IPS İletişim Vakfı'nın düzenlediği Okuldan Haber Odasına (OHO) programının beşincisi dün akşam (15 Temmuz) gerçekleştirilen sertifika töreniyle son buldu. 26 farklı üniversiteden 31 gazeteci adayının katıldığı programda beş gün boyunca "hak odaklı habercilik" üzerine gazeteciler ve akademisyenler eşliğimde çalışmalar ve tartışmalar yürütüldü.
Cezayir Lokantası'nda sertifikalarını alan gazeteci adayları OHO'nun kendilerine ne kattığını anlattı.
Zübeyde SARI (Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü) : "Hak haberciliğini" biliyordum, ama burada detaylandırdım. Alternatif basında çalışmayı planlıyordum, burada da bu düşüncem pekişti. Şu ana kadar farkında olmadığımız birçok ayrıntının önemini fark ettim. Görülmeyeni göstermenin, sesi olmayanın sesi olmanın gerekliliğini gördüm. Yıldırım Türker'le tanışmak, onu dinlemek çok güzeldi. Keşke Ertuğrul Kürkçü'yü de görebilseydim.
Serdar CEŞEN (Doğu Akdeniz Üniversitesi Gazetecilik Bölümü) : OHO bana hak odaklı haberciliğin gerçek anlamda neye hizmet etmesi gerektiğini, ön yargılarımızı nasıl yıkacağımızı öğretti. Ana akım medyanın dışında, dünya görüşleri ve siyasi duruşları çok önemli akademisyen ve gazetecilerle tanışmamızı sağladı.
Ebru ÇENGELOĞLU (Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü): Sürekli takip ettiğim bianet'in içinde bulunduğum için mutluyum. Hak haberciliğini uygulama adına atölyeler çok faydalıydı.
Asil ATEŞ (Yaşar Üniversitesi Reklamcılık ve Halkla İlişkiler Bölümü) : Ana akım olsun alternatif olsun bölümümün de etkisiyle gazetecilik hakkında çok derin bilgim yoktu. Hak haberciliği, barış haberciliği, yurttaş haberciliği hakkında bilgim ve deneyimim gelişti. Böyle iletişim ağlarının sağlanması, gençleri bir araya gelmesi kolektif bir güç doğurabilir. Bu güç de bahsettiğimiz habercilik türlerinin yayılmasını sağlayabilir.
Ali SOLAK (Lefke Avrupa Üniversitesi Halkla İlişkiler Reklamcılık Bölümü) : Gazetecilik mesleğinin "gerekliliklerini" öğrendim. Farklı bir uygulama ve tecrübe, teşekkürler.
Hatice TUNÇ (İstanbul Arel Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü) : Okuduğum habere sadece haber gözüyle değil, dili ve haklar bazında bakmayı öğrendim. Farklı insanlarla tanışmak, birçok konuya bakışımı değiştirdi. Arkadaşlarımın yaşanmışlıkları bugün çok tartışılan Kürt sorunu gibi konularda da daha farklı düşünmemi sağladı. Ana akımla mücadele edeceğim!
Satı ALTINTAŞ ( Başkent Üniversitesi Radyo, Sinema, Televizyon Bölümü) : Değişik bir bakış açısı. Hiç bilmediğim konularda bilgi sahibi oldum. Ortam çok hoştu. Herkes çok yardımsverdi. Hak, barış ve yurttaş haberciliğiyle dolu dolu geçti.
Arzu ŞENSES ( Ege Üniversitesi Radyo, Televizyon, Sinema Bölümü) : Hak haberciliğinin nasıl yapılması gerektiğini gerçek yerinde; bianet'te doğru isimlerden öğrendiğimi düşünüyorum. Çok teşekkür ediyorum.
Ahmet BOLAT ( Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü) : OHO programı, iletişim fakültelerinde alamadığımız bir deneyimi bize kazandırdı. Medyada çalışmaya başlamadan önce, hak odaklı habercilik, barış haberciliği gibi kavramların bilincinde olmamız açısından değerli bir tecrübe oldu. Teşekkür ediyorum.
