* Okuldan Haber Odasına (OHO) 2009 programının foto-galerisine ulaşmak için tıklayın.
IPS İletişim Vakfı'nın İsveç Uluslararası Kalkınma Ajansının (SİDA) desteğiyle yürüttüğü "Haklar İçin Habercilik, Haberciler için Özgürlük" projesi kapsamında bu yıl üçüncüsü düzenlenen Okuldan Haber Odasına (OHO) programı bugün (12 Temmuz) Bilgi Üniversitesi, Santralistanbul kampüsünde başladı.
İletişim fakültelerinden yeni mezun olan yaklaşık 30 gazeteci adayının katıldığı programın açılış konuşmasını bianet proje danışmanı Nadire Mater yaptı.
Mater her şeyin 10 yıl önce, "Ana akım medya dışında bir medya modeli yaratabilir miyiz?" sorusu peşine düşmeleriyle başladığını söyledi:
"Amaç hayata haklar penceresinden, kadından, çocuktan yana bakanlarla hem birlikte çalışmak, hem de onlara küçük örnekler sunmak."
Ana akım medyanın dönüşümü
Mater, hak haberciliği perspektifiyle yerel ve yaygın medyayla olduğu kadar iletişim fakülteleriyle de çalışmalarının genç mezunlarla "ne yapabiliriz?" tartışmasına yol açtığını ve OHO'nun "bir köprü gibi" bu şekilde ortaya çıktığını anlattı:
"Bu 10 yılda ana akım medyayı bir miktar etkilediğimizi düşünüyoruz ama bu değişim sadece bağımsız medyalarla yapılamaz, ana akım medyanın dönüştürülmesi için çabalamak gerekiyor."
"Politik sorumluluk hak ihlallerine uğrayanların yanında olmak"
Mater'in ardından, İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş geleneksel habercilik ilkelerinin günümüz koşullarında hak ihlallerine sebep olabileceği uyarısı üzerinden "etik ve politik olarak sorumlu gazetecilik" yapmanın temellerine değindi:
"Profesyonel gazetecilik eşit mesafede durmayı ilke edinir fakat gündelik politik hayatımızda, eşitsiz iktidar ilişkilerinde güçsüzlerin, ezilenlerin, canı acıyanların sesini duyurabilmektir, etik ve politik olarak sorumlu olmak, hak ihlallerine uğrayanların tarafı, sesi olmaktır."
Haberlerde kadına yönelik hak ihlallerini örneklerle açıklayan Alankuş, kadının temsil edilmemesi ya da sorunlu temsillerinin onları iletişim ve dayanışma hakkından mahrum bırakarak haklarını ihlal ettiğini söyledi.
"Muhabir kökenli gazetecilik anlayışı gitgide terk ediliyor"
Günümüz gazetecilik ve habercilik anlayışı başlıklı konuşmasıyla NTV Haber Müdürü Mete Çubukçu ise geleneksel gazeteciliğin muhabir kökenli olduğunu, kaynağın kendisiyle doğrudan ilişkide bulunduğunu fakat bu anlayışın günümüz 'plaza gazeteciliği'yle gitgide terk edilmesinin mesleğin temel unsurunu, motorunu felç ettiğini söyledi:
"Gazetecilik kamu işidir, muhabir sokaktan, insandan uzaklaştıkça habercilik ölüyor. Bugün tabi yeni teknolojiler, yeni haber anlayışlarını tartışıyoruz; geçtiğimiz günlerde yaşadığımız İran ve Çin örneğinde bu geleneksel yöntemleri kullandırmadılar. Yeni olanaklardan, gelişmelerden de faydalanmak, eski ve yeni sistemin bir sentezini yapmak gerekiyor."
Genç mezunların Çubukçu'yla öğle yemeğine taşan sohbeti, savaş muhabirliğinden medya sahipliğine uzanacak çeşitlilikteydi.(CU/EZÖ)