Öğretmenlerin çocuklarda empati, ekip çalışması, yaratıcılık, işbirliği, problem çözme gibi becerileri destekleyen uygulamaları anlattığı yeni bir web sitesi kuruldu. Sitede öğretmenlere yönelik okullarda empatiyi geliştirmek için bir rehber de bulunuyor.
Sabancı Vakfı ve Ashoka Türkiye, eğitim alanında yeni bir dijital platformun tüm öğretmenlerin erişimine açılacağını duyurdu: farkyaratansiniflar.org
Platform "Farkyaratan Sınıflar-Eğitimde Yenilikçi ve Güçlendirici Yaklaşımlar Projesi"nin bir parçası olarak üretildi.
İlkokul öğretmenlerine yönelik olan “Farkyaratan Sınıflar” projesi kapsamında ilkokullarda bu becerilerin desteklenmesi için basit ancak etkili, yenilikçi ve güçlendirici modeller sunan, başka sınıflara rahatça taşınabilecek, ek finansman ya da materyal gerektirmeyen sınıf içi uygulamalar belirleniyor. Bu uygulamalar görselleştirilerek öğretmenlerin kullanımları için yaygınlaştırılıyor.
Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan projeyi anlatırken öğretmenlerin güçlendirilmesinin önemini vurguladı, bu sürecin çocuklara olumlu etkisinden söz etti.
Ashoka Türkiye Eğitim Programı Koordinatörü Melda Akbaş da doğru becerilerle desteklendiğinde her çocuğun fark yaratabileceğinin altını çizerken çalışmaya öğretmenlerin görüşlerini alarak başladıklarını, aldıkları görüşler doğrultusunda ihtiyaçları tespit ederek harekete geçtiklerini söyledi.
25 fark yaratan uygulama
Oluşturulan platformda empati, ekip çalışması, yaratıcılık, işbirliği, problem çözme gibi becerileri destekleyen 25 uygulama örneğini öğretmenlerin anlattığı videolar yer alıyor.
Ayrıca öğretmenleri sosyal duygusal öğrenme becerileri ve kendi “Farkyaratan” sınıflarını oluşturma konularında destekleyen uzmanlardan ipuçları videoları da bulunuyor.
Platform üzerinden erişilebilecek Okullarda Empatiyi Geliştirmek İçin Bir Rehber de öğretmenler için sınıf içinde uygulayabilecekleri metotları barındıran bir kılavuz olma özelliğinde.
Uygulamalardan iki örnek
* Diyarbakır’da, birleştirilmiş 3. ve 4. sınıf tam gün bir köy okulu... Öğleden önce normal müfredatı işliyorlar, öğleden sonra çocukların kendi atölyeleri var. Sınıfın fiziki durumuna göre 3-4 atölye yapıyorlar. Yavru kuşlar için kuş yuvası yapımı, bilezik atölyesi, satranç ya da akıl oyunları atölyesi gibi çalışmalar yapıyorlar.
* Başka bir öğretmen çocukların kaynaşabilmesi için haftanın belli teneffüslerinde rastgele gruplar kurmuş. Kendi aralarında gruplaşan çocuklara 1 gün serbest teneffüs, 4 gün ise öğretmen tarafından kurayla yapılandırılmış, grupların dışında kalan çocukları da gruba dahil edecek yapılandırılmış bir sistemle vakit geçirmeye davet ediyor.
“Farkyaratan ebeveynler” sırada
Öğretmenler bu platformdaki örnek ve videolardan yararlanırken, platformun açılmasından bir süre sonra kendi iyi örneklerini de paylaşarak yayınlanması için başvuruda bulunabilecek.
Proje kapsamında önümüzdeki dönemlerde "Farkyaratan Ebeveynlik" üzerine daha fazla içerik üretilmesi, böylece ailelerin çocukları evde de bu becerilerle desteklemesi ve projenin okul öncesini de kapsaması planlanıyor.
