Haberin Kürtçesi için tıklayın
Diyarbakır Sur ilçesinde Avesta Yayınları deposunun, 10 Haziran gecesi yakılmasından sonra, okuyucular tarafından yayınevine destek yağdı.
Üç odalı eski bir Diyarbakır evi olan depoda, Türk ve Kürt edebiyatından binlerce kitap yer alıyordu. Depo üç farklı yerden kundaklanmasına rağmen, yangına erken müdahale edilmesi, çoğu kitabın naylonlu ve paket halinde olması sebebiyle, ancak 2640 kitap kurtarılabildi. Yanmış kitaplar kadar, söndürme esnasında satış dışı kalan ıslanmış kitaplar da vardı.
Yangının ardından, birçok okur Avesta’nın Twitter sayfasından başlayarak sosyal medya hesaplarından veya telefonla, destek için yanan kitapları satın almak istediklerini dile getirdiler.
Yayınevi verilen desteği karşılıksız bırakmadı
bianet’e konuşan Yayınevi sahibi Abdullah Keskin, desteğin karşılıksız bırakılmadığını ve yangından kurtarılan tüm kitapların okuyuculara hediye edildiğini söyledi ve ekledi:
“Yayınevimiz okurla var olan bir yayınevi. Biz de okulun jestine jestle yanıt verdik.”
“Hala Kürtçe kitapların yakılıyor olmasının şokunu atlatmış değilim”
Yanan kitapların hediye edildiği okuyuculardan bianet Kürtçe sayfa editörü Murat Bayram hislerini şöyle aktardı:
“Bir okur olarak 2016 yılında, hala Kürtçe kitapların yakılıyor olmasının şokunu atlatmış değilim. Fakat böylesi üzücü olay sonrası sürecin bir parçası olmak, beni çok mutlu etti.”
Ne olmuştu?
Avesta Yayınları’nın Diyarbakır’ın Sur ilçesi, İskenderpaşa Mahallesi’nde bulunan deposu 10 Haziran 2016 gecesi 22.00 sularında, kimliği belirsiz kişilerce yakılmıştı.
Üç odalı deponun bir odasında çıkan yangın şans eseri fark edilerek yurttaşlar tarafından söndürülmüş, yangın sırasında çok sayıda kitap zarar görmüştü.
Düzenlenen saldırı sonrası Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından yayınlanan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Kitap yakmak, baskıcı rejimlerde görülen, toplumları hafızasızlaştırmak ve ehlileştirmek amacıyla yapılan, sonrasındaysa tarihe utanç verici bir insanlık suçu olarak geçen hazin olaylardır. Avesta Yayınları’na yapılan hain saldırıyı kınıyor, suçluların bir an önce bulunmasını ve cezalandırılmalarını, yayınevinin hasarının karşılanmasını talep ediyor, ülkemizde kitap yakma utancının bir daha yaşanmamasını diliyoruz.” (GNU/EKN)