Fotoğraf: AA/Arşiv
Kredi Yurtlar Kurumu'ndan aldığı kredi borcunu ödeyemeyen öğrencilerin durumu Meclis gündemine taşındı.
HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi sunarken, CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül ise Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun yanıtlanması istemiyle soru önergesi sundu.
"Halihazırda iş bulamayan, bulsa dahi ekonomik sıkıntıdan kurtulamayan yüz binlerce genç yurttaş kredi borcunu ödemek durumundadır. Henüz bugün daha iş bulamayan binlerce gence e-haciz işlemi tesis edilmiştir" diyen Beştaş, kanun teklifinde şu ifadelere yer verdi:
"Gençler mesleğe odaklanmak yerine borçlarını ödüyor"
"Üniversitede öğrenim görmek anayasa gereği herkesin hakkı ise de ekonomik güçlükler nedeniyle bu haklarından feragat etmek durumunda olan gençlerin varlığı yakıcı bir sorun olmaya devam etmektedir. Belirli ekonomik güçlükler içerisinde eğitim olanağı kazanan öğrencilerin parasal nedenlerle bu haklarını kullanmalarının önündeki engeller bilinmektedir. Bu zorlukların kısmen giderilmesi adına, Kredi Yurtlar Kurumu tarafından belirli bir miktar kredi ödemesi yapılıyor olsa da bunun daha sonra faizi ile birlikte geri alınması, okul bittiğinde iş bulamayan, bulsa dahi o kredi borcunu ödeyecek gelire ulaşamayan gençlerin önemli bir sorunudur. Okulunu bitiren bir gencin mesleğe atılmasıyla birlikte mesleğine odaklanmak yerine borçlarını ödemekle mükellef tutulması aynı zamanda toplumun gelişme ölçülerini de minimuma indirgemektedir."
Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi:
MADDE 1- 16.08.1961 gün ve 351 Sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunun 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"MADDE 14- Kurum; yükseköğrenim gören tüm öğrencilere koşulsuz olarak öğrenim bursu verir."
MADDE 2- 16.08.1961 gün ve 351 Sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunun 16 ıncı ve 17 inci maddeleri kanun metninden çıkarılmıştır.
MADDE 3- 16.08.1961 gün ve 351 Sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
''GEÇİCİ MADDE 7- Bu Kanun yürürlüğe girdiğinde Kredi ve Yurtlar Kurumu'na muaccel hale gelmiş borcu bulunanlar ile hâlihazırda kredi ödemesi adı altında Kurum'dan kredi almaya devam eden yükseköğrenim öğrencilerinin doğmuş ve doğacak olan kredi borçları ödenmiş sayılır."
MADDE 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 5- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
"Kredi borçlarında bir düzenleme yapılacak mı?"
CHP Milletvekili Bülbül ise genç işsizlik oranının yüzde 27,1 olduğunu ve Kredi Yurtlar Kurumu'ndan aldığı kredi borcunu ödeyemeyen öğrenci sayısının 5 milyona ulaştığını belirtti. Yaklaşık 280 bin üniversite mezunu hakkında yasal işlem başlatıldığını söyleyen Bülbül, "Kuruma 1961 yılından bu güne kadar kredi borçlarını ödeyemediği için 947 bin 173 kişi hakkında icra takibi başlatılmış. Yurtlarda yetersiz kontenjan nedeniyle mağdur olan öğrenciler mezun olduktan sonra da kredi borçları nedeniyle mağdur edilmektedir" dedi.
CHP'li Bülbül Bakan Kasapoğlu'na şu soruları yöneltti:
- 2015 yılı Ocak ayından 2019 yılı Kasım ayı başına kadar geçen sürede yıllara göre ayrı ayrı belirtilmek üzere Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan kredi kullanan kaç öğrenci bulunmaktadır?
- 2015 yılı Ocak ayından 2019 yılı Kasım ayı başına kadar geçen sürede yıllara göre ayrı ayrı belirtilmek üzere Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan burs kullanan kaç öğrenci bulunmaktadır?
- Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan aldığı yükseköğrenim kredisinin geri ödemesini yapamayan kaç öğrenci bulunmaktadır?
- Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan aldığı öğrenim kredisini ödeyemeyen ve haklarında yasal işlem başlatılan üniversite mezunu öğrenci sayısı kaçtır?
- Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan aldığı yükseköğrenim kredisinin geri ödemesini yapamayan mağdur kişilerin, işsizlik ve ekonomik kriz de göz önüne alındığında kredi borçlarında bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
- Sosyal devlet ilkesi gereğince öğrenim kredisi ve öğrenim bursu ayrımını ortadan kaldırarak tüm öğrencilere karşılıksız burs vermeyi düşünüyor musunuz?
- Bakanlığınızın yükseköğrenim yurtlarındaki kapasite yetersizliğiyle ilgili bir çalışması var mıdır? (AÖ)