Erzurum Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi.
IPS İletişim Vakfı’nın bu yıl dokuzuncusunu düzenlediği “Okuldan Haber Odasına” (OHO) 2015 programı bugün Kadir Has Üniversitesi'nde başladı. 30 Temmuz’a kadar devam edecek olan programa Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’tan 27 üniversitenin iletişim fakültesinden 28 gazeteci adayı katıldı.
Katılımcılar meslek edinecekleri gazeteciliğe başlamadan önce hak odaklı haberciliği ve barış gazeteciliğini öğrenmek ve ana akım medyanın karşısında durmak için OHO’ya katıldıklarını anlattılar.
Mejdel Aslan (Mersin Üniversitesi) OHO katılma nedenlerim arasında en önemlisi hak haberciliği ve barış gazeteciliği hakkında daha ayrtıntılı bilgi sahibi olmaktı. Bu konuda ufkumu geliştirmek isterim. Diğer bir amacımda bianet'i daha yakından tanımak ve nasıl çalıştıklarını görmekti. OHO 2014'ü de takip etttim. Orda yapılanlar ve anlatılanlar ilgimi çekti.
Oğuzhan Taş (Gaziantep Üniversitesi) Uzun bir zamandır bianet'i takip ediyorum ve OHO'yu alternatif bir medyada bir nevi staj olarak gördüm. Tanıdığım bir kaç hocam var ve hem bianet'i hem de OHO'yu takip ediyordum. Resmi olmasa da daha önce staj yaptım ve burada alacağım eğitimin bana katkıda bulunacağını düşünüyroum. OHO'ya daha önce katılan arkadaşlarımından da bu konuda çok katkı aldım.
Yusuf Özgür Bülbül (Erzurum Atatürk Üniversitesi) Altenatif habercilik yönüyle var olan eksikliklerimi gidermek için OHO'ya katıldım. Geçen sene de başvrumuştum ancak sonuç alamamıştım. Bir haberi yaparken hak odaklı, kadın odaklı ve insan hakları boyutuyla katkısını düşünerek geliştirmek istiyorum. OHO'nun bu bağlamda ufkumu açacağını düşünüyorum. bianet'i iletişim fakültesine başladığım zamandan beri biliyorum ve takip ediyorum
Umur Yedikardeş ( Galatasaray Üniversitesi) OHO'ya katılma nedenim ana akım medyada alternatif bir bakış açısı sağlamak için bilgi sahibi olmak. Ana akımda dil olarak eksikler olduğunu düşünüyorum. Gösterilmeyeni bir şekilde ana akımda göstermeye çalışmak istiyorum. Geçen seneki OHO'yu da duydum ve bazı haberlerini okudum. Bu sene OHO'nun facebook'da da adını fazlaca gördüm.
Berivan Kaya (Çukuova Üniversitesi) Bu programa katılmamdaki en önemli neden barış gazeteciliğini öğrenmek istemem. Bu bence arka planda kalan bir alan ve buna önem veriyorum. Bu alanda OHO'nun bana çok şey katacağına inanıyorum. OHO'yu da sıkı şekilde takip ediyordum ve oradan bilgim oldu.
Gamze Morsümbül (Sivas Cumhuriyet Üniversitesi) Biz okulda teorik bilgiler alıyoruz. Üstünkörü ve taraflı bilgiler alıyoruz. Burada en azından hak odaklı habercilik eğitimi almak isitiyorum. Farklı açılardan bakabilmek için sadece okulla yetinmek istemiyorum. OHO'ya geçen sene arkadaşım katılmıştı ve ondan dolayı bilgim verdi.
Ruken Alışkan (Kocaeli Üniversitesi) Okul bence çok yetersiz ve sadece teorik eğitim veriliyor. Olmak istediğim gazeteciyi sadece okul eğitim ile olamam. bianet'in haber dilinini çok seviyorum. Olmak istediğim gazeteci dili de o. bianet'in haberlerinden dolayı geçmiş OHO'lardan haberim vardı.
Musa Aytunç (Erciyes Üniversitesi) OHO'ya katılma nedenim informal eğitim metodunun kullanılmlası ve birebir konunun muhatapları ile görüşme imkanı. OHO'nun bence en önemli yönü teorik bilginin nasıl pratiğe döküldüğünü görmek. Veri gazeteciği üzerine yoğunlaşmak istiyorum ve bu alanda Pınar Dağ hocamın çalışmalarını takip etmem ve onun da burda olması benim burada olmamı sağladı. bianet'i takip ediyordum ve OHO programlarını daha önce de takip ediyordum.
