''Az Demişiz'' başlıklı köşe yazısında Hidroelektrik Santraller (HES) ile ilgili politikaları eleştiren eski Hürriyet gazetesi başyazarı Oktay Ekşi hakkında Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın şikayetiyle açılan "hakaret" davası görülmeye başlandı.
Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde dün (15 Şubat) görülmeye başlanan davada Ekşi 36 yıl boyunca Hürriyet gazetesinde başyazarlık yaptığını, ancak bu süre boyunca hiç mahkemeye çıkmadığını dile getirdi.
HES'lerin vereceği zararlara dikkat çekmek için söz konusu yazıyı kaleme aldığını söyleyen Ekşi, kimseye hakaret etmediğini ve asıl mağdurun kendisi olduğunu söyledi.
Ekşi: İlk gün tepki yoktu; sonra linç girişimi başladı
Yazının yayınlandığı ilk gün herhangi bir tepki almadığını, hatta Eroğlu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini de aktaran Ekşi, Eroğlu'nın "Bize hakaret ettin" gibi bir ifade kullanmadığını belirterek şunları söyledi:
"Yazı yayımlandıktan bir gün sonra, Başbakan, çevresinin yönlendirmesi sonucu, 'Biz bu zihniyetle savaşacağız.' diyerek tepki gösterdi.
"Başbakan'ın olaya bir gün sonra tepki vermesinin nedeni, çevresindeki bir gruptur. Sonrasında süreç farklı işlemeye ve yandaş medya tarafından tarafıma linç girişimi hareketleri başladı."
Bayraktar: Hakaret yok; şikayetçiler kastedilmedi
Ekşi'nin avukatı Köksal Bayraktar, yazarın kimseye hakaret etmediğini söyleyerek beraatini talep etti ve yazıda bahsedilen kişilerin şikayetçi kişiler olmadığını savundu:
"Kaldı ki "anasını satan zihniyet" ibaresi bir deyim olup orada her üç şikâyetçi kastedilmemiştir. Deyimler sözlüğünde bu deyimin, 'umursamamak, önemli olmaması' anlamlarına geldiği belirtilmiştir."
Mahkeme, Erdoğan ve Yıldız'ın avukatı Fatih Şahin'in söz konusu yazıda şikayetçilerin adının geçtiğini söyleyerek davaya katılma taleplerini kabul etti. Dava eksiklerin tamamlanması için ileri bir tarihe ertelendi.
Erdoğan 100 bin TL de tazminat istiyor
Erdoğan, Ekşi hakkında "kişilik haklarına ve manevi şahsiyetine açıkça saldırıda bulunulduğu" gerekçesiyle açtığı tazminat davasında ise, yazının yayınlandığı 28 Ekim 2010'dan itibaren işleyecek yasal faizle birlikte 100 bin TL manevi tazminat talep etmişti.
Ekşi, şikayet konusu yazısı yayımlandıktan sonra ''Ayarı Kaçırmışız'' başlıklı kısa bir özür yazısı kaleme almış, Hürriyet gazetesi başyazarlığından istifa etmek zorunda kalmıştı. Ekşi daha sonra Cumhuriyet Halk Partisi'ne (CHP) katılmış ve Basın Konseyi'ndeki görevlerini de bırakmıştı. (EÇ/EÖ)
* Haberde Zaman gazetesinden yararlandık.