IPS İletişim Vakfı'nın İletişim Fakülteleri'nin 2010 mezunları için düzenlediği "Okuldan Haber Odası"na 2010 (OHO) eğitim programı bugün (11 Temmuz) Bilgi Üniversitesi Kuştepe Kampüsünde başladı. OHO 2010 beş gün sürecek, perşembe akşamı sertifika töreniyle son bulacak.
Türkiye ve Kıbrıs'tan 25 üniversiteden 26 öğrenci ve 11 gözlemcinin katılımıyla gerçekleşen OHO'nun açılış konuşmasını İPS İletişim Vakfı Başkanı Nadire Mater yaptı.
Sorumlu gazetecilik eğitimi
Mater konuşmasında kısaca Bağımsız İletişim Ağı (BİA) projelerini ve bianet'i kısaca anlattı, OHO programlarına bugüne kadar 150'ye yakın yeni mezun gazetecinin katıldığını belirtti.
"OHO durmaksızın yeni şeyler öğrendiğimiz karşılıklı bir deneyim paylaşımı ve bir öğrenim süreci. Etik ve politik olarak sorumlu gazetecilik anlayışıyla hak haberciliği ve pratiklerini değerli akademisyen ve gazeteci arkadaşlarımız ve siz mesleğe yeni atılacak gençlerle program boyunca hep birlikte konuşacağız. "
OHO 2010 "Yeni habercilik arayışları", "Gazeteciliğe başlarken", "Habercinin Özlük Hakları ve Sorumlulukları", "Haber etiği ve hak haberciliğinin gerekliliği", "Hak örgütleri ve medya", "Haber nerede?" ana başlıkları altında gerçekleştirilecek. Genç gazeteciler Haber-Sen, Lambda, Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi vr Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği İstanbul ofisiyle Cumhuriyet gazetesi, NTV televizyonu ve TRT İstanbul Radyosu'nu ziyaret edecekler.OHO 2010'dan başlıklar
Gazeteciler, akademisyenler ve hak savunucuları deneyimlerini aktaracak
İsveç Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (SIDA) desteğiyle düzenlenen OHO 2010'da gazeteciler Tuğrul Eryılmaz, Berat Günçıkan, Ali Öz, Işın Eliçin, Devrim Sevimay, Efnan Atmaca, Murat Çelikkan, İrfan Bozan, Gunnar Kohne, Ahmet Tulgar, Murat Nişancıoğlu, Hilmi Hacaloğlu; iletişim akademisyenleri Prof. Dr. Özden Çankaya, Prof. Dr. Sevda Alankuş, Prof. Dr. Gülgün Erdoğan Tosun, Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu, Doç. Dr. İncilay Cangöz, Doç. Dr. Sevilay Çelenk, Doç. Dr. Nilüfer Timisi, Yrd. Doç. Dr. Esra Arsan, Füsun Özbilgen; iletişim hukukçusu Fikret İlkiz ve insan hakları aktivisti Özlem Dalkıran'ın sunumları ve atölye çalışmaları yer alıyor.
OHO'ya katılan öğrencilerin okudukları ya da mezun oldukları üniversiteler ise şöyle: Ankara Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, İstanbul Kültür Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Yakın Doğu Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Lefke Avrupa Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, İstanbul AR-EL Üniversitesi. (ÇT)