Erzurum Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi.
Okuldan Haber Odası'na (OHO) 2015 programına katılan genç gazeteci adayları beş günlük eğitim süresince hazırladıkları farklı temalı bloglarını Hak Haberciliği Atölyesi'nin son gününde sundular.
İPS İletişim Vakfı'nın, Kadir Has Üniversitesi'nde dokuzuncusunu düzenlediği Okuldan Haber Odasına (OHO) 2015 eğitimi, beşinci gününde haber atölyesi, değerlendirmeyle son buldu. 27 İletişim Fakültesi'nden 28 gazeteci adayı, beş gruba ayrılarak oluşturdukları bloglar aracılığıyla çoklu medya alanlarını kullanmayı ve hak haberciliği çerçevesinde haber üretmeyi deneyimledi.
Haber atölyesi süresi boyunca İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim üyeleri, Burak Doğu ile Alper Gedik ve Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyesi Mahmut Çınar, genç gazeteci adaylarına hazırladıkları içeriği çoklu medya ortamında sunmaları konusunda yardımcı oldu.
Katılımcılar, blogları için haber atölyesi çalışmalarının yanı sıra, sokağa çıkıp haber peşinde koştular. Gruplar, atölye kapsamında edindikleri tüm bilgi ve verileri haber yazımından montaja, kurgudan tasarıma kadar farklı aşamalardan sonra çoklu medya ortamına aktardılar.
Bloglar düzeltmeler sonrası yayına girecek
Çalışmalarının sunulmasının ardından, genel bir haber atölyesi değerlendirilmesi yapıldı. Galatasaray Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Füsun Özbilgen, Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş, İPS İletişim Vakfı kurucularından Nadire Mater, İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim üyesi Alper Gedik, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim üyesi, Mahmut Çınar, Hafıza Merkezi'nden Murat Çelikhan ve gazeteci Tuğrul Eryılmaz, gruplara bir dizi eleştiri ve öneri sundu. Grupların teknik hataların yanı sıra, haberlerde eksik ele alınan bölümler hakkında öneriler sunuldu.
OHO 2015 grupları alanının da uzman çeşitli akademisyenlerden ve mesleğin ustalarından gelen öneriler sonrası gelecek hafta blogların da ki eksikleri giderecek, sonrasında blogları ziyaretçilerin erişimine açılacak.
Yayaların da hakları var
"Hepimiz yayayız" diyerek yola çıkan OHO 2015 katılımcılarından ilk grup, kendilerine haber alanı olarak yaya haklarını seçtiler. Grup sunumlarında toplumun genelinin yayaların hakları olduğunu bilmediğini ortaya koydu.
Dilan Diker (Anadolu Üniversitesi), Fatma Göksu (Selçuk Üniversitesi), Onur Konağ (Doğu Akdeniz Üniversitesi), Leyla Hazal Çetin (Koç Üniversitesi), Merve Adem (Elazığ Fırat Üniversitesi) ve Reka Cansu Akçal'dan (Yeditepe Üniversitesi) oluşan grup blog sayfasında trafik kazaları ile ilgili grafik ve interaktif haritalara da yer verdiler.
Grup üyeleri bloglarında kullandıkları videoda ses ve müzik kullanmayı tercih etmediklerini söylediler. Farkındalık yaratmak için hazırladıkları videoda bir anne ile çocuğunun karşıdan karşıya geçmesinin dakikalarca sürdüğünü belirten grup üyeleri, çekim yaptıkları Eminönü'nde özellikle bebek arabalı yayaların zorluk çektiğine tanık olduklarını ve haberde buna yer verdiklerini belirttiler. Görme engelliler için hazırlanan bir kaldırımda açık haldeki fotoğrafını paylaşan grup üyeleri yaya hakları bildirgesine ve bu alanda çalışan derneklerinde linklerine sayfalarında yer verdiler.
Grubun aldığı eleştirilerin başında ise videoda sesin ve resim altlarının olmaması ve kapak fotoğrafının uygunsuzluğu geldi. Yaya hakları ile daha somut şeylerin söylenmesi konusunda da eleştiriler alan gruba Youtube araçlarını kullanırken dikkatli olmaları ve en azından doğal sesleri kullanmaları konusunda da uyarılar geldi.
