Erzurum Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi.
Okuldan Haber Odasına (OHO) 2015 programının ikinci gününde, genç gazeteci adayları Sulukule Çocuk Sanat Atölyesin ziyaret etti.
Atölyenin koordinatörü, Figen Kelemer ve atöyle gönüllüsü çocuklar tarafından karşılanan OHO ekibi, Suluke ve atölyenin faaliyetleri hakkında bilgiler aldı. Kelemer, Sulukule Sanat Atölyesi'nin kuruluşunun 2004 yılına dayandığını ifade etti.
"Burada bir yıkım yaşandı. Çok sayıda insan mağdur edildi, konut hakkı elinden alındı. Buna gerekçe olarak bir sürü şey gösterildi. Ahlaki normlar, bir sürü saçma sapan şeyler dayatıldı. Mahallede bir sürü insan evsiz kaldı. Evler yıkıldı, yeni yapılan evleride görmüşsünüzdür. Fahiş fiyatlara satıyorlar ve bu halkın oradaki evleri satın alıp yaşamaları mümkün değil.
"Dolayısıyla burada bir sosyal çöküş yaşandı. Bi çok çocuk okula devam edemedi. Okulu bırakan çocuk sayısı inanılmaz arttı. Çünkü çocuklar burada yaşamıyordu artık. Okula gitmeleri, adres değişikliğiyle çok daha fazla zorlaştı. Zaten burada yaşayan aileler, ekonomik sıkıntılar yaşıyordu. Sonunda bir çok aile yerinden edildi. Mahallenin dışına çıkanlar oldu. Sonra ev kiralıyıp geri dönenlerde oldu. Bu süreçte bir sürü çocuk vardı ve bu çocukarın bir şekilde motive edilmesi lazımdı. Çünkü çocuklar enerji dolular. Yıkım da yaşansa ne olursa olsun, çocuklar hala çocuk. Oyuna ve eğitime ihtiyaçları var. Sonra ise 2007 yılına doğru atölyeyi kurumsallaştırma ihtiyacı hissedilmişler. Sulukule Roman Derneği'ne bağlı bu atölye. Ama atöyle dernekden bağımsız olarak işliyor."
Bütçeleri tükenmek üzere
Soru cevap şeklinde ilerleyen ziyarette OHO katılımcılarının sorularını cevaplayan Kelemer, "Mahallenin çocuklarının vermiş olduğu atölyeler düzenliyoruz. Rap, Hiphop ve fotoğraf eğitmlerinin dışında beat yani rap müziğin alt yapısını oluşturma eğitimleri veriyoruz. Tahribat-ı İsyan isimli, rap müzik grubumuz var. Hatta yakında albümleri çıkacak. Onun dışında bu ayın sonunda konserler düzenlemeyi planlıyoruz. Farklı yaş kategorileriden dans çalışmaları ve okul zamanlarında çocuklara derslerinde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Burayı fonlayan Avrupa Komisyonu'nun açtığı yarışmada, atölyemiz birinci oldu ve 15 Bin Euro'luk ödül aldık. Burayı öyle kiraladık. Ama bütçemiz tükenmek üzere" dedi.
Türkiye'de ilk: HipHop tiyatrosu
Kimlikler üzerine bir tiyatro çalışması planladıklarını söyleyen Kelemer, tiyatroyu Eylül ayında sergilemeyi planladıklarını söyledi.
"Burası yıkılmadan önce Osmanlı'dan önce, Roman'ların ilk yerleşim yerlerindendi. Fatih Sultan Mehmet'in, Roman'ları yerleştirdiği yerdi. Aslında çok eskiler yani. Romanlar zamanında çok önemli meslekleri yapıyorlardı."
"Bazen haberi yapılan kişi kırılabiliyor"
Genç gazetecilere haber konusunda tavsiyelerde bulunan Kelemer şöyle konuştu:
"Eğer kimlikler üzerine haber yapacaksanız, gittiğiniz bölgede çay için. İnsanları tanıyın, o atmosferi koklayın. Sonra haber yapın. O insanlardan çok iyi haber çıkarabilirisiniz ama haber sonrası onları mağdur edebileceğinizide düşünün. Bazen haberi yapılan kişi çok kırılabiliyor."
"Kültürü taşımak istiyoruz"
Kelemer konuşmasını şöyle sonlandırdı: "Atölye olarak, farklı eğitimlere katılıyoruz. Yurtdışına da çıkıyoruz. Buranın kültürünü taşımak istiyoruz. Almanya'ya gittik, ırkçılığa karşı bir etkinlik için.10 gün orada kaldık. Deneyimlerimizi aktarmak çok etkili oluyor. Çocuklar için bu kapının dışı çok tehlikeli olabiliyor. Atölye sayesinde burada güvenli zaman geçiriyorlar." (UŞ/ÇT)