İçişleri Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) okullarda "Güvenliğin sağlanmasına yönelik bir işbirliği protokolü"nü bugün imzaladı.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, çocukların zamanının çoğunun okul ortamının dışında geçtiğini ifade ederek, bu nedenle şiddete yönelik tedbirlerin sadece okullarda alınmasının yeterli olmayacağını belirtti.
Çelik öğrencileri suçladı
''Okullardaki şiddetin en önemli faillerinden biri başarısız öğrencilerdir'' diyen Çelik, dersle uğraşmayan, kütüphaneye gitmeyen öğrencilerin başka işlerle uğraştığını, araştırıldığı zaman bir şiddet olayına katılan çok başarılı bir öğrencinin bulunamayacağını söyledi.
Öğrenci affı konusuna da değinen Çelik, ''Sınıfta kalan öğrenciye af yok. Bütün kendisine sunulan imkanlara rağmen ısrarla sınıf geçmiyorsa, biz bu gençlerimizi okul dışına itmeyeceğiz. Onları açık liseye yönlendireceğiz" dedi.
Protokolün kapsamı
Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanı Yardımcısı Müslüm Saylı protokolün, Çocukları Koruma Kanunu, Milli Eğitim Bakanlığının eylem planı ve Meclisin okullarda şiddetin önlenmesine yönelik komisyon çalışmalarının öncelikli olarak değerlendirilerek hazırlandığını anlattı.
Buna göre, protokol kapsamında oluşturulacak yeni uygulamalar şöyle:
- Emniyet ve okul görevlilerinden her okulun güvenlik konularını yakın takip edecek, gerektiğinde ilgili birimlerle en kısa sürede irtibata geçerek, meydana gelebilecek güvenlik sorunlarına gecikmeden müdahaleyi sağlayacak ''Okul Güvenliği İrtibat Görevlileri'' belirlenecek. Bu görevliler özel eğitimden geçirilecek.
- Bilgi sisteminde toplanacak verilerin değerlendirilmesi yapılarak, okullardaki şiddet, şiddet içerikli ve diğer olayların iç ve dış faktörel nedenlerinin tespitine yönelik bilimsel tespitler yapılarak, kalıcı çözümler üretilecek.
- Ülke ve il boyutlarında Coğrafi Bilgi Sistemi kullanılarak şiddet içerikli olayların risk dağılımı haritaları oluşturulacak.
- Kamuoyunun duyarlılığını artırmaya yönelik ulusal ve uluslararası etkinlikler düzenlenecek. İdeal güvenlik önlemlerinin alınabilmesi için ''Örnek Okul Güvenliği Modelleri'' oluşturulacak.
- ''Eğitim Ortamlarının Güvenliğinin Sağlanmasına Yönelik Ulusal Uygulama Rehberi'' hazırlanacak.
- Polis, öncelikle okul giriş çıkışlarında trafik ve asayiş yönünden önlemler alacak.
- Öğrencilerin madde bağımlılığı ve diğer zararlı alışkanlıklara karşı korunmasına yönelik önlemlerin yanı sıra okulların yakın çevresinde bulunan umuma açık yerler ile park ve bahçelere yönelik denetimler yapılacak.
- Zararlı elektronik oyunların olumsuz etkilerine yönelik tedbirler alınacak. Okul servis araçlarına yönelik denetimler artırılacak.
- Öğrencilerin ruhsal bedensel ve cinsel gelişimlerini olumsuz yönde etkileyecek unsurlardan korunmasına yönelik tedbirler ile "yasa dışı örgütsel ve ideolojik faaliyetlerin olumsuz etkilerinden uzak tutulmalarına karşı" önlemler alınacak. (EÜ/NZ)