Kaynak ve fotoğraflar: AA
Diyarbakır'ın Eğil ilçesindeki Şehit Mehmet Aygün Ortaokulu öğrencileri, bilişim dersinde, okullarında gerçek bir bilgisayar olmadığı için kartondan bilgisayar tasarladı.
Orkun Şahin, bilişim teknolojileri öğretmeni olarak görev yaptığı okulda bilişim sınıfı bulunmadığı için öğrencilerine eğitim vermek için "Teknolojisiz Tasarım Projesi"ni hayata geçirdi.
2012'de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve "eğitimde fırsat eşitliğinin" sağlanması için tasarlanan FATİH Projesi'yle, her okulda bilgisayar ve etkileşimli tahta olması öngörülüyordu.
AA'dan Şükrü Gündüz'ün haberine göre, öğrencilerini bilgisayarla tanıştırmak isteyen Şahin, tahtaya bilgisayarın parçalarını çizdi. Öğrencilerden karton ve kağıt kullanarak bu resim doğrultusunda evde bilgisayar ekranı, klavye ve fare yapmasını istedi.
Öğrenciler evlerinde kartondan yaptıkları bilgisayar aksesuarlarını sınıfa getirdi. Öğretmenlerinin yazıcıdan çıkarıp dağıttığı harflerle de klavyeyi oluşturan öğrenciler, parçaların birleştirilmesiyle tamamlanan maket bilgisayarlar üzerinde eğitim almaya başladı.
Dezavantajlı bir bölgede görev yaptığını, okullarında bilişim sınıfı olmadığı için öğrencilere bilgisayarı bir projeyle tanıtmak istediğini söyleyen öğretmen Orkun Şahin, amacının öğrencilerin teknolojiyle bağ kurarak, dokunarak, yaşayarak öğrenmelerine olanak sağlamak olduğunu ifade etti.
"Önlerinde bir bilgisayar varmış gibi..."
Şahin, şunları söyledi:
"Hazırladığım proje ile tahtaya bilgisayarın parçalarını çizdim. Çocuklardan bu parçaları evlerinde kendi imkanlarıyla, anlayabildikleri ve yapabildikleri kadarını hazırlayıp getirmelerini istedim. Kimi fare kimi klavye kimi de ekranı yapıp getirdi. Bu projede amaç çocukların bir nebze de olsa bilgisayarı görmeleri. Bilişim sınıfımız yok ama önlerinde bir bilgisayar varmış gibi, ekran karşısına geçip bu dersi biraz da olsa hissetmelerini ve sevmelerini istedim."
Şahin, temennilerinin gerçek anlamda bir bilişim sınıfına kavuşmak olduğunu, bu sayede öğrenmenin çok daha verimli ve kalıcı olacağını aktardı.
"En büyük hayalleri gerçek bir bilgisayara dokunmak"
Şahin, "Çocukların teknolojiyle köprü kurması için bu proje verimli oldu. Bilgisayarları gerçek değil, maket ama en azından bilgisayar başına oturmayı, klavyenin, farenin veya klavyenin nasıl bir şey olduğunu, bilgisayar başında nasıl dik bir şekilde oturmaları gerektiğini, fareyi nasıl kavramaları gerektiğini somut olarak öğrenmiş oldular." diye konuştu.
Çocukların en büyük hayalinin gerçek bir bilgisayara dokunmak ve dersi bilgisayar üzerinden öğrenmek olduğunu aktaran Şahin, çocukların projeden dahi büyük heyecan duyduğunu ifade etti.
"Bilgisayarı sadece televizyonda gördüm"
Evde kartondan bilgisayar yaptıklarını anlatan öğrencilerden Sevda Aslan, "Daha önce hiç bilgisayar kullanmamıştım. Bilgisayarın nasıl bir şey olduğu kafamda canlandı. Hocamız hangi tuşun ne işe yaradığını anlattı. Bilgisayarı sadece televizyonda görmüştüm. Daha önce hiç dokunmamıştım" dedi.
"Bilgisayar olmadan bilgisayar öğretiyor"
Suna Malçok da "Daha önce hiç bilgisayara dokunmadım. Evde bunu yaparken, dokunmuş gibi hissettim, güzel bir duygu oldu içimde" dedi.
Muhammed Malçok ise "Bilgisayar gördüm ama hiç dokunmadım. Çok güzel bir duyguydu. Bilgisayar olmadan öğretmenimiz bize bilgisayarı öğretiyor. Ona teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
(AÖ)