Fotoğraf: KYK Mağdurları Hareketi
"550 TL kredi alıyorum, aldığım para ev kirası ve belki bir faturaya yetiyor. Her ayın bir haftasını cebimde hiç para olmadan geçiriyorum. Bazen gerçekten aç kaldığım günler oluyor."
"Bu ülkede eğitim ücretsiz ama okuldan çıktığınızda 20-25 bin borcunuz var ama sözde eğitim ücretsiz. Biz bu ülkenin aydınlık geleceğiyiz, öyle söyleniyor. Nerede aydınlık geleceğimiz? İşsizlikle, geleceksizlikle, bu borçları öderken kararıyor bizim geleceğimiz."
"Okumak için borç alıyoruz. Yemekhaneye gitmek için borç alıyoruz, akbil için borç alıyoruz. Hayatımız kocaman bir borçlar döngüsü içinde devam ediyor. Gençlik gerçekten çok umutsuz. İş yok, istihdam yok."
Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan (KYK) geri ödemeli öğrenci kredisi alan ve borçlarını ödeyemeyen üniversite öğrencileri ve yeni mezun bir grup genç bir süredir sosyal medyadan eylem yapıyor.
Yukarıdaki cümleler de sayısı beş buçuk milyonu bulan KYK borcu olan iki gence ait.
Candeniz Aksu, 22 yaşında Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi son sınıf öğrencisi. Okulu bu yıl bitiyor, iş hayatına başlamadan halihazırda 13 bin 400 TL KYK borcu var.
22 yaşındaki Ebru S. ise İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden daha yeni mezun. 26 bin 900 TL KYK borcu var. İşsiz, iş arıyor.
Candeniz ve Ebru geleceğe dair umutlarının olmadığını söylüyor. Ayrıca hayata borçlu başlamanın kendilerini çok daha olumsuz etkilediğini özellikle vurguluyorlar.
bianet'e konuşan gençler, kaygılarını ve taleplerini anlattılar.
"Ailemin destek verecek gücü yok"
Candeniz, okula ilk başladığı yıl burs alıyor ancak daha sonra derslerinin, notlarının kötüye gittiği gerekçesiyle bursu kesiliyor ve krediye dönüyor. Krediyi alıp almama noktasında kararsız kalıyor Candeniz ama okula devam edebilmesi için de başka şansı olmadığı için reddetmiyor.
Devamını Candeniz anlatıyor: “Ailemin okuluma destek verecek maddi gücü yoktu. Okulun ilk yılı burs alıyordum ama aynı zamanda günü birlik işlerde çalışmak için İstanbul’a gidiyordum, derslerim de bir süre sonra kötüye gitmeye başladı. Bu gerekçeyle bursumu kesip krediye çevirdiler. İlk önce almak istemedim aslında ama başka şansım da olmadığı için kabul ettim. Çünkü benim bu paraya ihtiyacım var.
"İş hayatına borçla başlıyoruz"
"Ailemin bana destek verecek gücü yok. 550 TL kredi alıyorum, aldığım para ev kirası ve belki bir faturaya yetiyor. Her ayın bir haftasını cebimde hiç para olmadan geçiriyorum. Bazen gerçekten aç kaldığım günler oluyor. Hukuk kitapları zaten çok pahalı, kitap alamıyorum, fotokopi çektiriyorum.
"Okulda yemek 4-5 TL, rahat bir öğrencilik geçirmiyorum. Bu kredi zaten benim ihtiyaçlarımın tamamını karşılamıyor. Öğrenciyiz, okuldan başka derdimiz olmaz gibi düşünülüyor ama bir dizi sorunla boğuşuyoruz. İş hayatına borçla başlıyoruz.
"Okuldan borçla çıkıyoruz"
"Bu ülkede eğitim ücretsiz ama okuldan çıktığınızda 20-25 bin borcunuz var ama sözde eğitim ücretsiz. Biz bu ülkenin aydınlık geleceğiyiz öyle söyleniyor. Nerede aydınlık geleceğimiz? İşsizlikle, geleceksizlikle, bu borçları öderken kararıyor bizim geleceğimiz.
"Ben eğer bu borcu ödeyemezsem üstüne faiz gelecek, yüksek lisans yapmak istersem yine artacak ve 50-60 bin olacak. Ben ödeyemeyeceğimi de biliyorum. Okulu bitirince avukat olacağım belki ama Türkiye’de yeni mezun avukatların durumu belli.
"Tek talebimiz var, borcumuzu silsinler"
"Özel üniversiteden mezun olan stajyer bir avukat arkadaşım 1500 TL alıyor. Ücretli avukat olsam asgari ücret alacağım. Büro açmak istesem yine borca gireceğim. İş imkanı da yok. Bu ülkenin aydınlık geleceği olan gençlere ne öneriyor yetkililer, ne yapalım biz? Kendilerinden tek talebimiz var, borcumuzu silsinler.
"Kanun çıkarılsın, borçlarımız silinsin. 5 buçuk milyon insanın hayatı bu borçlar nedeniyle bozulmuş durumda. Okulu bitiyoruz ve hayata borçlu başlıyoruz. Vaatler veriliyor ama hiçbir somut adım atılmıyor."
"Okulu bırakmak yerine borca imza attım"
Ebru da okula başladığı ilk yıl itibariyle KYK kredisi alıyor. Bu krediyi almak dışında da başka şansı olmadığını söylüyor.
“Ben ya bu parayı alacaktım ya da okumayacaktım" diyor devamını şöyle getiriyor: "Okul bırakmayı istemedim ve imza attım. 16 bin TL’ye imza attım şu an borcum 26 bin 900. O zaman da bu parayı ödeyemeyeceğimi biliyordum. Çok güzel bir bölümde okudum, çok güzel nitelikler kazandım ama iş bulamayacağımı biliyordum.
"Vasıfsız işlerde çalışırsam iş var. Ama bu işlerde de maaşlar hayatını devam ettirmene yetmiyor. İş arıyorum, iş bulursam alacağım para asgari ücret olacak, bunun yanında yol ve yemek de alırsam ne güzel der gibi bir haldeyim.
"Birçok üniversite mezunu şu anda okul okumak yerine bir mağazada 4- 5 yıl çalışsaydım şu an 4 bin maaşım olurdu diye düşünüyor. Hemen her mezunun kafasında neresindeyse bu düşünce var.
"Okumak için borç alıyoruz"
"Okumak için borç alıyoruz. Yemekhaneye gitmek için borç alıyoruz, akbil için borç alıyoruz. Hayatımız kocaman bir borçlar döngüsü içinde devam ediyor. Gençlik gerçekten çok umutsuz. İş yok, istihdam yok. Pandemi işsizliği çok daha katladı, İŞKUR’un önündeki kuyrukları görüyoruz.
"Yeni mezunlar ve genç işsizler bu süreçten daha çok etkilendi. Gelecekten umudumuz yok çünkü yarınımızın ne olacağını bilmiyoruz. Geleceğimize birazcık da olsa umutla bakmak için borcumuzun silinmesini istiyoruz." (RT)