Haberin İngilizcesi için tıklayın
11. Uluslararası Hrant Dink Ödülü kapsamında verilen 2019 Işıklar ödülleri bu yıl İsveç'te, iklim için okul boykotunu başlatan Greta Thunberg'ten çocuk hakları alanında çalışan Diyarbakır'daki Rengarenk Umutlar Derneği'ne kadar dünyanın farklı noktalarından farklı alanlarda çalışan kişi ve kurumlara verildi.
Işıklar (Insprations) ödülleri, Türkiye'de ve dünyanın dört bir yanında, yaptıklarıyla insana, insanlığa ışık tutanların anıldığı, risk alan, yol açan insanlar ve kurumları selamlıyor.
Türkiye'den 2019 Işıklar Ödülü kazananları şöyle:
İstanbul Havalimanı işçileri
İstanbul Havalimanı'nın inşaatı süresince iş cinayetleri, çalışma koşullarının ağırlığı, maaşların ödenmemesi gibi sorunları protesto eden işçilerin eylemi üzerine 14 Eylül 2018'de polis ve jandarma havalimanının Akpınar yerleşkesine girmiş ve biber gazıyla işçilere müdahalede bulunmuştu. Yerleşkeye yapılan baskınlarla 537 işçi gözaltına alınmış, çıkarıldıkları mahkemelerde ise 31 işçi tutuklanmıştı. Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı ise bu işçilerden 61'i için iddianame hazırlamıştı. 31 tutuklu işçiden 30'u tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
TIKLAYIN - Adli Kontrol Şartıyla Tahliye Edilen İşçilerin Adli Kontrol Kararları da Kaldırıldı
Termik santrale itiraz eden kadınlar
2017 yılı Şubat ayında Resmi Gazete'de yayımlanan acele kamulaştırma kararı ile birlikte Tekirdağ'da tarım arazilerini de kapsayan 5450 dönümlük bir alan hakkında kömürlü termik santral kurulması için "acil kamulaştırma" kararı çıkarılmasının ardından Greenpeace ve Tekirdağ halkının başlattığı mücadele köylülerin hukuk zaferiyle sonuçlandı. Çerkezköy'de başını kadınların çektiği mücadele sonucunda Pınarça Köyü'nde meşe ormanına yapılmak istenen kömürlü termik santral projesi Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumsuz kararıyla iptal edilmişti.
TIKLAYIN - Çerkezköylülerin Direnişi Kazandı, Termik Santral Projesi İptal Edildi
Köy Okulları Değişim Ağı
Türkiye'de köy okullarındaki eğitimin niteliğini arttıracak çalışmaların yanı sıra öğretmenler arasında bir dayanışma platformu oluşturan Köy Okulları Değişim Ağı (KODA) fikri, çoğu zaman yoksunluklarıyla gündeme gelen köy okullarının, aslında eğitim için büyük fırsatlar sunabileceği inancıyla ortaya çıktı. Türkiye'nin dört bir yanındaki köylerde çalışan idealist öğretmenler, eşit eğitimin gücüne inanan eğitmenler, değişime inancı tam eğitim gönüllüleri bir araya geldi ve KODA'yı kurdu.
Rengarenk Umutlar Derneği
Diyarbakır'da şehrin yıkılan mahallelerinde düzenledikleri atölyelerle zorunlu göç, kayıplar ve yoksulluğun çocuklar üzerindeki etkilerini kırmaya çalışan Rengarenk Umutlar Derneği, 7-14 yaş grubuna yönelik sosyal ve kültürel atölye çalışmaları yürütüyor. Atölyelerle aynı zamanda çocukların sosyal gelişimini destekleyecek, akran zorbalığı yapmadıkları, toplumsal cinsiyet ve farklılıklara saygı gösteren bireyler olarak yetişmesi amaçlanıyor.
Su ve Vicdan Nöbeti
Çanakkale'nin tek içme suyu kaynağını besleyen havzanın bulunduğu Kaz Dağları'nda altın madeni kurulmasına karşı başlayan 'Su ve Vicdan Nöbeti'. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, Mart 2019'da inşaat faaliyetlerine başlama izni verdiği Kirazlı Altın Madeni Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar nedeniyle yüzlerce ağacın kesilmesinin ardından Kaz Dağları'nda Su ve Vicdan Nöbeti başlamıştı.
TIKLAYIN - Su ve Vicdan Nöbeti 15. Gününde: ALTINcı Filo Kirazlı'dan Defol!
TIKLAYIN - Kaz Dağları Nöbeti 18. Gün: Sivil Halk Barışçıl Protestosunu Sürdürüyor
Dünyanın farklı ülkelerinden ise kazananlar şu şekilde:
- Sudan'da Ömer El Beşir diktatörlüğünün sonlanması için protestolara katılan öğrenci 'Beyazlı Kadın' Alaa Salah ve kadınlar.
- İngiltere'de, sivil itaatsizlik eylemleriyle iklim krizi, biyolojik çeşitlilik kaybı ve ekolojik çöküş riskine dikkat çeken 'Yok Oluş İsyanı'.
- Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde savaş nedeniyle ailelerini kaybetmiş ya da istismara uğramış çocukları ve gençleri sanatla buluşturan Espace Masolo merkezi.
- Hollanda'da kaçak olarak yaşayan Ermenistanlı Tamrazyan ailesinin sığındığı kilisede 800 saat aralıksız ayin yapan pastörler ve gönüllüler.
- Cezayir'deki 'Gülümseme Devrimi' ile siyasi değişim taleplerini barışçıl, kapsayıcı ve mizahi bir şekilde dile getiren vatandaşlar.
- Amerika Birleşik Devletleri ve Meksika sınırındaki duvara pembe tahterevalli inşa ederek, duvara oyunla direnen Ronald Rael ve Virginia San Fratello.
- Hindistan'da, Sabarimala tapınağına regl gördüğü için 'kirli' addedilip kabul edilmemeleri üzerine, 620 km'lik insan zinciri oluşturarak yasağa karşı çıkan kadınlar.
- Akdeniz'den botlarla Avrupa'ya geçmeye çalışan mültecilerin kurtarılması için çalışan Sea Watch kuruluşunun kaptanı Carola Rackete.
- İsveç'te, iklim için okul boykotunu başlatan Greta Thunberg ve küresel eyleme katılan tüm çocuklar.
- Suriye'de, savaşın yıkıma uğrattığı Halep'teki sokak kedilerinin bakımını üstlenen Mohammad Alaa Aljaleel.
- İskoçya'da, "Eşit ücret, verilecek bir hediye değildir" sloganıyla, iki gün boyunca iş yavaşlatan ve taleplerinin yerine getirilmesini sağlayan kadınlar. (AÖ)