Melisa Ece Taner (Maltepe Üniversitesi) OHO eğitimlerini hep duyuyorudum ve beni de hocam Barış Dağlı teşvik etti. Üniversitede OHO ile ilgili çok şey duydum. Program hakkında da bilgi edindim ve bana yararlı olavağına inandığım için katıldım.
Reka Cansu Akçal (Yeditepe Üniversitesi) Özellikle barış odaklı, LGBT, kadın ve çocuk temaları ağırlıklı gazeteciliği merak ettiğim için OHO'ya katıldım. Ana akım medyayı ofansif buluyorum ve dilinde problem olduğunu düşünüyorum. Bianeti takip ettiğim için geçmiş yıllardaki OHO programlarını da okudum.
Eylem Sonbahar (Akdeniz Üniversitesi) bianet'i zaten takip ediyordum. Alternatif medya alanında Bianetin etkili olduğunu düşünüyorum. Mesleğe başlamadan önce böyle bir eğitim programının olması son derece güzel. 2013 OHO programına arkadaşım katılmıştı ondan da katkı aldım.
Tuğba Bakırcı (Karadeniz Teknik Üniversitesi) OHO eğitiminde daha olayın içinde insanlardan eğitim almak istedim. Okulla sınırlı kalmamak, alternatif bilgiler öğrenmek ve farklı bir bakış açısına sahip olmak asıl amaçlarım. Geçmiş OHO'lardan pek bilgim olmadı ama bianet'i takip ediyordum.
Zeynep Seven (Nişantaşı Üniversitesi): Aslında, haberciliğe ve gazeteciliğe büyük merakım var. bianet'in Okuldan Haber Odası programının, katkısı olacağından buradayım. Bu eğitim sayesinde ise birçok şeyi öğreneceğimi düşünüyorum.
Leyla Hazal Çetin (Koç Üniversitesi): Bu eğitimi, bianet'in verdiği için katıldım. Daha iyi bir medya ağına ihtiyacımız var. OHO'dan öğreneceklerimi, okulda veya başka bir yerde öğrenebileceğimi düşünmüyorum. Bu yüzden OHO'ya katıldım.
Fatma Göksu (Selçuk Üniversitesi): Ana akımdan hariç, alternatiflerin olduğunu düşünüyorum. OHO programıyla, farklı bakış açıları elde edeceğim.
Dilan Diker (Anadolu Üniversitesi): Bu eğitim, 4. güç olduğu söylenen medyayı gerçek ve doğru kişilerin temsili için kullanmakta faydalı olacak. Hak temelli haberciliği öğrenmek ve kişisel gelişimime katkı sağlayacağını düşünüyorum.
Merve Adem (Elazığ Fırat Üniversitesi): Hak odaklı haberciliği öğrenmek için katıldım. Bu eğitimin bana yeni bilgiler öğreteceğini ve kişisel gelişimeme katkı sağlayacağını düşünüyorum.
Ahmet Tirej Kaya (Ankara Üniversitesi): Daha iyi bir gazetecilik var olabilir ama nasıl yapılabilir diye kaygılarım var. Bu program sayesinde, kaygılarımı gidereceğim. Bu eğitimden umutluyum.
Mehmet Nabi Batuk(Ege Üniversitesi): Hak haberciliği ve barış gazeteciliği konusunda üniversitelerde yeterli bir eğitim yok. Bu konuda kaynaklarında yeterli olmadığını düşünüyorum. Barış gazeteciliğini ve hak odaklı haberciliği öğrenmek ve verimli tartışmalarda bulunmak için katıldım.
Ayla Karataş (Ege Üniversitesi): Türkiye'de gazetecilik sıkıntılı dönemlerden geçiyor.Bianet'in, haberciliğini ve haber anlayışını öğrenmek için buradayım.
Mert Kan Kaymaz (Girne Amerikan Üniversitesi): Eğitim için buradayım. Umarım herşey beklediğimiz gibi geçer.
Onur Konağ (Doğu Akdeniz Üniversitesi): Barış ve hak odaklı habercilik hakkında neler yapılabilir ve neler öğrenilir diye düşünüyordum. Kendimi geliştirmek için buradayım.
Kurtuluş Sözmen (Yakın Doğu Üniversitesi): Tavsiye üzerine buradayım. Gazeteciliğe dair, doğru ve tarafsız olanı öğrenmek için katıldım.
Ece Nur Biçer (İstanbul Bilgi Üniversitesi): Daha önce bianet'te staj yapan bir arkadaşım var. Onunla birlikte çalışıyor, haber yazıyoruz. Yazdığım haberlerden sonra kendisi beni yönlendirerek OHO'ya başvurmamı sağladı. Özellikle, kadın odaklı haberciliği öğrenmek istiyorum. (UŞ-ZY/HK)