Kartal'daki Eczacıbaşı İlköğretim okulu geçtiğimiz gün velilerin protestolarıyla birlikte boşaltılmış, burada okuyan öğrencilerin eğitiminin Esentepe'deki Anadolu Öğretmen Lisesi'nde süreceği açıklanmıştı.
Bugün Beyazıt İlköğretim Okulu boşaltılırken, Küçükçekmece'deki 13 okul, Avcılar'da daha önce güçlendirme çalışması yapılan okullar, Kartal ve Beykoz'daki bazı ilköğretim okulları da boşaltılacak.
Valilik, hangi okulların ne zaman boşaltılacağı ve güçlendirme çalışmalarının süresi konusunda henüz kapsamlı bir açıklama yapmadı.
Boşaltılma çalışmalarının başladığı okullarla birlikte toplam 20 bin öğrenci başka okulların binalarında eğitimini sürdürecek.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) 7 no.lu Şube Başkanı Emin Ekinci bu okullardaki eğitimin, başka okulların binalarında sürdürülmesi nedeniyle tam gün eğitimden yarım günlük eğitime geçildiğini; yeni okulları evlerine uzak olan öğrencilerin de mağdur olduğunu söyledi.
Eğitim-Sen 5. No.lu Şube Başkanı Necdet Uygun, okulların boşaltma kararının okullar açılmadan bildirilmemesi eleştirdi. Velilerin, öğrencilerin daha uzak okullara aktarılmaları nedeniyle servis ücreti verecek olmalarına tepki gösterdiğini savundu.
Servis ücretini devlet karşılasın
Güçlendirme çalışmasının eğitim yılı başlamadan yapılmamasını ve boşaltma kararının eğitim yılı başladıktan sonra açıklanmasını eleştiren Eğitim-Sen'den Ekinci, deprem tehlikesi söz konusu olduğunda Valiliğin ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nün kararına itiraz edilemeyeceğini söyledi; taşımalı eğitime geçecek öğrencilerin bu sorununun kurumlarca giderilmesini istedi.
Ekinci, Bayındırlık Bakanlığı, Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün okullardaki güçlendirme çalışmalarının süresi, denetlenmesi gibi konularda eğitimcileri, velileri ve öğrencileri sürekli bilgilendirilmesini, tüm okullara "Burada deprem riski yoktur" yazılı bir belgenin asılmasını öneriyor. (ÖG/BB)