Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul Beyoğlu Belediyesi'nin, riskli alan gerekçesiyle mahallede yaşayan insanları zor kullanarak tahliye etmeye çalışması üzerine Fetihtepe Mahallesi sakinleri bugün Beyoğlu Belediyesi önünde bir araya geldi.
Belediye önünde toplanan Okmeydanı Fetihtepe halkı, "Haydar Ali şaşırma, sabrımızı taşırma", "Başka dönüşüm istemiyoruz", "Susma sustukça sıra sana gelecek" sloganları attı.
Okmeydanı Fetihtepe halkına Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekilleri Ali Şeker ve Sezgin Tanrıkulu, Sol Parti PM üyesi Alper Taş da destek verdi.
#Okmeydanı'nda zorla evlerinden çıkarılmaya çalışan yurttaşlar Beyoğlu Belediyesi'nin önünde:
— bianet (@bianet_org) June 10, 2022
"Pazartesi ameliyat oldum, salı günü evime geldim ki evimi yıkıyorlar. Çadır kuracağım, gene de gitmeyeceğim"https://t.co/OChv5p1pmX pic.twitter.com/NZCAPvRBgP
Okmeydanı halkının proje ile ilgili talepleri şöyle:
| |
"Arkadaşlarımıza silah çekildi"
Okmeydanı Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Şener Kartal belediye önünde şu açıklamayı yaptı:
"Kentsel dönüşüm ofisi açıldı. Bırası insanları kandırma merkezi haline getirildi. Önümüze muvafakatnameler kondu. Biz bunları istemediğimizi söyledik. Hukuksal açıdan tüm kuralların uygulanmasını istedik. Bize rızaya dayalı bir kentsel dönüşüm yapacağız denildi. Söz namustur. Kentsel dönüşüm ofisi halkın üzerinde baskı kurmaya başladı. Arkadaşlarımıza silah çekildi ve hiçbir soruşturma açılmadı. Kim oldukları belli ama bu insanların, yolları, yerleri belli."
Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi halkı kentsel dönüşümün rızaya değil zorbalığa dayalı olduğuna dair Beyoğlu Belediyesi önünde açıklama yapıyor. pic.twitter.com/vebXWBHIN5
— Tuğçe Yılmaz (@tucyil) June 10, 2022
Sur örneği
"Diyarbakır Sur'daki kentsel dönüşüm işlemlerini yapabilmek için bir torba yasa çıkardılar. Bununla beraber hukuksal olarak yaşam hakkımızı tamamen elimizden aldılar.
"Biz 160 tane karşı dava açtık, birçoğunda da yürütmeyi durdurma kararı aldık. Haydar Ali Yıldız, neden vatandaşların söylediklerini dikkate almıyorsun? Neden halktan 'şu' diye bahsediyorsun?
º YASADA NE VARDI?: 2016 tarihli Torba Kanun ile 6306 sayılı kanunda yapılan değişiklikler Sur'un yeniden inşasına dair kararlar da içeriyordu.
Yasaya göre: Kamu düzeni ve güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu yerlerde; altyapı hizmetleri yetersiz olan veya imar mevzuatına aykırı yapılaşma bulunan yapı ve altyapısı hasarlı alanlar Bakanlar Kurulu'nca riskli alan olarak kararlaştırılabilecek.
Üzerindeki toplam yapı sayısının en az yüzde 65'i imar mevzuatına aykırı olan veya yapı ruhsatı alınmaksızın inşa edilmiş olmakla birlikte sonradan yapı ve iskan ruhsatı alan yapılardan oluşan alanlar da riskli alan olarak açıklanabilecek.
"Polisi siyasilerin çıkarı için kullanmayın"
"Kira yardımı 1500 lira olamaz, bu miktar çok yetersiz. Biz bu alanın bize verileceğinin garantisini istiyoruz. Taşınacağımız evler konusunda hepimize bir bedel verdiler. Biz bunu ödemek istemiyoruz. Biz düzgün bir kira yardımı istiyoruz. İki taraflı sözleşme istiyoruz.
