Caz müzisyeni, perküsyonist Okay Temiz'in 81. doğumgününü Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda 11 Şubat'ta gerçekleşecek bir konserle kutlayacak.
"Ritmin Günü" başlığıyla geleneksel hale gelen kutlamanın bu yıl 17'ncisi gerçekleşiyor. Her yıl konserlerini bir tema üzerinden düzenleyen Okay Temiz, "17. Ritmin Günü" konserinin temasını da "iklim" olarak belirledi.
"Ritmin Günü" konserinde Okay Temiz ve piyanist, besteci Aydın Esen "Orient Wind Jazz Grubu" ile sahnede olacak. Orient Wind, Okay Temiz'in 1974'te Avrupa'nın önemli caz müzisyenlerini bir araya getirerek İsveç'te başlattığı bir proje. İlerleyen yıllarda, Türkiyeli müzisyenlerin de katılımıyla Türkiye'de yeni bir ses inşa eden Temiz; Aydın Esen ile birlikte kazandıkları deneyimlerin Orient Wind'in temelini oluşturduğunu söylüyor.
17. Ritmin Günü konserinde Orient Wind'in yanı sıra; İranlı tombak ustası Mohammed Reza Mortazavi ve Yeni Gineli djembe hocası Sekau Amadou Kouyate de sahnede olacak.
Her konserde olduğu gibi Okay Temiz Ritim Atölyesi öğrencileri doğumgününde Okay Temiz'i yalnız bırakmayacak.
Okay Temiz hakkında
1939'da İstanbul'da doğdu. Türk müziğiyle ilk olarak müzik eğitimi almış olan annesi aracılığıyla tanıştı. Ankara Klasik Müzik Devlet Konservatuarı'nda vurmalı çalgılar ve timpani öğrenimi gördü. 1955'te profesyonel müzik yaşamına adım attı. 1957-1959 yılları arasında Tophane Sanat Enstitüsü'nde eğitim çalışmalarını sürdürdü.
1959-1967 yılları arasında Türkiye'de dans müziği orkestralarında çeşitli programlar ve gösteriler gerçekleştirdi. 1967'de İsveç macerası başladı. Orada trompetçi Maffy Falay ile tanıştı ve birlikte Türk folklor melodilerindeki kıvraklık ve ritmi farklı bir platformda açığa çıkardıkları Sevda grubunu kurdular. İsveç'te yaşayan Amerikalı ünlü trompet ustası Don Cherry ile tanıştı. Cherry ile konserler verdi, plaklar yaptı. Bu ikiliye sonradan Afrikalı basçı Johnny Dyani de katıldı. 1971'de Türkiye'yi ziyaret eden grubun Ankara'da verdikleri konser, Sonet plak şirketi tarafından albüm olarak yayımlandı.
1974'te kurduğu İsveç Türk caz grubu Oriental Wind ile keman, saksofon, flüt, klarnet, bas ve piyano gibi Batı kökenli enstrümanların yanı sıra zurna, ney, kaval, ud, saz, gayda ve sipsi gibi Türk enstrümanlarını bir araya getirerek ilginç bir senteze ulaştı.
1990 yılına kadar İsveç'teki çalışmalarını sürdürdü. Makam müziğini caza uygulama amaçlı çalışmaları sırasında Türkiye'den pek çok müzisyeni keşfedip onları dünya standartlarına taşıdı. 1998'de Kültür Bakanlığı'nın desteğiyle Türkiye'ye yerleşti ve buradaki çalışmalarına başladı. Topladığı ve yaptığı birçok farklı enstrüman dahil olmak üzere tüm vurmalı çalgıları kendine özgü bir biçimde yorumladı ve en basit ritimleri bile çarpıcı bir anlatıma dönüştürdü. Afrika'nın, Güney Amerika'nın ve Hindistan'ın ritimlerini en iyi şekilde icra edenlerle tanıştı ve onlarla beraber çaldı.
Caz ve dünya müzikleri alanındaki altmış beş yılı aşkın tecrübesini Türkiye'de hayata geçirmek için çalışmaya devam ediyor.
(AÖ)