“Anadilde Eğitim İçin Bir Haftalık Okul Boykotu” eylemine Hakkari, Diyarbakır ve Batman’da katılım yüksek olurken, anadilinde eğitim talebiyle toplanan binlerce imza da Milli Eğitim Bakanlığı’na iletilmek üzere İl Milli Eğitim Müdürlüklerine verildi.
KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık ise Azadiya Welat'ta yayınlanan "Boykot en değerli demokratik eylemdir" başlıklı makalesinde anadilinde eğitim konusunda yaşanacak zihniyet değişiminin Türkiye'de Kürt sorununun çözümünü de kolaylaştıracağını belirtti.
Batman
BDP Batman İl Eş Başkanı Rahşan Çarboğa okul boykotuna katılımın yüzde 80’lerde olduğunu söyledi. Çarboğa, BDP, Eğitim-Sen ve Kürt Dilini Araştırma ve Geliştirme Derneği'nin (Kurdi-Der) anadilde eğitim talebiyle daha önce altı bin imzayı teslim ettiği İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bugün altı bin imza daha teslim ettiklerini belirtti.
Türkiye’de farklı etnik gruplar olmasına rağmen eğitimin tek dilde devam ettiğini söyleyen Çarboğa, “Tek dilli eğitimin asimilasyonun parçası olduğunu” belirtti.
“Her sabah okutulan Türk andını da kabul etmiyoruz. Bu ırkçılıktır.”
Kürtçe seçmeli dersin hiç Kürtçe bilmeyenler için uygun olabileceğini söyleyen Çarboğa, anadili Kürtçe olanlar için anadilde dersin önemine değindi:
“Kürt çocuklar, dil sorunundan dolayı üçüncü sınıftan sonra okuma-yazma öğrenebiliyorlar. Bu nedenle bir hafta boykot çağrımız var. Halkın duyarlılığı da oldukça yüksek oldu.”
Diyarbakır
Diyarbakır Kürdi-Der üyesi ve kurucu genel başkanlığını da yapan Abdurrahman Bakır ise kentte boykot çağrısının halkın içinde, mahallelerde, çeşitli kurumlarda karşılık bulduğunu, boykot kararına uyulacağının söylendiğini belirtti.
Bakır’a göre, şu anda boykota kesin katılım oranı vermek mümkün değil. Yüzde 80 civarında bir katılımın gerçekleşeceğine inandığını anlatan Bakır sözlerine oranların önemli olmadığını da ekledi.
“Katılım oranı belirleyici değil zaten. Anadilinde eğitim insani bir talep, bir halkın temel hakkıdır.
“Gönül isterdi ki iş bu boyuta varmasın, politik ve temel haklar verilsin. Belki şimdi bir hafta, gelecek sene bir ay göndermeyecekler çocuklarını okula. Anadil konusunda bilinçlenme sürekli artıyor.
“Bir halkın dilinin eğitim dili olup olmadığını tartışmak bile haksızlıktır, hakarettir. Utanılacak bir durumdur. Biz de mecburen bunlara müdahil oluyoruz.
Silopi
Şırnak'ın Silopi ilçesinde de halk boykot çağrısına karşılık verdi. BDP İlçe Başkanı Muhsin Konur'un verdiği bilgiye göre halk yüzde 70-80 oranında boykota katıldı.
"Anadlinde eğitim bölge halkının isteğidir. Kürtçe'nin seçmeli ders olmasını kabul etmiyoruz. Herhangi bir yabancı dil değil ki Kürtçe.
"Bu bölgenin çocuklarının sınavlarda yüksek puan alamamasının temel nedeni anadilinde eğitim görememesi. Bunlara rağmen hükümet adım atmıyor. Bu halk bu hükümete artık güvenmiyor."
Hakkari
Yüksekova Haber'e göre, Hakkari'nin Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca ilçeleri ve köylerinde boykota katılım yüksek düzeyde gerçekleşti.
75 bin öğrencinin olduğu Hakkari merkezdeki ilk ve ortaöğretim okullarında da okula giden öğrenci sayısının yüzü bulmadığı belirtildi.
'Anadilde eğitim' talebi ile toplanan yaklaşık 15 bin imza da bugün Milli Eğitim Bakanlığı'na teslim etmek için İlçe Milli Eğiitm Müdürlüğü'ne verildi. İmzaları teslime gidenlerin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yüz metre kala durdurulmasıyla Demokratik Toplum Kongresi, Kürdi-Der, BDP ve Eğitim-Sen yetkililerinden oluşan dört kişilik heyet imzaları teslim etti.
Cizre
Cizre'de Kürdi-Der ve sivil toplum kuruluş temsilcilerinin de katıldığı kitlesel basın açıklaması yapılarak okul boykotuna destek verildi.
Haber Diyarbakır'ın bildirdiğine göre, yaklaşık bin kişi anadilde eğitim talebiyle Orhan Doğan Caddesi üzerinde bulunan Cizre Lisesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş esnasında "Dilsiz eğitim asla kabul edilemez", "Ziwanê ma Rûmeta Ma yo" pankartları açıldı, "Bijî Serok Apo" sloganları atıldı.
Lise önünde yapılan basın açıklamasında boykota destek verildi.
Bayık: Demokratik eylem
Kürdi-Der öncülüğünde başlatılan eyleme Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) de “tüm halklar için anadili hakkının tanınması ve yasal güvenceye alınması amacıyla” boykota katılım çağrısı yapmıştı.
Anadilinin tartışma konusu dahi yapılamayacak, her yurttaşın en kolay yararlanabileceği ve yaşamında, kamusal alanda kullanabileceği zorunlu bir gerçeklik olduğunu vurgulayan BDP “AKP hükümeti bunu bir pazarlık konusu yapmaktan çıkarmalı” açıklamasında bulunmuştu.
KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık da anadilinde eğitim konusunda yaşanacak zihniyet değişiminin Türkiye’de Kürt sorununun çözümünü de kolaylaştıracağını belirtti.
Bayık Azadiya Welat’ta yayınlanan “Boykot en değerli demokratik eylemdir” başlıklı yazısında “Toplumsal bir tutum gösterme ve okulların içini boşaltma zamanı gelmiştir. Siyasi görüşü ne olursa olsun, Kürtler okulları felç ederek anadilde eğitimi kaçınılmaz kılmalıdır” dedi. (BK/YY)
Cemil Bayık'ın yazısının Türkçe metnine buradan ulaşabilirsiniz.