Homofobi ailede başlıyor
LGBTİ bireylerin yaşadığı ilk sıkıntıların ailede başladığı iddiası ile yola çıkan bunun haberini yapan grubun blogu video ile başladı. Nazife Ecem Erim ve Çağrı Öner (İzmir Ekonomi Üniversitesi), Songül Soysal, Uğur Şahin (Atatürk Üniversitesi) ve Yusuf Özgür Bülbül'den (Erzurum Atatürk Üniversitesi) oluşan grup, Türk Psikologlar Derneği ve şiddet gören LGBTİ'lerle gerçekleştirdikleri röportajlara yer verdiler.
Blogda bu konu ile ilgili kitap önerilerini, filmleri link olarak veren grup, 2014 yılında Türkiye’de gerçekleşen homofobi ve transfobi temelli nefret suçlarına da yer verdi.
Ev işçileri kendi haklarını güvence altına alıyor
Ev işçilerinin hakları ile ilgili bir haber çalışması yapan Ayla Karataş (Ege Üniversitesi), Ruken Alışkani (Kocaeli Üniversitesi), Berivan Kaya (Çukuova Üniversitesi), Mehmet Nabi Batuk (Ege Üniversitesi), Umur Yedikardeş (Galatasaray Üniversitesi) ve Gamze Morsümbül'den (Sivas Cumhuriyet Üniversitesi) oluşan grup, ev işçisi kadınlarla yaptıkları röportaja yer verdiler.
Haberde ayrıca EVİD-SEN'in de görüşlerine yer veren grup üyeleri, torba yasa ile yapılan değişikliğe göre bir yerde 10 günden az çalışan ev işçilerine sigorta yapılmadığını ve hazırlanan yönetmelikle bu sorunların çözümü için neler yapılabileceğini araştırdıklarını söylediler. Ev işçilerinin bu girişimlerini haberleştirdiklerini belirten gruba gelen eleştiriler ise videodaki ters ışık sorunu ve verdikleri mesajın anlaşılamaması, yasanın veya yönetmeliğin neler getirdiğinin anlatılamaması oldu.
Gruba yapılan bir tavsiyede ise özetle sivil toplum örgütleri görüşülürken dikkatli olunması, onların vermek istediklerinden çok haber için gerekli olanların alınması belirtildi.
Fikirtepe - kentsel dönüşüm
Fikirtepe'deki, kentsel dönüşüme dikkat çeken dördüncü grup, “Fikirtepe'de kentsel dönüşüm çıkmazı” başlığını kullanarak “kentsel dönüşüm” sorununu ele aldı. Bölgeye giderek, esnaf ve yurttaşlarla konuşan grup, insanların durumdan şikayetçi olduğunu, haberlerine işlediler. Grupta, Ece Nur Biçer (İstanbul Bilgi Üniversitesi), Mertkan Korkmaz (Girne Amerikan Üniversitesi), Tuğba Bakırcı (Karadeniz Teknik Üniversitesi), Kurtuluş Sözmen (Yakın Doğu Üniversitesi), Zeynep Seven (Nişantaşı Üniversitesi) ve Melisa Ece Taner (Maltepe Üniversitesi) birlikte çalıştı.
Grubun haberine gelen eleştiriler arasında ise ses kayıtlarının kalitesi ve haritaların yetersizliği oldu. Konunun diğer tarafları ile görüşülmemesi ve bunun haberde olmaması bir başka eleştiri konusu oldu.
Tekstil işçileri sorunu
İstanbul Zeytinburnu'nda çalışan, tekstil işçilerinin zorluklarını blogların da haber haline getiren beşinci grup, “Tükenen sektör: Tekstil” başlığını kullandı. İşçilerin sıkıntılarını açığa çıkarmak için bölgedeki atölyeleri ziyaret ederek, röportajlar yapan grup, Ahmet Tirej Kaya (Ankara Üniversitesi), Musa Aytunç (Erciyes Üniversitesi), Mejdel Aslan (Mersin Üniversitesi), Oğuzhan Taş (Gaziantep Üniversitesi), Gizem Özdemir (Onsekiz Mart Üniversitesi), ve Eylem Sonbahar'dan (Akdeniz Üniversitesi) oluşuyor.
Gruba gelen eleştiriler başında haberin genelliği oldu. Haberin belirli bir ekseni olması gerektiği ve bir konuda yoğunlaşması gerektiği konuları vurgulandı. (ZY-UŞ/HK)