Fotoğraf: CHP
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a “Birinci sınıf ve okul öncesi öğrencileri hangi bilimsel verilere göre 21 Eylül’de okula başlayacak?” diye sordu.
Bakan Selçuk’un yanıtlaması talebiyle önerge veren Taşcıer, şöyle dedi: “Yüz yüze eğitime geçileceği, önce 1. sınıfların başlaması ve sonrasının kademeli olmasıyla ilgili ifadeler kullanılıyor. AK Parti Genel Başkanı Erdoğan da ‘Okul öncesi ve ilkokul 1. sınıf öğrencilerinden başlayarak okullar eğitime açılacak.Yüz yüze ve uzaktan eğitim birlikte olacak.’ açıklamasını yaptı.
Bu kararlar hangi bilimsel verilere göre alınıyor. Bakan Bey de onlarca parametreye bakıyoruz diyor ama bizlerin bildiği sadece akşamları paylaşılan turkuaz arka planlı görseldeki birkaç sayı. Biz de soruyoruz, halka ve bilim insanlarına açıklanmayan veriler mi var?”
"10-19 yaş grubunun bulaştırıcı olduğu kesin"
Taşcıer, Fransa ve Güney Kore’deki bilimsel çalışmalar yayınladığı belirtti ve ekledi: “Yapılan veri analizlerine göre Covid-19’un 10 yaş altı çocuklarda bulaşıcılık ve enfeksiyon açısından yüksek seyretmediği, virüsün çocuklara yetişkinler kadar etki etmediği, ancak 10-19 yaş arası grubun erişkinler kadar bulaştırıcı ve duyarlı olduğu tespit edildi.
Fransa’da yapılan çalışmada lisede okuyan öğrencilerin yüzde 38’inin, öğretmenlerin yüzde 43’ünün ve diğer personelin de yüzde 59’unun enfekte olduğunu gördüler. Ancak ilköğretim çağındaki çocukların ise sadece yüzde 9’unun, öğretmenlerin yüzde 7’sinin ve diğer personelin de yüzde 4’ünün enfekte olduğunu tespit ettiler. 10-19 yaş arasının yetişkinler kadar bulaştırıcı olduğu kesin bir veri.”
"Takvimi neye göre belirliyorsunuz?"
Taşcıer'in Bakan Selçuk'a yönelttiği sorular şöyle:
*Okulların açılmasıyla ilgili takvim neye göre belirlenmiştir? Yüz yüze derslerin başlaması için 21 Eylül tarihinin belirlenmesinin gerekçesi nedir?
*Önce 1. sınıfların, ardından kademeli olarak diğer sınıfların yüz yüze eğitime başlamasıyla ilgili yapılan çalışmalar hangi bilimsel verilere göre yapılmaktadır? Yaptığınız açıklamada “Onlarca parametreye tekrar tekrar bakılarak değerlendirerek bir karar süreci oluşturuluyor” ifadesini kullandınız. Bu parametreleri kamuoyunun bilgisine ve bilim dünyasının da erişimine açmayı düşünüyor musunuz?
*Türkiye'de okulların açılması ve salgının yayılmasıyla ilgili ya da çocukların yaş gruplarına göre bulaştırıcılığı ile ilgili bir çalışma var mıdır? Eğer yoksa okulların açılması kararı hangi bilimsel veriye dayandırılmaktadır?
*Yüz yüze eğitimin başlamasıyla ilgili herhangi bir bilimsel çalışmadan yararlanılmadıysa, Bakanlığınız deneme yanılma yöntemiyle mi süreci ilerletecektir?
*Eğitim-Sen’in açıklamasına göre okullar daha yüz yüze eğitim için açılmadan, öğretmenlerin okula gelmesiyle birlikte yüzlerce okulda vaka görülmüştür. Daha öğrenciler okulda değilken bile böyle bir tablonun ortaya çıkmasının, yüz yüze eğitimin başlayacak olmasıyla ilgili yeniden bir planlama gerektirdiğini düşünüyor musunuz?" (RT)