Berlusconi hükümeti devlet okulları için ayrılan bütçede kesintiye giderek, özel okullara ayrılan bütçeyi arttırdı. Son 6 aydır başlangıçta küçük gruplar halinde yeni reform önerisine karşı tepkilerini dile getiren öğretmenler, veliler ve öğrenciler bugün İtalya genelinde "eylem komiteleri" oluşturdu. Milano'dan Roma'ya Cenova'dan Palermo'ya Floransa'dan Venedik'e kadar onlarca şehirde harekete geçen bu komitelerin sanal dünyada bir araya geldikleri ağ ise www.retesccuola.net.
Birkaç ay önce Milano'da birkaç velinin biraraya gelerek kurduğu okul ağı inisiyatifi, sonunda günde 500, ayda 10 bin kişinin ziyaret ettiği sanal bir foruma dönüştü.
Moratti reformu neden bu kadar tepki çekiyor? İtalya'da devlet okullarına son verecek bu reform önerisi ne tür bir okul modeli sunuyor? Yanlış ve hatalı noktalar neler?
Şu anda İtalya'daki tüm ilk ve orta dereceli öğrenim kurumlarında tüm gün eğitim veriliyor. Her sınıfta iki öğretmen, ayrıca bir İngilizce öğretmeni bulunuyor. Moratti'nin önerisi tüm gün eğitimi yarım güne indiriyor. 27 saat örgün eğitim öngörülürken halen öğleden sonra yapılan örgün eğitim özelleştirilerek okul dışından getirilecek öğretmen formasyonu olmayan kişi ve kurumlara devrediliyor. Bu uygulama ikinci öğretmenin işine son vermiş oluyor. Emekliliğe yakın sınıf öğretmeni tüm programı yüklenirken, genç meslektaşı işini kaybediyor.
Öğleden sonra eğitim programı zorunlu değil. Öğleden sonraları özel sektöre devrediliyor. Bu durumda ekonomik gelir düzeyi iyi olan aileler çocuklarını yüzme ya da yabancı dil kursuna gönderebilecek, olmayanlar ise vasıfsız eğitmenlere teslim edecekler.Bu çalışan anneler için ikinci bir sorun getiriyor. Çünkü büyük şehirlerde bir bakıcı 1 saat için 10 euro ücret talep ediyor. Bu durumda birçok aile günde en azından 50 euro bakıcıya veremeyecekleri için çocuklarını öğleden sonra vasıfsız kişilere emanet etmek zorunda kalacaklar.
Komiteler Moratti reformuna çeşitli nedenlerle karşı çıkıyor. Öncelikle hareket noktası "devlet okulu" ve tam gün eğitim kavramını savunmak. Devlet okulları bütçesinin kesilmesi her bir okul yönetiminin ailelerden ekonomik destek istemesine neden oluyor. Öğlen yemeğinde öğrencilere sınıf öğretmenlerinin rehberlik etmesi eğitim ve sosyal ilişki açısından daha sağlıklı bulunuyor. Bu rolün dışarıdan gelen özel kişilere devri sakıncalı bulunuyor.
Sınıflarda halen en çok 20 öğrenci bulunuyor. Bu sayının artmasından endişe ediliyor. İlkokula başlama yaşının 5'e indirilmesinin ise 20 ay yaş farkı olan çocuklar arasında öğrenim açısından sorunlara neden olacağına dikkat çekiliyor. Halen tüm okullarda uzmanlıklarına göre dersleri paylaşan iki öğretmenin tek öğretmene indirilmesinin ise eğitim kalitesini düşüreceği vurgulanıyor.
Tüm bu sorunlar karşısında faaliyete geçen komiteler hemen her gün protesto eylemleri, forumlar düzenliyor. 13 ve 14 şubat günleri Milano'da Moratti reformunu protesto etmek amacıyla büyük bir gösteri düzenlenecek. Bu gösterilerde verilecek ortak mesaj ise şöyle, "Herkes için kaliteli bir devlet okulu için elele!"
Büyük gösteri öncesi her okul düzenlediği özgün eylemlerle kendi tepkisini dile getiriyor. Örneğin Milano'daki Trotter ilk ve orta öğrenim okulu bugün ders saati çıkışında bu tarihi okulun içinde yer aldığı parkı öğretmenler, veliler ve öğrencilerin katılımı ile kuşatacak. Bu parkı çevreleyen iki cadde boyunca yürüyüş yapacak olan grup Moratti reformunun sakıncalarına dikkat çekecek. Ama en etiki eylem ise gelecek hafta düzenlenecek bu da okul forumunda alınan bir kararla öğretmenler, veliler ve öğrencilerin "okulu işgalini" öngörüyor. Bu eylemden çıkacak ortak mesaj ise çok açık, "Moratti reformuna hayır! Bizler okuluz."
İtalya genelinde yayılan protesto dalgası iktidardaki Forza Italiayı bir hayli tedirgin etti. Sağı temsil eden Forza İtalia 11 yaşından küçük çocukların protesto eylemlerine katılmasını yasaklayan bir öneri getiriyor parlamentoya. Bu öneriye göre çocukları ile eyleme katılan velilerin 2.000 euro para cezası ödemesi talep ediliyor. (AK/EK)