Çocuklar, öğretmenler, hedefler
Projeyle çocukların empati, ekip çalışması, eleştirel düşünme, işbirliği içinde çalışma gibi sosyal duygusal öğrenme becerilerinin gelişimlerinin sağlanması; problem çözme, eleştirel düşünme, empati, ekip çalışması ve liderlik gibi becerilerin desteklendiği fark yaratan sınıfların görünür kılınması hedefleniyor.
Ayrıca eğitim ortamlarında bu becerilerin desteklenmesine katkı sağlayan iyi örneklerin Türkiye’de yaygınlaştırılması, sınıflarında fark yaratan öğretmenlerin uygulama örnekleri ve çocuklarda empati becerisinin desteklenmesine yönelik empati rehberinin öğretmenlere yol göstermesi amaçlanıyor. (YY)
Proje ortakları hakkında
Sabancı Vakfı
Sabancı Vakfı, 43 yıldır Türkiye’de eğitime, kültürel ve toplumsal gelişmeye katkıda bulunmak amacıyla çalışmalar yürütüyor.
Kadınlar, gençler ve engelliler alanlarında çalışan sivil toplum kuruluşlarının projelerine destek veriyor.
Hibe programları kapsamında şu ana kadar dezavantajlı grupların eğitime erişiminden, eğitimde ayrımcılığın önlenmesine kadar çok sayıda sivil toplum kuruluşunun projesini destekliyor.
Ashoka
Ashoka 1980’den bugüne acil toplumsal sorunlara etkin ve kalıcı çözümler getiren sosyal girişimcileri tespit ediyor, onları 88 ülkeye yayılan küresel bir destek ağında buluşturarak potansiyellerini gerçekleştirmelerini ve çözümlerini yaygınlaştırmalarını sağlıyor.
Ashoka Türkiye ise Çocuklar için Farkyaratan Beceriler Programı kapsamında her çocuk ve gencin, topluma olumlu katkı sağlaması için; empati, problem çözme, ekip çalışması, liderlik ve eleştirel düşünme gibi becerilerini geliştirebilecekleri şekilde tasarlanmış ortamlar ve deneyimler sunulmasını önemsiyor. Bunu yaygın şekilde hayata geçiren girişimciler ve kurumlar arasında işbirliği olanakları bulmak üzere faaliyetlerini sürdürüyor.
Cumhuriyet Halk Partisi’nin Cumhurbaşkanı adayı ve görevden alınan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik operasyon sonrası, ülke genelinde protestolar başladı.
Bu protestoların ardından binlerce kişi gözaltına alınırken, yüzlerce kişi tutuklandı. Polis müdahalelerinin sertliği, hem görüntülere hem de ifade tutanaklarına yansıdı.
Gözaltı ve tutuklamalara tepki gösteren isimlerden biri oyuncu Beren Saat’ti.
Saat, paylaşımı şöyle:
"Kapılarda ağlayan anneleri gördükçe içim parçalanıyor; Türkiye’nin en iyi üniversitelerinin öğrencilerinin aileleri onlar. Eğer ülkemiz gelecekte ilerleyecekse, bu gençler sayesinde olacak. Lütfen canlarını yakmayın, taleplerini dinleyin, serbest kalsınlar."
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, CHP Genel Başkanı’nın bugünkü açık hava toplantısında medya kuruluşlarına yönelik sözlerine dair X'te paylaşım yaptı.
Altun, açıklamasında CHP liderinin sözlerinin partisinin “ideolojik saplantılarını yansıttığını ve siyasal acziyetini gözler önüne serdiğini” belirtti.
CHP’nin, Batılı medya kuruluşları karşısında ilgi arayışı içinde olduğunu savunan Altun, buna karşın “binlerce emekçinin alın teriyle faaliyet gösteren yerli ve millî medya kuruluşlarına karşı kin güttüğünü” ifade etti.
