadar artış göstermeye devam edecek.
Araştırmayı yapan bilim insanlarından Pennsylvania Üniversitesi'nden Prof. Dr. Michael Mann da "İnsanların ürettiği karbon emisyonlarından kaynaklanan ısının büyük çoğunluğunu absorbe ediyor. Net sıfır emisyon hedefine ulaşana kadar ısınma devam edecek ve bu yıl olduğu gibi okyanus sıcaklığı rekorları kırmayı sürdüreceğiz" açıklamasında bulundu.
Araştırma, orta enlemlerde bulunan Pasifik ve Atlantik okyanuslarındaki yoğun ısınmayla birlikte Kuzey Yarımküre'de rekor kıran sıcak hava dalgaları ve kuraklık olaylarında da artış yaşandığını gösterdi.
Dünya Meteoroloji Örgütü de ekim ayında tüm ana sera gazlarının atmosferik konsantrasyon oranının rekor seviyelere ulaştığını bildirmişti.
Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin verilerine göre ise 2022 yılı, kaydedilen en sıcak beşinci yıl olmuştu. (SD)