"Eğitimde Engelli Hakları: Okulda Birlikte, Hayatta Birlikte" projesi kapsamında İstanbul'da iki okulda festivaller düzenlendi.
Tohum Otizm Vakfı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEÇBİR) iş birliğiyle yürütülen 'Eğitimde Engelli Hakları: Okulda Birlikte, Hayatta Birlikte Projesi' kapsamında düzenlenen festivaller; Gülbağ Selim Sırrı Tarcan İlkokulu'nda ve Gaziosmanpaşa Bekir Sami Dedeoğlu İlkokulu'nda gerçekleşti.
Engelliler Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikler, okul öncesi ile ilkokul seviyesinde engelliliğe yönelik olumsuz algı ve tutumların dönüştürülmesi ve eğitim ortamında engelliliğe dayalı ayrımcılığın azaltılması amacıyla yapıldı.
Festivallerde öğrenciler; Anatole'ün Küçük Tenceresi, Türk İşaret Dili ile Tanışma, Erişebilir Materyaller, Herkes için Erişilebilir Okul, Farklılıklar Birlikte, Renkli Kum Baskı, Doğaçla ve Ritimleri Keşfet, Hayat Tamircisi, Picasso Tarzı Portre, Her Birimiz Farklı bir Rengiz ve Masal atölyelerine katıldı.
Proje ile öğretmenlerde, velilerde, idarecilerde ve öğrencilerde engellilik kavramına yönelik algı ve tutumların dönüştürülmesi, engellilik kavramının olağanlaştırılması, farklılıklara saygı kavramının geliştirilmesi ve okullarda kapsayıcı eğitim ilkelerinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Yaklaşık bin 500 öğrencinin katıldığı festival kapsamında ayrıca velilere yönelik Kapsayıcı Okul İklimi için Engelli Hakları başlıklı panel düzenlendi.
Kapsayıcı eğitim nedir?Eğitimde "tüm öğrenenlerin içerilmesi" anlamına gelen kapsayıcı eğitim, eğitime erişimin önündeki engellerin belirlenmesini ve bu engellerin sistemi değiştirerek çözüleceği yaklaşımını benimser. Kapsayıcı eğitimde kilit rol öğretmendedir ve öğretmenin yaptığı sınıf içi uyarlamalarla sınıftaki tüm farklı öğrenciler eğitime dahil edilir. |
(AÖ)