Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan ile Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’ın maruz kaldığı tecride dair birçok kentte ortak açıklama yaptı.
MA’nın haberine göre ortak açıklamada, Öcalan ile diğer 3 tutukludan 30 ayı aşkın bir süredir haber alınamadığı belirtildi.
“Sağlık durumlarından bilgi alınamıyor”
ÖHD, 7 Ağustos 2019 tarihinden bu yana yapılan tüm girişim ve başvurulara rağmen hiçbir avukatın İmralı Cezaevi’ne gidemediğini ifade etti:
“Avukatları, bu hapishanede tutulan mahpuslara taraf oldukları davalarda hukuki yardım sunamadıkları gibi, müvekkilleri ile telefon ya da mektuplaşma da dahil olmak üzere hiçbir şekilde haberleşemediklerinden, müvekkillerinin sağlık durumları hakkında da bir bilgiye sahip değiller.
İmralı Cezaevinde tutulan mahpuslar Kürt olmaları ve politik kimlikleri nedeniyle bu denli insanlık dışı ve toplum vicdanı ile örtüşmeyen bir tecrit uygulamasına maruz kalıyor ve eşi benzeri olmayan bu hukuksuzluğa karşı özellikle Türkiye kamuoyunda yeterince ses çıkarılmıyor, bu durum adeta görmezden geliniyor.”
“BM kararı yerine getirilmedi”
ÖHD, Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi'nin bir organı olan İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT), İmralı Cezaevi ile ilgili daha önce hazırlayıp kamuoyu ile paylaştığı raporlarda hukuksuzları tespit ettiğini dile getirdi:
“Ne yazık ki Türkiye; bu tavsiyeleri yerine getirmek bir yana, İmralı’daki tecrit sistemini adeta meydan okurcasına daha da derinleştirmiş ve İmralı Hapishanesini erişilemez, haber alınamaz bir mekan haline getirmiştir.
Öcalan ve diğer üç mahpusun avukatlarının tedbir talepli başvurusu üzerine Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi 2022 yılının Eylül ayında tedbir talebini kabul ederek, başvurucuların derhal kendi istedikleri avukatlarla, herhangi bir sınırlamaya tabi tutulmadan görüşmelerinin önünün açılmasına hükmetmiş; fakat Türkiye bu kararın da gereğini yerine getirmemiştir.
Ocak 2023’te avukatların İnsan Hakları Komitesine yaptıkları haber alamama durumunun devam ettiğine dair bilgilendirmeden sonra Komite, tedbir kararını Türkiye’ye tekrar hatırlatmış olmasına rağmen maalesef Türkiye bu kararın gereğini yerine getirmekten kaçınmıştır.
29 barodan 775 avukat başvurdu
İmralı Cezaevinde hukukun rafa kaldırıldığını belirten ÖHD, diğer girişimleri de şöyle açıkladı:
“Tüm bunların yanında 10 Haziran 2022’de avukat görüşmesinin gerçekleşmesi talebiyle 29 baroya bağlı 775 avukat yetki belgesi ile Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunmuş, başvuruya halen bir dönüş gerçekleşmemiştir.
Yine Avrupa ülkeleri başta olmak üzere 22 ülkeden 350 avukat 14 Eylül 2022’de, Ortadoğu’nun farklı ülkelerinden 756 avukat ise 19 Eylül 2022’de Adalet Bakanlığı’na başvuru yaparak İmralı Ada Hapishanesi’nde avukat görüşü gerçekleştirme talebini sunmuştur. Yapılan bu başvurulara da herhangi bir yanıt gelmedi.”
Hukukçular, 25 Eylül 2023 itibariyle otuzuncu ayını dolduran tecrit ve haber alamama durumuna derhal son verilmesini talep etti. (AS)