Barışçıl bir okul kültürünün geliştirilmesi ve öğrenciler arasında yaşanan çatışmaların, uzlaşmazlıkların eğitim almış arabulucu öğrenciler tarafından çözülmesi amacını taşıyan "Akran Arabuluculuk Programı", çatışmaların günlük hayatımızın çok doğal bir parçası olduğu ön kabulünden hareket ediyor.
Programın genel amacı, ilköğretim 2. kademe öğrencilerini arabulucu olarak yetiştirerek, çatışma yaşayan akranlarının sorunlarını çözmelerine yardımcı olacak beceriler kazandırmak.
Öğrenciler arkadaşlarına yardım edecek
Program, öğrencilerin arabuluculuk becerileri kazanmalarına, akran arabuluculuğu sürecini kullanarak akranlarının çatışmalarını çözmelerine yardım edecek yaşantılar sağlıyor.
Beş günlük eğitim süresince arabulucu adayları; çatışmanın kavramsal çerçevesi, çatışmanın doğası ve süreçleri, etkin iletişim ve dinleme, akran arabuluculuğun önemi, arabuluculuk basamakları gibi konularda bilgi aldı.
Eğitmen eğitimini Merkez İlköğretim Okul müdürü Adnan Çelik, Rehberlik öğretmeni Nazım Taşçıoğlu ve İngilizce öğretmeni Deniz Yılmazelibol verdi.
Her biri 80 dakikalık 13 modülden oluşan eğitime 22 arabulucu adayı katıldı. Arabulucular yapılan başvuruların değerlendirilmesi ve mülakat sonucunda belirlendi. Eğitim alan arabulucular okulda açılan "Akran Arabulucu Ortak Anlayış Merkezi"nde akranlarının yaşadıkları çatışmaların çözümü için gönüllü çalışacaklar.
Ortak Anlayış Merkezi Nasıl Oluşturuldu?
Personel yönlendirmesi: Uzmanlar, öğretmenlere arabuluculuk süreci ve öğrenci arabuluculuk merkezinin amaçlarıyla ilgili genel bilgiler verdi.
Öğrenci toplantıları: Eğitim alan öğretmenler, arabuluculuk ve merkez hakkında bilgi vermek üzere sınıflar düzeyinde toplantılar yaptı. Bu toplantılarda arabulucu olmak isteyen öğrencilerin başvuruları kabul edildi.
Arabulucu seçimi: Başvuran öğrenciler arasından 22 kişilik öğrenci grubu arabulucu olarak seçildi.
Arabulucuların eğitimi: Seçilen öğrencilere çatışma çözme becerileriyle ilgili 15-20 saatlik akran arabuluculuk eğitmen eğitimi verildi. (AÜ/GG/TK)