Toplumsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (TAREM) "Alternatif Medya ve Yurttaş Haberciliği Aktif Takipçi-İzleyici Algı Araştırması" bulgularını paylaştı.
Okuyucu ana akımda yer almayana bianet'ten ulaşıyor
Araştırma sonuçlarına göre “Ana akımda değinilmeyen her konuda haber” kategorisinde bianet ilk sırada yer aldı. Katılımcıların yüzde 94'ü "Ana akımda değinilmeyen her konuda haber" kategorisinde bianet'i, yüzde 91 Diken'i, yüzde 88 ise T24'ü seçti.
bianet'in araştırma künyesi
Nisan ayında başlatılan ve ülke çapında 1299 kişinin katıldığı araştırmanın sonuçları dün akşam Nippon Otel’deki toplantıyla kamuoyuna duyuruldu.
TAREM Araştırma Koordinatörü Yunus Erduran ve TAREM Genel Koordinatörü Gökhan Biçici yönetiminde hayata geçirilen araştırmanın asistanlığını Gizem Alpakgir Cevheri yaptı.
Araştırma soru formunun hazırlanmasında Doç. Dr. Bora Ataman, Doç. Dr. Barış Çoban, Yard. Doç. Dr. Gülüm Şener, Dr. Serap Altekin danışman olarak yer aldı.
Araştırmanın amacı şu şekilde sıralandı
Takipçilerin internet ve sosyal medya kullanım alışkanlıklarının belirlenmesini, yurttaş haberciliğinin nasıl tanımlandığı, bu mecraların ne oranda takip edildiği ve verdikleri içeriklerin değerlendirilmesini, yurttaş haberciliği odaklı mecralara yapılan desteklerin ölçülmesi ve seçim sonrasında bu mecraların takibindeki artış ile azalışların belirlenmesini amaçlayan araştırmanın sonuçlarını Erduran sundu.
En çok telefondan internete bağlanılıyor
Araştırmanın sonucu özetle şöyle:
* Takipçilerin yüzde 53’ü sürekli çevrimiçiyim diyor, günde bir saatten daha az internete bağlanan neredeyse kimse yok.
* Araştırmaya katılanların yüzde 71’i internete mobil cihazlarla bağlanılıyor, cihazlarda ise “akıllı telefonlar” ilk sırada yer alıyor.
* Takipçilerin yüzde 68’i sosyal medya hesaplarını 2007 yılı sonrasında açmış; sosyal medyayı ağırlıklı olarak haber ve bilgi paylaşımı için kullanıyorlar (%94), yarıdan fazlası (%54) aktivizm merkezli paylaşımlar için sosyal medyayı kullanıyor.
* Yüzde 94 ile en çok Twitter takip ediliyor. Twitter’ı yüzde 74 ise Facebook ve yüzde 64 ile YouTube takip ediyor.
* Sosyal medyayı hangi amaçla kullandıklarına yönelik soruya verilen yanıtlarda ilk sırada haber ve bilgi takibi yer alıyor. Bunu haber ve bilgi paylaşımı ile aktivizm takip ediyor.
Haber siteleri ve yurttaş habercileri
* En çok beğenilen ve takip etmekten hoşlanılan internet haber portallarında ilk üç sırada Diken, T24 ve Bianet, yurttaş haberciliği odaklı mecralarda ise Ötekilerin Postası, Jiyan, 140journos ve Dokuz8HABER yer alıyor.
* Facebook’tan en çok Demokrat Haber, Twitter’dan Diken, internet sitesi üzerinden de bianet takip ediliyor.
* Takipçilerin yüzde 41’i bugüne kadar yurttaş haberciliği odaklı mecralara ve internet haber portal ve gazetelerine destek olduğunu söylüyor. Bu destekte ilk sırada haber içeriği sağlama yer alıyor. Ardından maddi destek ile bilgi-kapasite desteği geliyor.
Yüzde 74 yurttaş habercilerine destek vermek istiyor
* Araştırmaya katılanların yüzde 74’ü bu platformlara destek olmaya hazır olduğunu söylüyor. En çok destek verilmek istenen kategori ise haber içeriği sağlama.
* Araştırmaya katılanların yüzde 40’ı, 1 Kasım Genel Seçimleri sonrasında bu alternatif platformları daha çok takip etmeye başladığını söylüyor. Araştırmaya katılanların yurttaş haber platformlarını takip etme sebeplerinde ilk sırada “ana akıma güvenmeme”, “doğru/sağlıklı bilgi alabilme” ve “ana akımın yanlı habercilik yapması” yer alıyor. (EA)