Tülin TEZEL ( Ege Üniversitesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü) : Hak haberciliği başta olmak üzere gazeteciliğin "doğru" yapılması konusunda çok şey öğrendim. İdolüm olan Nadire Mater'le tanışmak, onun fikirlerine bu kadar yakın olmaktan dolayı çok mutluyum Önemli isimlerle birebir aynı programda olmanın ortamını sağladıkları için bianet'e sonsuz teşekkürler.
İrem AZ ( Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslar arası İlişkiler) : OHO, hak odaklı habercilik için gerekli entelektüel arka planı edinmeme katkı sundu. Medyanın farklı alanları, çalışma pratikleri ve koşullarıyla ilgili başka bir şekilde edinemeyeceğim bilgiler edinmemi sağladı. Özellikle hukuki olarak gazetecilerin durumu ve ana akım medyadan çıkış yolları, oralarda hücreler kurmak konusunda geliştiğimize inanıyorum. Deneyimli, duyarlı gazetecilerle beş gün geçirmek, ileride gazeteci olursam hep aklımda olacak sorular ve cevaplar bıraktı.
Ayça ONURALMIŞ ( Ankara Üniversitesi- Gazetecilik Bölümü) : Okulda yoğun olarak üzerinde durduğumuz konuların ciddiyetini ve gerekliliğini tekrar hatırlamamızı sağladı. Tanışmayı çok istediğim gazeteciler ve akademisyenlerle karşılaşmak, onlarlar konuşma, onları dinleme imkanı bulmak çok değerli... OHO, alternatif medyada haber yazma pratikleri hakkında fikirlerimizin gelişmesini sağladı. Öğrendiklerimi ana akımı değiştirmek, dönüştürmek için kullanmaya çalışırken, alternatif medyanın içinde yer almak istiyorum.
Tezcan ÖZKAN KUTLU (Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Basın Yayın Bölümü Araştırma Görevlisi ) : Akademide verilen gazetecilik bilgilerinin uygulamaya geçtiği bir mekan oldu. Hak odaklı haber anlayışının hayata geçirilebilir olduğunu gördük.
Hale KARAKAYA (Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Basın Yayın Bölümü) : Alternatif medyada çalışmak istiyordum ancak bunun Türkiye koşullarında ne kadar yapılabileceğiyle ilgili kafamda sorular vardı. OHO'dan sonra soru işaretleri netleşti; başka bir iletişim mümkünmüş.
Ömer ÖZDEMİR: OHO programı sayesinde teoride öğrendiklerimin pratikte nasıl uygulandığını görme ve yapma şansım oldu. Bu program bence tecrübeyle, gençlik enerjisini buluşturuyor. OHO sayesinde diğer mezun arkadaşlarıma göre bir adım önde başlayacağım.
Tunç Gülhan GÖKTÜRK (Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Basın Yayın Bölümü) : Daha önceden belirli bakış açımın olduğu hak odaklı habercilik kavramı hakkında artık daha derinlemesine bilgiye sahibim. Böylece varolana daha farklı yönlerden bakıp eskiden görmediğimi de görüp daha doğru biçimde yorumlayacağım.
Serra TORUN (Universitê Paris X Nanterre Tarih ve Ekonomi Bölümleri) : Kafa yorduğum meseleleri yıllardır bu işi yapanlardan dinlemek, fikren katıldığım işlerin pratikte nasıl olduğunu görmek açısından faydalıydı. Arkadaşlarla yaptığımız tartışmalar yeni fikirlere doğmasını sağlayıp yeni farkındalıklar yarattı.
Suat DEMİRKIRAN (İstanbul Üniversitesi, Gazetecilik Bölümü) : Burası 5 yıl boş geçen fakülte hayatımın eksikliğini telafi etti. Buradan aldığım sertifika çok önemli. Konulara yabancı değildim ama sevdiğim insanlarla bunları tartışmak müthiş, çok motive edici. İstediklerimi burdan sonra yapamazsam daha da yapamam.
Zeynep KELEŞ (Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü): Çok verimliydi. Seminerler çok başarılıydı ancak ziyaretlerimizde daha fazla zamanolsun isterdim. Buradan keyifle ayrılacağım.
