IPS İletişim Vakfı'nın düzenlediği "Okuldan Haber Odasına" (OHO) programının son gününde, gazeteci adayları İpek Çalışlar, Tuğrul Eryılmaz, Füsun Özbilgen, Murat Çelikkan'ın danışmanlığında atölye çalışması yaptılar.
Türkiye ve Kıbrıs'tan 16 üniversitenin iletişim fakülteleri mezunlarıyla yapılan atölyede, Sabah, Hürriyet, Birgün, Taraf, Yeni Şafak gazetelerinin ilk sayfalarındaki haber ve fotoğraflar, hak ihlalleri ve mesleki etik kodlar açısından değerlendirildi.
OHO katılımcıları teoriyi pratiğe dönüştürdü
Eleştiriler doğrultusunda, öğrenciler hak haberciliği ekseninde nasıl bir ilk sayfa oluşturabileceklerini tartıştılar ve beş gazetedeki haberleri kullanarak kendi ilk sayfalarını tasarladılar.
Nasıl bir gazete?
Öncelikle gazetelerin gündemi üzerinden kendi gündemlerini oluşturacak haberleri ve fotoğrafları seçtiler ve mizanpaj oluşturdular. Hak ihlali gördükleri haber ve fotoğraflar üzerinde hak haberciliğini gözeterek değişiklik ve düzeltmeler yaptılar.
Tasarladıkları ilk sayfanın manşet ve spotlarını yazarak, "Telal", "Yeni Düzen", "OHO" adlarında üç faklı gazete hazırladılar.
İncelenen beş gazetede sorunlu buldukları, "İsrail'de asker değişimi", "İncirlik'te kadın bakıcılarının işten çıkarılmaları", "Hindistan'daki çocukların eğitim hakkına kavuşması", "Silivri L Tipi Cezaevine gelen ziyaretçinin soyunarak aranması", "Türk Hava Yolları çalışanının sigara nedeniyle işten çıkarılması" konulu haberleri insan hakları, demokrasi ve taraflara eşit mesafede durma ilkeleriyle baştan yazdılar.
Tellal: "AKP kapatılmasın, peki ya DTP?"
Tellal gazetesi Özbilgen ve grubu tarafından hazırlandı. Manşetten "Ergenekon'un El Kitabı" haberini veren gazete, sürmanşette "Cezaevlerinde hak ihlalleri" ve "AKP Kapatılmasın" haberini, "Peki ya DTP?" alt başlığıyla verdi.
İlk sayfadan gördüğü diğer haberler ise, "Barış Yolunda Acı Adım", "İncirlik Üssünde Emek Sömürüsü", "Yoksul Çocuklar Eğitim Hakkına Kavuştu" başlıklı haberlerdi.
Yeni Düzen: "Cezaevinde Kanunsuz Arama"
Çalışlar danışmanlığındaki grubun gazetesi, Yeni Düzen adıyla çıktı. "Belgelerle Ergenekon Planları" manşeti ve "AKP Kapatılmasın" sürmanşetini seçen gazetenin yer verdiği diğer haberler şöyle: "İsrailli 2 Askere Karşı 200 Cenaze", "Cezaevinde Kanunsuz Arama". "Yağış" haberindeki kadın fotoğrafı yerine baba ve çocuğun birlikte olduğu bir fotoğrafın kullanılmasını kadının yaygın medyada temsiline bir tepki olarak seçtiklerini açıkladılar.
OHO: "İncirlik Dadıları Sigortasız İşe de Razı"
Tuğrul Eryılmaz ile başlayıp Murat Çelikkan ile devam eden grubun hazırladığı OHO adlı gazetenin sloganı "İlla ki bağımsız" idi.
"Ergenekon'un heybesinde herkes için bir şey var" manşetiyle çıkan gazete, "Raportörden AKP'ye Müjde", "İşyerinde Psikolojik Şiddet Mahkum Oldu", "İncirlik Dadıları Sigortasız İşe de Razı", "Siyah-Beyaz Bir Aşk Hikayesi" başlıklı haberler yaptı.
Kolektif uyum
İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Esra Ercan Bilgiç, günün değerlendirmesinde çalışmaların hak haberciliğine uygun örnekler olduğunu, hazırlık sürecinde yapılan tartışmaların uzlaşmaya varılarak olumlu bir şekilde gazetelere yansıdığını söyledi.
Çalışlar, "Öğrenciler çok istekle tartışarak, uyum içinde çalıştılar", Özbilgen, "OHO'daki eğitimin sonunda herkesin haberlere ortak bir gözle baktığını gördüm", Çelikkan, "Tek bir gerçeğin olmadığının anlaşılması önemliydi, kolektif bir uyum vardı" diyerek günün değerlendirmesine katkıda bulundular.
Beş günlük programın sonunda OHO katılımcıları, düzenlenen kokteylin ardından akademisyen ve gazetecilerin elinden sertifikalarını aldılar. Hep birlikte yenen akşam yemeği sonrasında, gazeteci adayları Haliç manzarası eşliğinde doyasıya dans ettiler ve tekrar görüşmek üzere vedalaştılar.(NV-CU/EZÖ)