IPS Vakfı’nın düzenlediği Okuldan Haber Odasına (OHO) dördüncü günü (16 Temmuz) Yön Radyo ve bianet ziyaretleriyle başladı, hak örgütleriyle devam etti.
Genç iletişimciler bianet editörlerinden hak haberciliğine yaklaşımlarını dinlediler.
"Hak haberciliği, barış gazeteciliği penceresinden... "
Kadın hakları editörü Tolga Korkut, bianet'te kadın, çocuk, insan hakları ve ifade özgürlüğü olmak üzere dört ana alan olduğunu söyleyerek, kentte döşenen kaldırımlardan Ergenekon soruşturmasına kadar her olguya hak haberciliği ve barış gazeteciliği penceresinden baktıklarını belirtti...
Korkut, "Sürekli hak ihlallerinin peşinde olduğunuzda, bir süre sonra bir 'görmezleşme' yaşayabilirsiniz, gözünüz sadece hak ihlallerini ayırt etmeye başlayabilir. Oysa hakların kullanımının da haberleştirilmesi gerekir, bu çok önemlidir" dedi.
“Medya gözlem raporları bir denetim mekanizması”
İfade özgürlüğü editörü Erol Önderoğlu, gözaltına alınan, dava açılan, şiddet gören gazetecileri ve bu alandaki hak ihlallerini yansıtmaya çalıştıklarını ifade etti.
Bir hak arama yolu olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yapılan başvurularla ifade özgürlüğü davalarında verilen kararları da duyurduklarını açıklayan Önderoğlu, amacın düşünce özgürlüğü standartlarını tartışmaya açmak ve genişletmek olduğunu açıkladı.
3 ayda bir hazırladığı medya gözlem raporlarının uluslararası çevrelerde güvenilir raporlar olarak kabul edildiğini ve raporları ana akım medya için bir denetim mekanizması olarak gördüğünü sözlerine ekledi.
“Rotasyon uzmanlığın tekelleşmesini engelliyor”
Dönem yayın yönetmeni Emine Özcan, muhabir olarak başladığı bianet'te üç ayda bir değişen görev tanımları yani rotasyon sistemi sayesinde kısa zamanda genel yayın yönetmeni deneyimi de edinebildiğini, yaygın medyada gençlerin ve özellikle genç kadınların böyle bir fırsata erişiminin mümkün olmadığını söyledi.
Özcan'a göre rotasyon uzmanlık alanlarının tekelleşmesini engelliyor, 'herkes her şeyi yapabiliyor', haber üretiminde kırılan hiyerarşinin olumlu etkisi habere de yansıyor.
“Bianet, alternatif değil, bağımsız”
İnsan hakları editörü Nilüfer Zengin, bianet'in hak odaklı bir perspektiften "haber" ürettiklerini söyledi, "Biz önce haberin kendisinin bir hak ihlali olmamasına dikkat ediyoruz, hak ihlallerini teşhir eden, hak mücadelesini yükselten bir yayın yapıyoruz" dedi.
Zengin bianet'in kendisini "alternatif" olarak konumlandırmadığını, güç odaklarından, iktidardan, devletten, sermayeden "bağımsız" bir haber sitesi olarak konumlandırdığını söyledi.
“Yaygın medya çocuk haklarına ilgisiz"
Çocuk hakları editörü Erhan Üstündağ, bianet'in günlük işleyişini anlattıktan sonra bu alanın Türkiye'de ve dünyada görece yeni geliştiğini; dolayısıyla medyanın da toplumun kalanı gibi çocuk haklarına yeni yeni ilgi göstermeye baladığını söyledi.
bianet'in çocuk odaklı haberciliği ilk ortaya atan kuruluşlardan biri olduğunu belirten Üstündağ, çocuklara söz vermenin önemini vuguladı ve çocuk köşe yazarlarının bianet'e yazdıklarını ekledi.
"Kadınların görüşüne başvuruyoruz"
bia proje danışmanı Nadire Mater, kadın odaklı olmayan haber konularında da kaynak olarak kadınlara ulaşıp onların seslerini yükseltmenin önemine değindi.
İnternet gazetecileri "gazeteci" sayılmıyor
OHO katılımcılarından gelen "sendikalı mısınız?" sorusu üzerine editörler, Türkiye'de basın iş kolu tanımının darlığı nedeniyle internet gazetecililiğinin gazetecilik sayılmadığını bu yüzden sendikaya ve hatta cemiyete bile üye olamadıklarını belirttiler.
bianet’te birlikte yenilen öğle yemeği sırasında gazeteci adayları, internet yayıncılığı, rotasyon, uzmanlık alanlarına dair editörlerle sohbete devam ettiler ve yemekten sonra hak örgütlerini ziyaret etmek üzere bianet’ten ayrıldılar.(NV-CU/BÇ)