"Okuldan Haber Odasına"nın (OHO) dördüncü gününde, gündemde hak örgütlerinin çalışmaları vardı. OHO katılımcıları Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK-UNHCR), Lambdaistanbul ve Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi'ni ziyaret ettiler.
BMMYK İstanbul şubesinden Fuat Özdoğan öğrencileri kuruluşun çalışma alanları ve ilkeleriyle ilgili bilgilendirdi. Mültecilerin dünya gündeminde bir konu olduğunun altını çizen Özdoğan, "Bugün kendi ülkesi dışında yaşayan 200 milyon kişi var. Bunların hepsi mülteci konumunda değil, ancak bu sayı bize büyük bir hareketlilik olduğunu gösteriyor" diye konuştu.
Özdoğan, gazeteci adaylarına mülteci, sığınmacı ve göçmen kavramlarını birbirine karıştırmamalarını ve kişilerin rızasını almadan olayları haberleştirmemeleri gerektiğini hatırlattı.
Mevcut medya LGBTT bireylerin sorunlarına yer vermiyor
Lambdaistanbul'dan Bora ve Bayram OHO öğrencilerine LGBTT bireylerin sorunlarından, Onur Haftası etkinliklerinden ve Hormonlu Domates Ödüllerinden bahsetti. Lambda gönüllüleri, "mevcut medyanın LGBTT bireylerin sorunlarından bahsetmek yerine, sadece rengarenk yürüyüşlerini ve eğlencelerini haberleştirmesinden" rahatsızlıklarını dile getirdi.
Kendi basın organlarından da bahseden Lambda gönüllüleri, "1994'ten beri çıkan Kaos GL dergisinin bir yandan LGBTT gündemini ele aldığını, diğer yandan da dünya gündemini LGBTT bireylerin gözünden değerlendirdiğini" belirtti.
Çocuk hakları çalışmalarında en önemli şey çocukların katılımı
Günün son durağı olan İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Çalışmaları Birimi'nden Melda Akbaş ve Gözde Durmuş OHO'ya birimin eğitim, farkındalık ve savunu çalışmalarını anlattı. "2007'den bu yana faaliyet gösteren Çocuk Çalışmaları Birimi, çocuk haklarının hayata geçirilmesi ve toplumdaki tüm çocukların eşit haklara sahip olabilmesi için çalışıyor. Bu çalışmalar sırasında en önem verdiğimiz şey ise çocukların katılımı" diye konuştu.
OHO'nun dördüncü gün değerlendirmesini Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden doç. Dr. İncilay Cangöz yaptı.
Cangöz sorumlu haberciliğin gerektirdiklerini şöyle sıraladı:
- - Görünmeyeni görünür kılmak
- - Resmi kaynaklara bağlı kalmamak
- - STK'larla güçlü ilişkiler kurmak ve haber öznesi olarak almak
- - Cinsiyetçi, militarist bir dil kullanmamak
- - Haberin şiddeti öncelememesi.
Bugün, OHO öğrencilerinin kendi gazetelerini hazırlayacağı bir atölye düzenleniyor.(ÇT)