*CHP’nin bugün (29 Mart 2025 Cumartesi) Maltepe’de düzenlediği “Ekrem İmamoğlu’na özgürlük” mitingini NTV, Habertürk gibi kurumlar yayınlamadı. Daha önce de CHP’nin benzer mitingi ve halk buluşmalarını yayınlamamışlardı.
Altun, CHP liderinin “ideolojik kumpanyasına katılmayan her medya kuruluşunu ve yerli firmayı hedef aldığına”dikkat çekerek, bu tutumun toplumu kutuplaştırmaya yönelik bir girişim olduğunu vurguladı. Açıklamasında “Bu çabanın aziz milletimiz nazarında bir hükmü yoktur” diyen Altun, siyaset kurumunun birleştirici olması gerektiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sık sık vurguladığı “siyaset ayrıştırma değil, birleştirme sanatıdır” sözünü hatırlatan Altun, Ramazan Bayramı arifesinde toplumun huzur ve birlik içinde olması gerektiğinin altını çizdi.
CHP'nin Boykot Çağrısı: Medya ve Markalara Tepki
İstanbul Maltepe’de düzenlenen destek mitinginde CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması ve ardından tutuklanması sürecinde, ana akım medya kuruluşlarının ve bazı markaların tutumunu sert bir dille eleştirdi. Özel, bu süreçte eylemlerini görmezden gelen medya organlarına ve belirli firmalara yönelik boykot çağrısını genişletti.
Özel ve CHP yönetimi, 24 Mart’ta boykot edilecek markaların listesini paylaşmış, ardından 25 Mart’ta boykotyap.comadlı bir internet sitesi üzerinden bu listeyi duyurmuştu. Ancak siteye mahkeme kararıyla erişim engeli getirildi. Bugünkü mitingde konuşan Özel, boykot listesinin genişletildiğini ve yeni markaların eklendiğini açıkladı.
Özel, şu sözlerle medya ve reklamverenlere çağrıda bulundu:
"TRT’yi bir daha asla açmıyoruz. CNN Türk, TGRT, A Haber, Beyaz TV, Demirören ve Turkuvaz Medya’yı asla ve asla açmıyoruz. Bir sözüm de reklam verenlere: Eğer biz TRT, CNN Türk, A Haber, Beyaz TV, Türkiye, Akşam ve Yeni Şafak’ta reklamınızı görürsek o ürünü almayacağız."
Espressolab yetkililerinin kendisine ulaştığını belirten Özel, marka yetkililerinin kendileriyle görüşmek istediklerini ifade ederek şunları söyledi:
"Vakıf üniversitelerinde küçük kafeleri ele geçirip pahalıya satanlar var. Boykot deyince gençler bu ismi bağırdı. Yetkililer bize ulaşmaya çalıştı. Dedikleri şu: 'Görüşelim, ne yapmamız gerekiyorsa anlaşalım.' Eğer üniversite kampüslerinde gençlerin gönlünü yaparsa, oradan çekilirse, Espressolab’leri öğrencilere kantin olarak bırakırsa, öğrenciler de 'biz bunları affettik' derse, o zaman yanıma gelirsin dedim."
Medyaya yönelik boykot listesine yeni eklemeler yapan Özel, şu açıklamalarda bulundu:
"Habertürk ve NTV yayında yoktu. Habertürk yayına geçti ama NTV hâlâ yayın yapmıyor. Bu dakikadan itibaren, NTV düzelip de boykot listemizden çıkana kadar NTV’yi izlemiyoruz. NTV’nin yanında Star TV, Doğuş Grubu, Kral FM… Günaydın Restoran’a gidilmiyor, Nusret’in kapısından geçilmiyor. Ayrıca, Doğuş Grubu'nun sattığı arabaları da almayacağız. Volkswagen, Almanya’da sendikanın güçlü olduğu bir firma. Ama bundan sonra bu bayilik NTV’de durdukça, NTV bize böyle davrandıkça Doğuş Grubu’nun sattığı arabaları almayacağız."