Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, 21 Eylül’de başlayacak yeni eğitim öğretim yılına ilişkin açıklama yaptı.
Okullarda pandemi önlemlerinin yerine getirilmesinin mümkün olmadığını belirten Karabıyık, “Bu süreçte Milli Eğitim Bakanlığı derslik yapımı için herhangi bir adım atmamıştır.
Sınıflarda 12 öğrenci bulunması ve ikili eğitim-öğretim yapılması koşulu ile 57 bin 340 dersliğe daha ihtiyaç bulunmaktadır. Başka bir deyiş ile 24 derslikli 2 bin 389 okula ve 34 milyar 920 milyon TL bütçeye ihtiyaç duyulmaktadır” dedi.
Okullarda yaklaşık 100 bin öğretmen açığı bulunmasına rağmen, ek öğretmen ataması yapılmadığına dikkat çeken Karabıyık şöyle devam etti:
"Bütçe oluşturulmalı"
31 Ağustos'tan itibaren başlayacak olan uzaktan eğitim programında yine aynı sorunların yaşanmaması için öğrencilerin takibi ve değerlendirilmesi hususunda tedbir alınması gerekmektedir.
Gördüğümüz kadarıyla okullar yüz yüze eğitim için hazırlıklarını tamamlayamamıştır. Bütçesi olmayan okul müdürlerinin eli kolu bağlanmıştır. Bütçe olmadan okullarda salgına karşı tedbir alınması mümkün değildir.
"Eğitim yatırımlarına ayrılan pay yetersiz"
Okul bütçeleri oluşturularak Bakanlığın her okula ihtiyacı doğrultusunda bütçe göndermesi gerekmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı’na ayrılan bütçenin neredeyse yüzde 84’ü sadece personel maaşlarını ödemek için kullanılmaktadır.
Bütçeden eğitim yatırımlarına ayrılan pay ise yetersizdir ve eğitim yatırımları bütçesi AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında yüzde 17,18 iken, 2019 yılı itibariyle bu oran yüzde 4,88’e gerilemiştir.
"Öğrencilerin yüzde 5'inin televizyonu yok"
Bakanlık bütçesinden eğitim yatırımlarına ayrılan pay artırılmalıdır. Sarayın Damat Bakanı MEB’de neler olduğunu bilmemektedir. MEB’e yeterli bütçe ayrılmaması nedeniyle yaşanan sorunlardan haberdar değildir. Bu bütçe ile MEB’in ek öğretmen ataması, derslik yapması mümkün değildir. Bir acil eylem planı yapılarak MEB’e ek bütçe verilmesi sağlanmalıdır.
Ülke genelinde öğrencilerin yüzde 20’sinin interneti, yüzde 5’inin de televizyonu bulunmuyor. Bakanlık bu öğrencilerin sorunlarını çözmek için herhangi bir girişimde bulunmamıştır.
Fatih Projesi ile okuldaki öğrencilere tablet dağıtan MEB, uzaktan eğitim alması gereken ve tablete ihtiyaç duyan çocuklarımıza tek bir tablet dağıtımı yapmamıştır. Fatih Projesine ayrılan bütçe ile teknik donanımı olmayan öğrencilerin eksiklikleri giderilmelidir. Ayrıca tüm öğrencilere ücretsiz internet imkanı sağlanmalıdır.
"Öğrencilerin yüzde 51,1'i EBA'dan faydalanamadı"
Milli Eğitim Bakanlığı’nın verilerine göre koronavirüs sebebiyle gerçekleşen uzaktan eğitim sürecinde kamu okullarında 15 milyon 88 bin 592 öğrenciden yalnızca 7 milyon 383 bin 213 öğrenci EBA’ya girdi.
Öğrencilerin yalnızca yüzde 48,9’u EBA üzerinden verilen uzaktan eğitim derslerine katılabilirken yüzde 51,1’i ise EBA’dan faydalanamadı.
Uzaktan eğitim eşitsizlikleri artırmıştır. Tüm öğrencilerimiz aynı imkanlara sahip değildir. Çocuklarımızın şartları iyileştirilmediği ve eşitlenmediği takdirde öğrencilerimiz arasında oluşan farklılıklar artacaktır. "(RT)