Eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla birlikte özellikle liseye başlayacak öğrencilerin kayıt sorunları ve imam hatiplerin sayısının artmasıyla ilgili tartışmalar tekrar basına yansımaya başladı.
Eğitim Sen İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Turgut Yokuş’a İstanbul Kadıköy’deki durumu sorduk.
Yokuş son iki yıla kadar Kadıköy'de biri kız imam hatip lisesi, diğeri erkek Anadolu imam hatip lisesi olduğunu, ancak 4+4+4 olarak anılan sistemden sonra iki lisenin daha imam hatip lisesine dönüştürüldüğünü söyledi.
“Ayrıca dört tane de ortaokulu imam hatibe çevirdiler. Şimdi dört imam hatip lisesi, dört de imam hatip ortaokulu var Kadıköy’de.”
Yokuş’un ifadesiyle bir ortaokul da “imam hatibin işgali altında.”
“Acıbadem’deki, şimdi yıkılan Ahmet Sani Gezici Lisesi’nin altıncı sınıflarını geçen sene Kaptan Hasan Paşa Ortaokulu’nun üst katına yerleştirdiler. Bu yıl da Kaptan Hasan Paşa’nın öğrencileri ve öğretmenlerini İnönü Ortaokulu’na sürgüne gönderir gibi gönderdiler. Şu anda Kaptan Hasan Paşa fiili olarak imam hatibin yerleştiği bir okul.”
Turgut Yokuş Yeşilbahar Ortaokulu’nun da imam hatipleştirilmek istendiğini, ancak son durumda bunun önüne geçildiğini de anlattı.
“Dayanışmalar, veliler ve Eğitimsen ciddi bir hat ördü... En son Yeşilbahar imam hatip olmayacak denildi. Ama şimdi bir başka sıkıntı var: Beşinci sınıflara kayıt almıyorlar. Nedeni sorulduğunda ‘burayı imam hatip yapmayacağız ama üstün zekalı çocuklara yönelik bir okul yapmayı düşünüyoruz’ gibi cevaplar veriliyor.”
Farklı yerlerde aynı sorun
Yokuş Kadıköy dışında da benzer süreçlerin yaşandığını belirtti ve İstanbul’dan başka örnekler verdi.
“Beykoz’da 11 tane okulun içinde imam hatip bölümü var.
“Çekmeköy’de dört okulda benzer durum var, veliler direniyor.
“Sarıgazi’de yine cemevine yakın bir okulda bunu uygulamaya çalışıyorlar.
“İlle de okulların içinde imam hatip havası estirmek ya da olabildiğince birkaç sınıf daha açarak orayı imam hatip haline getirmek istiyorlar.”
Seçeneksizlik
Kadıköy gibi büyük bir ilçede sadece bir fen lisesi bulunduğunu belirten Yokuş, ilçedeki öğrencilerin puanı yeterse burada okuyabildiğini ama asıl sorunu düşük puan alan veya tercihte bulunmayan çocukların yaşadığını söyledi.
“Sorun aslında yüzde 70-80’lere denk düşen düşük puan alan öğrencilerle ilgili. Sistem onları ya meslek lisesine ya da imam hatip lisesine gönderiyor.
“Meslek liselerinin ve imam hatiplerin puanları çok düşük olduğu için çocuklar bu liselere gitmek zorunda kalıyor.”
İstatistikler
Eğitim Sen’in verilerine göre, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında 730`u bağımsız, 369`u imam hatip lisesi bünyesinde toplam 1099 imam hatip ortaokulu vardı. 2013-2014 eğitim-öğretim yılında ise 945`i bağımsız, 410`u imam hatip lisesi bünyesinde toplam 1.355 imam hatip ortaokulu bulunuyordu.
Benzer artış imam hatip öğrencilerinin sayısında da görülüyor.
2012-2013 eğitim-öğretim yılında imam hatip ortaokullarında okuyan toplam öğrenci sayısı 94 bin 467 iken, 2013-2014 eğitim öğretim yılında bu sayı toplam 240 bine kadar yükseldi.
İmam hatip liselerindeki artış ise Eğitim Sen’in Milli eğitim Bakanlığı Örgün Eğitim İstatistikleri’nden derlediği verilere şöyle yansıdı.
2011-2012’de 537 olan imam hatip lisesi sayısı bir yıl sonra 708’e, 2013-2014’te ise 854’e yükseldi.
Öğrenci sayısı da buna paralel olarak 2011-2012’de 268 bin iken bir yıl sonra yaklaşık 381 bine, 2013-2014’te de 474 bine çıktı.
Eğitim Sen’in verileri son durumda (2014 Temmuz itibariyle) Türkiye genelinde 952 Anadolu imam hatip lisesi, 1355 imam hatip ortaokulu olduğunu gösteriyor. İmam hatip ortaokullarının toplam ortaokullar içindeki oranı yüzde 8,44; Anadolu imam hatip liselerinin toplam liselere oranı yüzde 10. (YY)