"Haydar Ali hukukçusun, bu mu senin adaletin? Türk polisini siyasilerin çıkarı için kullanmayın. Üç gündür polislerle yan yanayız. Gözlerinden anlıyoruz, onlar da bize üzülüyorlar. Gezi'de halkı karşı karşıya getirdiniz burada getiremeyeceksiniz."
"Rantsal dönüşüm istemiyoruz"
Okmeydanı Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkan Yardımcısı Rüstem Karakuş ise şunları söyledi:
"Sivil toplumun, şehir plancılarının görüşlerini almak yerine tepeden inme bir şekilde, kafalarına göre yaptılar. 3500 No'lu adadaki zulmü protesto ediyoruz ve taleplerimizi yineliyoruz. Rantsal dönüşüm istemiyoruz. Evet, bir şeyler yıkılacak ama halkına düşman olanların saltanatı yıkılacak."
"Sulukule halkının akıbetine uğramak istemiyoruz"
Daha sonra mahallelinin avukatı Onur Cingil söz aldı:
"Yazın ortasında susuz bırakıyorlar insanları. Halk düşmanları kendi koydukları yasayı çiğniyorlar. İstanbul'un orta yerinde bu kadar tarihi bu kadar önemli bir yerde şu an yapılan binlerce insana zulümdür. Elektrik kesintisine dair belgeleri görmek istedik. Dört gündür göstermediler. Dava açmayalım diye bu belgeleri bize göstermiyorlar.
"Dini kullanıp oy toplamasınlar"
Bir mahalleli ise "Gerekeni yapacağız dediler. Gerekeni Sulukule'de yaptılar. Şu an Sulukule halkı nerede? Biz bu akıbete uğramak istemiyoruz. Bana 160 bin lira vermek istiyorlar. Bu paraya İstanbul'da ev mi alınır? Beş dakika önce bizi makamına çağırıyor Haydar Ali Yıldız. Bizden korkuyor. Haydar Ali, bize bu zulmü ederken bugün gidip cuma namazı mı kıldın?"
Başka bir mahalleli de "Cuma namazı kılanlara sesleniyorum, benim annem üç gündür namaz kılamıyor. Su olmadığı için abdest alamıyor, namaz kılamıyor benim annem, sözde namaz kılanlar yüzünden," dedi.
Mahalle sakini Almira Demirbilek ise "Trafik kazası geçirmiştim. Pazartesi ameliyat oldum, salı günü evime geldim ki evimi yıkıyorlar. Yaralı yerime buz koymam gerekirken elektriğimi kestiler. Buz koyamadım. Dini kullanarak oy toplamasınlar. Ben de elhamdülillah Müslümanım. Dine din, kana kan, cana can! Kiracı olsam bile orada yaşayacağım. Çadır kuracağım. Orayı kimseye kaptırmayacağım," dedi.
Ne olmuştu?
Aralarında solunum cihazına bağlı 90 yaşında astım hastasının ve engelli çocuğun bulunduğu Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi halkının elektrik, su ve doğalgazı kesildi. İstanbul 4. İdare Mahkemesi tarafından "mahalleliye uygulanan enerji kesimi ve tahliye ile ilgili kısmi yürütmeyi durdurma" yönünde verilen karara karşın enerji kesimine devam edildi.
7 Haziran 2022'den beri polisin sürdürdüğü baskı ve tehditlere direnen yurttaşlar arasındaki 15 yaşında bir çocuk da vardı. Çocuk polisler tarafından darp edilerek ters kelepçeyle gözaltına alındı.
En az altı kişinin gözaltına alındığı müdahalede mahallelinin tepkisiyle 15 yaşındaki çocuk serbest bırakıldı.
(TY/AK/AÖ)