İPS İletişim Vakfı tarafından düzenlenen Okuldan Haber Odası (OHO) 2014’ün üçüncü günü, gazeteci adaylarının Filmmor Kadın Kooperatifi ziyaretiyle devam etti.
Filmmor’un kurucularından Ülkü Songül, Filmmor’un kadınlarla birlikte kadınlar için sinema yapmak, itiraz etmek, üretmek ve eylemek için nasıl kurulduğunu ve neler yaptığını anlattı.
“Namus nedir?” ve “Klitoris nedir?” adlı iki Filmmor yapımı filmin gösterimiyle başlayan ziyaret, filmin ardından namus ve klitoris kavramına dair düşüncelerin karşılıklı olarak paylaşılmasıyla devam etti. Songül, filmlerin niçin bu kavramlara dair olduğundan bahsetti:
“Neden klitoris?’ yaşadığımız çevre klitorisle ilgili ne düşünüyor diye yapıldı. Bu mevzular cinsel özgürlükle birlikte hayatımızda var olmaya başladı. Üç beş kadının kendi merakıyla başlayan bir filmdi. İnsanların nasıl tepki verdiğini anladık.
“Namus nedir?’ herkesin batının namusunu farklıdır algısını sorgulamak için yapıldı. Farklı düşüncelere ulaşmak, herkese sormak istedik. Erkekler namusu hep kadın üzerinden kuruyorlar.
“Erkeklerin tahakküm altına aldığı her şeyle mücadele ediyoruz biz. Namus kavramı da bu mücadelenin bir parçası. Kadın bedeni önemlidir demek yanlış. Herkesin bedeni önemlidir. Benim bedenim benim kararım ve önemliyse benim için önemli olmalı. Benim bedenim üzerinde kimsenin ne söz hakkı var, ne de herhangi bir yaptırımı olabilir.
“Kadının evli ya da bekar olması başka bir tanımını doğurmamalı. Anne olduğumuz için kutsal da değiliz.”
“Kadın mücadelesi her yerde”
Soru cevap bölümünde kadın mücadelesi hakkındaki sorulara dair, Songül “kadın mücadelesi her yerde” dedi.
“Yaşam hakkımızı elimize aldığımızda belki bu mücadele de yol kat etmiş oluruz. İstediğimiz tam eşitlik değil, bir seviye olarak eşitlik. Kamusal alanda varlığımızın fark edilmesini istiyoruz. Çok yol var önümüzde.
“Aktif olarak politikada lafımızı etmeye çalışıyoruz. Vaktinde bedeller ödeyerek edindiğimiz tüm hakları geri aldılar. Yemesinden içmesine, doğurmasına kadar Türkiye’nin başbakanı laf eder oldu. Dolayısıyla devletin yapması gerekeni, mücadelemizle biz yapıyoruz.”
“Yıllardır erkekleri dinliyoruz”
Songül Filmmor’un neden sadece kadınlara açık olduğunu ve kadın mücadelesine erkekleri neden dahil etmediklerini anlattı
“Ne zaman erkeği mücadeleye dahil etsek önce akıl vermeye başlıyorlar. Hemen kurtarmaya başlıyorlar. Önce kadınlar olarak kendi aramızda dertlerimizi dinlemek istiyoruz. Filmmor kurtulmuş bir yer değil, ben henüz kendimi kurtarmış değilim. Kimsenin başkasını kurtarma gibi bir derdi yok.
“Erkekler sürekli konuştu. Toplumun kadın algısı ve annelik algısıyla uğraşıyorsak erkek de önce annesi için evde çalışsın. Sadece sokakta gördüğün kadın, kadın değil. Annen de kız kardeşin de kadın. Yıllardır erkekleri dinliyoruz.”
Kadın gözünden filmler
13 yıldır Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali düzenlediklerini anlatan Songül, festivalde Feminist Sinema kapsamında Türkiye’den başvuran tüm filmlere göstermeye çalıştıklarını ifade etti.
“Festival yapmak oldukça zor. Ama festivalin her sene bir teması oluyor. Tüm bir yılın kadın gündemine bağlı olarak değişiyor. Üç sene mor gündem diye bir şey yaptık. Bütün yıl boyunca Türkiye’de ve İstanbul’da kadınların yaptığı her mücadeleyi çektik. Kadın Gündeminin Bir Senesi’ diye bir belgesel yaptık.
“Teknik olarak feminist sinema kapsamında kadını alt açıyla, röntgenci gibi ve mutfakta çekmemeye çalışıyoruz mesela. Erkek gözünden değil kadın gözünden filmler yapıyoruz.” (MF/ÇT)