"Öğrencileri taşıyan servis aracı firma ve sahiplerinin ilgili mevzuata uyma zorunluluğu, yetkili kamu kuruluşlarının da ilgili mevzuatın en iyi şekilde uygulanmasını sağlama ve denetleme sorumluluğu var."
Tüketici Hakları Derneği (THD) İnternet sitesinde yayınladığı açıklamada öğrenci servislerinden kaynaklanan sorunları basından ve veli şikayetlerinden takip ettiğini aktarıyor. Bu sorunlar Konya'daki ve Kocaeli'ndeki kaza gibi çocukların ölümüne veya yaralanmasına neden oluyor.
Ntv'nin haberine göre Konya'nın Üstünler beldesinden Beyşehir’e öğrenci taşıyan minibüsle karşı yönden gelen, bir tekstil fabrikasının işçilerini taşıyan otobüs çarpışmıştı. İlk belirlemelere göre kazada dört öğrenci ölürken, çok sayıda kişi de yaralanmıştı.
Bizim Kocaeli'nin haberine göre de Kocaeli'de minibüsü buzlu yolda kayarak yan yatmasıyla 3'ü hafif yaralı 19 öğrenci hastaneye kaldırılmıştı.
"Okullar arasındaki eğitim düzeyi farkı kapansın"
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, bianet'e asıl sorunun, devlet okulları arasında eğitim düzeyi, fiziki alt yapı-donanım ve olanaklar açısından farklar bulunması olduğunu söylemişti:
"Okullar düzey olarak birbirlerine yakın olmadıkları için, insanlar ne yapıp edip bir yöntemini bularak çocuklarını daha iyi, daha merkezi, olanakları daha geniş okullara gönderiyorlar. Ardından bu okullara çocukları gönderebilmek için servis kullanmaya da zorunlu kalıyorlar."
Yönetmelik ne diyor?
Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğinin amacı; öğrenci taşıma hizmetlerini düzenli ve güvenli duruma getirmek, bu amaçla taşıma yapacak gerçek ve tüzel kişilerin yeterlilik ve çalışma koşullarını belirlemek.
Yönetmeliğe göre Ulaştırma Bakanlığı, kendi personelinin yanı sıra, valilikler, polis, zabıta, jandarma ve yetkili diğer kamu kuruluşlarının personeli aracılığıyla yönetmeliğin uygulandığının denetimini yapmakla sorumlu. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve diğer ilgili kuruluşlar da mevzuatları çerçevesinde denetim yapmalı.
Yönetmeliğin 4.maddesine göre;
- Taşıtlarda her öğrenci için bir emniyet kemeri bulunmalı.
- Taşıtlarda görüntü ve müzik sistemleri taşıma sırasında kullanılmamalı.
Yönetmeliğin 8.maddesine göre şoförlerle rehber personeli;
- Sorumlu ve yetkili olduğu hizmetin niteliklerine sahip olmak,
- Rehber personelin 22 yaşını doldurmuş ve en az lise mezunu olmak,
- Ölümlü trafik kazalarına karışmamış olmak, alkollü olarak araç kullanma ve hız kuralını ihlal nedeniyle sürücü belgeleri birden fazla geri alınmamış olmak gibi nitelikleri taşımak zorunda.
Öğrencilerin hayatını riske atan ilk kaza değil
Nisan 2007'de Yüksekova'da bir okul servisi aşırı kar yağışı sebebiyle kayganlaşan yolda kayarak dereye uçmuş, 10 öğrenci yaralanmıştı.
Aynı tarihte Kayseri'de otomobille çarpışan okul servisinin devrildiği kazada 11 ilköğretim öğrencisi yaralanmıştı.
Kasım 2006'da da Konya'da öğrenci okul servisinin devrilmesi sonucu 16 öğrenci yaralanmıştı. (GG/TK)