Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç-Koçyiğit, okullarda çocuklar adına gıda desteği sağlanması hakkında kanun teklifi verdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunduğu kanun teklifinin Gerekçe bölümünde özetle şu ifadeler yer alıyor:
"Derinleşen yoksullukla beraber özellikle kadın ve çocukların yaşadığı maddi- manevi kriz gün geçtikte artıyor. Temel gıda ürünlerine erişimde sorunlar yaşanmakta ve artan gıda fiyatları ile zamlar yoksulluğu derinleştiren etkenler olmaktadır. En temel tüketim maddelerinden olan sütün bile yaklaşık yüzde 50 oranında zamlandığı bu dönemde, Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) tarafından yapılan açıklama, raftaki pastörize sütün litresinin şu anda 8-9 lira olduğu nisan ayında bunun 15-16 liraya çıkabileceği söylendi. Nitekim dünya ülkelerinde BM fiyat endeksine göre fiyatlar 2011 sonrasının en yüksek seviyelerine ulaşmış durumda. Ne yazık ki bu durum eşitsizlikleri katmerleştirmekte ve insan hakkı ihlallerine sebep olmaktadır. Şüphesiz yaşanan sosyoekonomik eşitsizlik ve yoksulluk, ülkelerin ekonomik ve sosyal politikalarının bir sonucudur. Bu durum ülkemiz için de aynıdır.
"Kanun teklif talebimizin öznelerini oluşturan çocukların son dönemde derin bir açlığa maruz bırakıldıkları ve hatta yok sayıldıklarını belirtmek isteriz. Bir çocuğun doğduğu andan itibaren güvenli ve sağlıklı; çevreye, gıdaya, suya erişememesi onun tüm hayatını etkilemekte ve onarılamaz sorunlara sebep olabilmektedir. Örneğin bebek mamasının marketlerde kilitli kutular içerisinde satışa sunulması son dönemlerde yaşanan krize çarpıcı bir örnektir. Güvenilir gıdaya erişim en temel hak olmakla beraber sosyal devlet ilkesi gereği devletin denetiminde ve sorumluluğunda bulunan bir alandır. Ne yazık ki sağlıklı beslenemeyen birçok çocuk kötü yaşam koşulları sürebilmekte ve bodurluk sorunu yaşayabilmektedir.
İki öğün gıda desteği
İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz sonucu aileler çocuklarına yeterli ve sağlıklı besin olanağı sunamamakta ve hatta çocukların eğitimlerinden uzak kaldıklarını dile getirmektedirler.
"Çocukların sağlıklı bir yaşam sürebilmesinin güvenilir gıda tüketilmesi ile doğrudan bağlantılı olduğu gerçeğiyle her çocuğun bu hakka kavuşabilmesi sağlanmalıdır. Bunun için okullarda her yaş grubu çocuğun yararlanabileceği gıda desteğinin yasal zeminde konuşulması gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm eğitim kurumlarında öğün şeklinde gıda hizmeti sağlanması, bu gıdaların protein, karbonhidrat, kalsiyum, vitamin içeren besinler açısından neler olacağı konusunda diyetisyen uzmanlardan destek alınması önem arz ediyor. Tam gün şeklinde eğitim veren okullarda eğitim gören çocukların sabah ve öğlen olmak üzere iki öğün şeklinde gıda desteği alması; yarım gün şeklinde eğitim veren okullardaki çocukların ise tek öğün şeklinde gıda desteği alması konusunda gereğinin yapılmasını arz ve talep ederim."
İlköğretim ve Eğitim Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi
MADDE 1- 5/1/1961 tarihli ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
"EK MADDE 5- Tam gün eğitim veren okullarda iki öğün, yarım gün eğitim veren okullarda bir öğün olacak şekilde öğrencilere gıda desteği sağlanır. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelik ile belirlenir."
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
(AÖ)