OHO'nun ikinci günü, Ali Öz'le gerçekleşen oturumun ardından, öğrencilerin Prof. Dr. Gülgün Erdoğan Tosun'un gözetiminde kendi haberlerini yazmasıyla son buldu.
Öz, gazetecilerin ve fotomuhabirlerin hangi şartlarda çalıştığını konu alan fotoğraf gösteriminin ardından, 1982'den beri sürdürdüğü "Türkiye Politik Panorama" projesini OHO öğrencileriyle paylaştı. Öğrencilerin sorularını cevaplayan Ali Öz, "gazetecilikte önemli olan yapılmazı yapmaktır. Foto muhabirlerinin insanların göremediklerini, farklılıkları görmesi gerekir" diye konuştu.
Etik ve gazetecilik
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Prof. Dr. Tosun, OHO'nun ikinci gününü, öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen bir etkinlikle sonlandırdı.
Gruplara ayrılan öğrenciler, medyada tartışma yaratmış dört haberi etik gazetecilik ilkelerini gözeterek baştan yazmaları istendi. Hayata dönüş operasyonu, Baykal'ın medyaya sızan görüntüleri, Danimarka'da yayınlanan Muhammed peygamber karikatürleri ve Unobomber manifestosu öğrencilere verilen konular arasındaydı.
Öğrenciler, haber içerikleriyle ilgili etik ikilemi belirleyip, haberle ilgili neleri yayınlanıp yayınlamayacaklarına, nasıl bir dil ve söylem kullanacaklarına karar verdiler.
Grup çalışması sırasında en hararetli tartışmalar din ve vicdan özgürlüğünün kısıtlanması ve şiddetin meşrulaştırılması konularında gerçekleşti. (ÇT)