Arzu ŞEN (Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Gazetecilik Bölümü) : Okulda üstü kapalı şekilde geçtiğimiz konuları, burada ayrıntılı bir şekilde uygun kişilerden öğrendik. Grup halinde ilk gazete sayfamızı hazırlamak, bir gazetede çalışıyoruz hissi yarattı. Daha sonraki OHO'lar için önerebileceğim; bu atölye için daha fazla zaman ayırıp, on sayfalık küçük bir gazete çıkarmak.
Ebru TÖNEL (Kocaeli Üniversitesi, Radyo Televizyon, Sinema Bölümü) : çok eğlendim. Birey olarak ciddiye alındım. Farklı perspektiften tartışmalara katıldım ve kendimi geliştirmek için büyük adımlar attım. Hepsinin odak noktası, hak odaklı habercilik ve alternatif habercilik üzerinde bana katkı sağlaması.
Selahattin YALÇIN (Yakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü) : Çok verimli geçti. Bugüne dek hiç bulunmadığım bir ortamda ve farklı bir arkadaş kitlesiyle bir arada olmanın mutluluğunu yaşadım. Zaman ne gösterir bilmiyorum ama hak odaklı habercilik adına bianet ile çalışmalar yapmayı arzu ediyorum. Bu programa bizi davet edip, ilgilenen bianet yetkililerine, hocalara, arkadaşlıklarını paylaşan iletişim mezunlarına teşekkür ederim.
Güneş SEFEROĞLU (Galatasaray Üniversitesi Gazetecilik Bölümü) : Feminizmi daha iyi, yakından tanıma imkânım oldu. Hak odaklı habercilik ise kadın haklarına daha çok önem vermemi sağlayacak. OHO çok eğlenceliydi aynı zamanda alternatif bir alanı oluşturdu.
Ersoy TAN (Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Fak. Sosyoloji Bölümü): OHO öyle güzeldi ki. Serra, Erselan, Çiğdem, Nadire Hoca....OHO'da tanığım bütün insanlar bana çok şey kattı. Biraz da el yordamıyla yaptığım habercilikte artık daha bilinçliyim. Mağdurların sesini daha iyi bir şekilde duyurabileceğim artık. Sanırım Oho'daki şu bir haftalık eğitim üniversiteye bedel. Hepimiz bianetliyiz artık; bu sevindirici, umut verici. Direnenlerin, mücadele edenlerin sesi olmaya devam.
Zeynep Ekim ELBAŞI (İstanbul Üniversitesi, Gazetecilik Bölümü): OHO süreci bir adım ileri götürdü beni. Sekiz aydır Agos'ta çalışıyorum. Orada zaten başlamıştım haberciliğe. Burada ana akım medyada yaşanan sıkıntıları analiz etme şansı da buldum ve gördüm ki, Agos gibi bir yerde çalıştığım için çok şanslıymışım. Burada da hem birikimim açısından hem de habercilik açısından beslendiğimi hissediyorum.
Şebnem EMİL (Yeditepe Üniversitesi Gazetecilik Bölümü): Başlarken bir hafta olması dolayısıyla kısa bir program olduğunu, umut ettiğim sonuçları alamayacağımı düşünmüştüm ama çok dolu ayrılıyorum. Hem barış gazeteciliği hem de meslekte idealler adına çok şey öğrendim. Çok umutla ayrılıyorum, hevesle gidiyorum mesleğe.
Ferhat ORHAN (Mersin Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı) Hak haberciliği ve alternatif medya konusunda teorik bilgilerimi, burada "yaşama" fırsatı buldum.
Erhan ÖZ (Erzurum Üniversitesi İletişim Fakültesi): OHO, şehvet ve cesaret vericiydi. Akademisyenlerin verdiği seminerler, özellikle Sevda Alankuş'un semineri beni çok etkiledi. Haber Atölyesi pratik katması bakımından çalışmaların en önemlisiydi.
Emre ERTANİ: Agos Gazetesi'nde çalışıyordum dolayısıyla hak odaklı haberciliği zaten biliyordum ama bu programda farklı şehirlerden öğrencilerle, akademisyenlerle ve gazetecilerle tanışma imkanı buldum; bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. (BK/HH/NV)